in

Verdien geld met je foto’s

Rudolf Dieben

Denk jij ook wel eens dat je als hobbyfotograaf best wel wat geld zou kunnen bijverdienen met de mooie foto’s die je maakt?

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Die gedachte ken je vast wel, maar hoe moet je dit nu doen met bijvoorbeeld de foto’s die je maakt voor de plaatselijke sportvereniging of je met zorg gemaakte schoolfoto’s van de kinderen, bruiloften, feesten en partijen en alle andere leuke fotoklusjes die je krijgt. Erg leuk om alle kleine voetballertjes en teams op de foto zetten op je vrije zaterdag, maar vervolgens loop je alleen maar achter de ouders aan om de foto’s af te leveren en vooral om je geld te krijgen. Dit moet toch anders kunnen dacht ik. Waarom zet je je mooiste foto’s niet online als een galerij die je zelf kan beheren.

Er zijn vele sites waar je jou foto’s op kan aanbieden, zoveel dat je de bomen door het bos haast niet meer ziet. Ook qua kosten- en onkostenvergoeding is er veel onduidelijkheid, moet je zelf facturen sturen? En nog belangrijker hoe krijg je ze betaald, vooral in deze tijd waar de doorlooptijd voor openstaande facturen soms de nekslag kan zijn van fotografen. En natuurlijk de vergoeding voor de site, je kan over vaste bedragen, maar ook over percentage praten van de opbrengst. Ja, er is veel onduidelijkheid in online foto verkoopland!

Een bevriende fotograaf attendeerde mij na het bespreken van bovenstaand probleem, op www.onlinefotoverkoop.nl. Deze site gaf gelijk een overzichtelijke indruk op mij, dus thuis ging ik dit snel bekijken.

Wat me gelijk opviel, waren de kosten en opbrengst als fotograaf. Over de aanloopkosten weet je gelijk waar je aan toe bent, je weet bij hoeveel ingebrachte foto’s gelijk wat je de kosten zijn. Bij wijze van proef kan je voor € 0,- per maand 50 foto’s op de site zetten, tot de mogelijkheid een ongelimiteerd aan foto’s op de site te plaatsen voor € 79,- per maand.

Daartussen zitten nog een aantal varianten tussen voor kleinere aantallen van:
1000 foto’s op de site voor € 8,- per maand
2500 foto’s op de site voor € 14,- per maand
5000 foto’s op de site voor € 24,- per maand
10.000 foto’s op de site voor € 45,- per maand

Het innen van jou verdiensten kun je eenvoudig via iDeal laten verlopen. Dit is echter alleen mogelijk als je een zakelijke rekening bij de bank hebt. Maar bij een bestelling krijg je wel gelijk een duidelijk overzicht dat eruit ziet als een factuur wat duidelijkheid geeft aan de klant maar ook voor jou, zodat die betaling uiteindelijk goed geregeld kan worden.

Na het proberen van deze manier van foto’s aanbieden en verkoop, kan ik zeggen dat ik erg enthousiast geworden ben. Je plaatst je foto’s van bv de voetbalteams in jouw account, tevens kan je beveiliging om oneigenlijk downloaden te voorkomen, een watermerk plaatsen op de door jou zelf aangewezen plek in de foto. De klant kan na betaling de foto digitaal of geprint door jou zelf afgeleverd krijgen. Dit zorgt voor het contactbehoud met je klant. Op deze manier raak je de klant niet kwijt en houd je contact voor eventuele andere opdrachten. De verkoopprijs bepaal je helemaal zelf, je hoeft ook niets meer af te staan aan Onlinefotoverkoop.

Later dit jaar gaan ze tevens de service aanbieden om direct je foto te laten afdrukken. Er zal dan een keuze zijn uit 4 fotolabs. Van midden segment afdrukken tot hoog segment vak-afdrukken. Deze afdrukken kunnen ze aanbieden vanaf € 0,25 incl btw, echter jij bepaalt ook hier de verkoopprijs en de verzendkosten.

Tijdens Professional Imaging afgelopen maart te Nijkerk kreeg Onlinfotoverkoop goede reacties en de hebben zich meerdere professionele fotografen aangemeld voor deze dienst. Kijk voor een voorbeeld op mijn eigen fotoalbum:
http://rudolfdieben.onlinefotoverkoop.nl/?/albums/view&id=2809


Wie is deze auteur?

Mijn naam is Rudolf Dieben. Ik werk met een Canon G10 en Nikon D3100 en soms een externe flitser. Verder gebruik ik soms voorzetlenzen en doe weinig aan bewerking van foto’s. Alleen rechtzetten, kleine kleurcorrecties en de foto’s beter uitsnijden. Ik ben iemand van de natuurlijke foto met zo weinig mogelijk aanpassingen. Opleiding was MTS Fotografie en Fotonica rond de jaren ’80. Ben nu werkzaam als accountmanager in de transportwereld en heb fotografie hobby. Kijk ook op mijn website.

Alle blogs geschreven door Rudolf Dieben vind je hier.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo kun je eenvoudig foto’s vergelijken in Lightroom

Foto inspiratie nodig? – Hier zijn 10 leuke fotoprojecten voor komend weekend!