in

Vallende sterren fotograferen, het kan de komende dagen!17 oktober 2017, 14:38

De meteorenzwerm Orioniden trekt de komende dagen over ons land heen. Mooi moment dus om je wekker ’s nachts te zetten en deze vallende sterren te bewonderen (en te fotograferen natuurlijk). Wij geven je enkele tips om prachtige foto’s te maken van deze sterrenregen.

Tijdstip meteorenregen

Op zondag 22 oktober 2017 rond 4 uur ’s nachts zal de meteorenzwerm zijn hoogtepunt bereiken. Als de omstandigheden ideaal zijn, dan zijn er van deze zwerm zo’n 23 meteoren per uur te verwachten. Alhoewel het weer waarschijnlijk niet echt mee zit, is het het proberen waard om deze zwerm vast te leggen. In onze streken zullen naar schatting circa 17 meteoren per uur te zien zijn. In totaal zijn er, door meteoren van andere zwermen en sporadische meteoren, circa 37 vallende sterren per uur te zien. De meteoren zijn snel en hebben nalichtende sporen, wat prachtige beelden op kan leveren.

Foto: RemonvanderZwaag.

Gedurende vijf dagen rond het hoogtepunt van de meteorenzwerm, zullen er vallende sterren te zien zijn. Meer dan 50% van het maximale aantal meteoren (9 per uur) zullen er dan te zien zijn. Wil je dus meer zekerheid dat je ook daadwerkelijk vallende sterren gaat zien? Probeer dan eens om enkele dagen voor en na het hoogtepunt de sterrenregen te fotograferen. Echter zijn er iedere dag verder weg van het maximum ongeveer 20% minder meteoren te zien per uur. Op de onderstaande kaart zijn de plaatsen in Nederland te vinden waar je het beste de sterrenhemel kunt fotograferen. Op de donkere plekken heb je het minste last van lichthinder.


Foto: www.platformlichthinder.nl.

Tips voor het fotograferen van vallende sterren

Hoe donkerder het is, des te beter. Het is aan te raden om zo ver mogelijk weg te blijven van het stadse gebied. Hier vind je namelijk veel kunstmatige lichtbronnen, die je beeld kunnen verstoren. Door donkere plekken in de natuur op te zoeken, vergroot je de kans om prachtige beelden te schieten.

• Voor het fotograferen van vallende sterren, zijn lange sluitertijden essentieel. Stel je je sluitertijd in op enkele minuten (met de BULB-stand van je camera) dan heb je veel kans om een vallende ster te vangen, maar de sterren veranderen dan wel in streepjes. Je kunt nu wel kiezen voor een lage iso van bv 100.

• Wil je liever de sterren als puntjes, stel dan je sluitertijd in op 600/brandpunt, dus 600/24mm = seconden of 600/12mm = 50 seconden.
Door de kortere sluitertijden zul je nu wel je iso-waarde hoger in moeten stellen. Je kunt bijvoorbeeld een iso-waarde van 800 of 1600 kiezen.

• Neem daarom altijd een statief en eventueel een draadontspanner of afstandsbediening mee. Zo voorkom je bewegingsonscherpte in je foto. Wat ook een aanrader is, is het gebruik maken van een objectief met een zo groot mogelijke hoek, bijvoorbeeld een 24mm objectief. Zo pak je een groot deel van het zichtveld mee.

• Zet je diafragma ver open, dus een klein getal, bijvoorbeeld F2.8. Op die manier valt er zoveel mogelijk licht in je camera.

• Zet de autofocus uit en stel je objectief handmatig scherp op een ster, of als dat niet goed lukt op oneindig. Controleer je scherpstelling door in te zoomen achterop je camera en pas de focus zo nodig aan.

• Soms kan het enige tijd duren voordat er een vallende ster te zien is. Maak het jezelf daarom zo comfortabel mogelijk terwijl je wacht. Neem een (lig)stoel of een matje mee om op te kunnen zitten of liggen tijdens het waarnemen. Ook warme kleding en/of een slaapzak is een aanrader, de nachten in oktober zijn vaak niet warm.

Linker foto: Laanscapes, rechter foto: ArjanSijtsma.

Meer tips over het fotograferen van vallende sterren? Je vindt ze hier.

Neem ook eens een kijkje in onze collectie met vallende sterren en doe inspiratie op:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Canon Powershot G1 X Mark III – Krachtige APS-C sensor in compacte body

De grootste valkuilen bij het fotograferen van familieportretten