in

Veilig apparatuur kopen en verkopen via Marktplaats – zo voorkom je oplichterij


17 maart 2018, 10:00

Online is er genoeg tweedehands apparatuur te vinden, vaak ook nog eens in uitstekende staat. Daarmee kan je flink wat geld besparen! Hoe voorkom je echter dat je als koper wordt opgelicht? En waar moet je als verkoper op letten? Voorkom problemen en lees deze belangrijke tips!

Oplichting via neppe betaalapps

Een nieuwe en veelvoorkomende manier van oplichting is het gebruiken van neppe apps. De koper geeft aan om via een mobiele app het geld over te maken. Deze app ziet er exact uit als die van de Nederlandse banken en oogt zeer betrouwbaar. De koper maakt het geld over via de app. De verkoper ziet dat de juiste betaalgegevens worden ingevuld en alles lijkt in orde, waarna de camera wordt meegegeven. Vaak gebruikt de koper een andere bank dan die van de verkoper; aangezien er dan niet direct gecontroleerd kan worden of het geld op de rekening staat. Daar zit ook meteen het probleem. Achteraf blijkt er geen geld overgeschreven te zijn en blijkt dat de app geen officiële app was. De transactie heeft niet plaatsgevonden en de camera is wel weg.

Hoe betrouwbaar de koper ook oogt. Ga er niet mee akkoord dat je spullen meegenomen worden voordat jij je geld binnen hebt. Het is sowieso al verstandiger om de koper via jouw eigen telefoon of laptop te laten betalen; zodat je weet dat er geen vreemde apps geïnstalleerd zijn. Nog slimmer is het om het geld contant te laten betalen. Loop in dat geval samen naar een pinautomaat, of controleer de gekregen biljetten bij een supermarkt of tankstation. Zo voorkom je ook dat je met een stapeltje vals geld opgescheept komt te zitten.

Belangrijke tips

– Stuur nooit een foto van je eigen id-kaart/paspoort/rijbewijs/pinpas. Vaak gebruiken oplichters deze later weer om anderen op te lichten.

– Geef nooit je koopwaar mee, als het geld nog niet op je rekening staat.

– Maak zelf een €0,01 over naar de koper, om te controleren of de rekeninggegevens wel echt bestaan.

– Zoek de naam en het telefoonnummer van je verkoper op op internet. Vaak zijn de telefoonnummers van oplichters al gemeld op fraude- en oplichtingswebsites. De naam die ze gebruiken is ook vaak nep, of het gaat om een ‘gestolen identiteit’. In het laatste geval is dit ook meestal wel online terug te vinden.

– Wanneer je een betaalverzoek verstuurt via je eigen bank, kan je zien of het verzoek is voldaan. Het geld staat dan nog niet op je rekening, maar je hebt wel al een kleine bevestiging dat de transactie heeft plaatsgevonden. Marktplaats biedt deze betaalmogelijkheid ook zelf aan op de website!

– Maak altijd een melding bij Markplaats als je bent opgelicht. Zo kunnen de accounts worden verwijderd.

– Bij twijfel ga niet met die koper/verkoper in zee!


lukje

Oplichting door ‘verzendingsfout

Paypal biedt kopers belangrijke voordelen en enorm veel bescherming. Als koper is het dus zeker slim om via Paypal te betalen. Als verkoper moet je er iets voorzichtiger mee te werk gaan. In sommige gevallen kan een koper bijvoorbeeld vragen om het toch naar een ander adres te versturen. Vaak wordt er een smoes gebruikt als ‘het is een cadeautje en de jarige mag er niks over weten’. Als je als verkoper vervolgens de fout maakt en hierin mee gaat, kan de koper later eenvoudig aangeven het pakketje nooit te hebben ontvangen. Er is immers niks verstuurd naar het adres dat bij Paypal bekend is. Paypal boekt dan de transactie terug, waardoor jij zonder geld en zonder apparatuur komt te zitten.

Veilig tweedehands spullen kopen

Als koper zijn er ook verschillende manieren om te voorkomen dat je opgelicht wordt. Het is altijd slim om de apparatuur persoonlijk op te halen bij de verkoper. Niet alleen geeft dat de mogelijkheid om alles goed te controleren, maar je kan ook direct de apparatuur mee naar huis nemen, als je ter plekke netjes de betaling voldoet. Zorg er natuurlijk wel voor dat er iemand met je mee gaat, want dat is altijd veiliger.

Voordat je tot aanschaf overgaat, controleer eerst goed de gegevens van de verkoper. Bekijk ook zijn/haar overige advertenties. Iemand die zestig camera’s verkoopt met bij iedere advertentie de reden ‘gekregen voor mijn verjaardag’, zijn toch wel een beetje verdacht. Accounts die minder dan een jaar actief zijn, zijn over het algemeen een stuk minder betrouwbaar. Google dus ook de naam, het telefoonnummer en overige gegevens van de verkoper. Als mensen al eerder een slechte ervaring met deze persoon hebben gehad, is dat meestal wel online terug te vinden.

Een belangrijke stap voordat je definitief tot de koop overgaat; is het opvragen van een foto en het controleren van de serienummers van de apparatuur. Mocht de apparatuur namelijk gestolen zijn, dan zijn die serienummers online terug te vinden. Op de website stopheling.nl kan je alles controleren en zo voorkomen dat je zelf meewerkt aan heling.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: Drieluiken fotograferen met een sterke samenhang

11 tips om je eigen thuisstudio te beginnen