in

Vakantiefotografie met je smartphone

Foto: Wim de Nijs, http://wimdenijs.zoom.nl/
Je hoeft niet altijd naar het buitenland om prachtige vakantiefoto’s te maken. Als je op vakantie gaat in eigen land kun je ook heel veel moois fotograferen.

Recht houden

Reis je door een betoverend landschap? Let er allereerst op dat je de telefoon goed recht houdt. Het leidt namelijk enorm af als de horizon en dus de hele omgeving scheef op de foto staat.

De horizon in bovenstaande foto staat overdreven scheef. Let hier wel goed op, want een gebouw met een scheve horizon is natuurlijk niet zo fraai, en een zee die leeg lijkt te lopen ook niet. (Foto gemaakt met ZenFone 5.)

Je ziet snel dat je het toestel schuin houdt als je een raster in je beeld aanzet. Wij gebruiken voor dit artikel als voorbeeld de ZenFone 5. Bij deze telefoon zet je het raster aan door in de camera-app op het pictogram van het tandwiel te klikken.

Hiermee open je de instellingen van de camera. Onder het kopje Andere tik je vervolgens op Grid en kies je de optie 3×3. Er verschijnen nu twee horizontale en twee verticale lijnen op het scherm. Dit raster zie je straks niet terug op de foto. Het is puur een hulpmiddel tijdens het maken van de foto. Op andere toestellen is vaak wel een vergelijkbare functie te vinden.

Open de instellingen van de camera en zet het raster (grid) aan:

Vervolgens worden er vier hulplijnen op het scherm getoond die je helpen om de horizon recht te krijgen. Let hierbij ook echt op de horizon en niet zoals hier op de gebouwen links, want dan is je horizon nog scheef:

Nu je het raster hebt aangezet, kun je in de gaten houden of je je telefoon wel goed recht houdt. Door de horizontale lijnen te gebruiken, kun je snel zien of het landschap of de horizon goed recht in beeld staat.Op bovenstaande foto zie je dat de horizon al een stuk rechter staat dan bij de beginfoto, maar nog steeds niet netjes evenwijdig loopt aan de horizontale rasterlijnen.

Wat wil je in beeld?

Niet alles wat je om je heen ziet, is altijd even mooi. Een egaal grijze lucht kan bijvoorbeeld een beetje saai staan op een foto. Terwijl een spectaculaire wolkenlucht juist wel speciale aandacht verdient. Niet alles wat je om je heen ziet hoef je in de foto op te nemen!

Wat je minder mooi vindt, mag je gerust zoveel mogelijk uit beeld laten. Zo zie je op deze foto bewust niet de Pier van Scheveningen en de boulevard. (Foto gemaakt met ZenFone 5.)

Nadruk op landschap

Gaat het jou vooral om het prachtige landschap en voegt de lucht weinig toe aan de sfeer? Kantel je telefoon dan een tikkeltje naar voren/onderen tot je nog maar een smalle reep van de lucht ziet. Nu krijgt het landschap alle aandacht die het verdient. De horizon kun je in de buurt van de bovenste horizontale rasterlijn plaatsen of zelfs nog hoger als de lucht heel saai is.

Foto: Susan Pathuis, susannepannetje.zoom.nl
Leg gerust de nadruk op het landschap.

Nadruk op de lucht

Wil je liever zoveel mogelijk van een prachtige wolkenlucht fotograferen? Dan richt je de camera juist wat meer omhoog. Nu hoeft er minder van het landschap te zien te zijn, de lucht speelt de hoofdrol. Plaats de horizon maar eens in de buurt van de onderste horizontale rasterlijn, of nog wat lager als het landschap er weinig toe doet.

Foto: Frank van Maaren, frankygoes2.zoom.nl
Je kunt ook de nadruk meer op de lucht leggen.

Horizon in het midden

Als de lucht en het landschap allebei prachtig zijn, is het een idee om de horizon ongeveer in het midden van het beeld te zetten. Een strakblauwe lucht is prachtig om te zien en dan geniet je vast van de zon, maar voor een foto staat het juist heel mooi als er hier en daar wat wolken voorbij drijven. Zelfs (of beter: juist) een dreigende lucht is fotogeniek!

Foto: Kees Krick
Met de horizon in midden krijgen lucht en een (stads)landschap beide veel aandacht.

Reflectie

Ook als je een reflectie fotografeert is het aan te raden de horizon in het midden te zetten. Het lijkt dan net of je een gespiegelde foto hebt. Beneden zie je precies hetzelfde als boven, maar dan natuurlijk wel ondersteboven. Denk aan zoiets als een berglandschap dat op het wateroppervlak van een meer reflecteert.

Foto: Martin Podt, m-podt.zoom.nl
Bij een reflectie is het extra mooi als de horizon in het midden staat.

Extra veel in beeld

Als je in een bijzonder mooie omgeving bent, is het jammer als je niet alles goed in beeld krijgt. Nu hebben smartphones meestal wel een aardig brede blik, maar de nieuwste smartphones, zoals de ZenFone 5, doen daar nog een flinke schep bovenop. Deze telefoon telt namelijk niet één maar twee camera’s.

De tweede camera laat je 120 graden van de omgeving zien en wordt een groothoekcamera genoemd. Hiermee maak je foto’s die maar liefst 200 procent breder zijn dan die van de standaardcamera. Zeker weten dat je die prachtige omgeving er nu wel op krijgt. En: sta je op vakantie in dat fotogenieke kerkje, dan krijg je nu ineens het altaar, de kerkbanken én die mooie ramen in beeld. Gebruik hem dus zeker niet alleen voor landschappen.

Hoe activeer je deze tweede camera met brede blik? Vlakbij de afdrukknop zie je twee pictogrammen naast elkaar. Op de linker staat één berg. Dat betekent dat de standaardcamera ingeschakeld is. Tik je ernaast op het pictogram waarop je een rijtje bergen ziet, dan activeer je de groothoekcamera. Als bevestiging verandert op het scherm de aanduiding Hoofdcamera ook nog eens in Groothoekcamera.

Gemaakt met de standaardcamera van ZenFone 5.

Gemaakt met de groothoekcamera van ZenFone 5.

Voorgrond en achtergrond samen

Soms zie je een mooie voorgrond, zoals een palmboom op een zandstrand of een vervallen boerenschuur in een akker. Een andere keer valt juist de achtergrond op. Denk aan een knalblauwe oceaan of een indrukwekkende bergketen. Daar wil je natuurlijk een foto van maken.

Let er in beide gevallen dan op dat de beste reisfoto’s altijd zowel een mooie voorgrond als mooie achtergrond hebben. Een palmboom met erachter een industriële haven geeft namelijk een totaal andere sfeer dan wanneer je daar een paar surfers en een zeilbootje ziet.

Kijk daarom voordat je afdrukt goed naar wat er allemaal op het telefoonscherm te zien is. Loop wat heen en weer, verken de omgeving om te ontdekken vanuit welk standpunt je de mooiste foto krijgt.

Zak ook eens door je knieën, of klim op een muurtje of een rotsblok om te zien of je daarvandaan een nog beter uitzicht hebt.

Foto: Roy Poots, royzzz.zoom.nl
Zoek naar een leuke combinatie van voorgrond en achtergrond.

Lokale bevolking

Ook als je graag de lokale bevolking fotografeert, kun je het beste een passende achtergrond zoeken. Zo krijg je prachtige reisfoto’s waarin je goed ziet hoe hun leefomgeving eruitziet.

Plaats iemand of een opvallend landschapsdetail zoals een palmboom, eiland of heuvel eens in de buurt van één van de twee verticale lijnen van het raster. Hiermee krijg je een beeldopbouw die natuurlijk aanvoelt. Vooral als je ook de horizontale lijnen gebruikt voor een mooie verdeling tussen lucht en landschap.

Foto: Ron v.d. Stappen, ron-vd-stappen.zoom.nl
Een prachtige foto van lokale bevolking in Papua Nieuw Guinea. De foto is super kleurrijk en dat vertelt natuurlijk ook weer veel over de cultuur.

Weer of geen weer

Het weer heeft enorm veel invloed op foto’s. Op stralende dagen ziet alles er fleurig uit, maar is het een keertje zwaar bewolkt, dan oogt alles ineens een stuk grauwer.

Toch is het verstandig om niet alleen met mooi weer reisfoto’s te maken.
Vlak na, maar ook tijdens een flinke regenbui, maak je bijvoorbeeld foto’s met een heel andere sfeer en die totaal anders zijn dan de foto’s die de doorsnee vakantieganger maakt. Ook zijn er juist dan vaak imponerende wolkenluchten te zien waarmee je indrukwekkende foto’s maakt die veel sfeer hebben. Gebeurt dit vlak voor zonsondergang, dan is de kans op mooi gekleurde wolken erg groot.

Foto: Ronnie Schuringa, Ronnie-Schuringa.zoom.nl
Juist na een regenbui als er nog wat bewolking hangt kun je een spectaculaire zonsondergang verwachten.

Reflecties na een regenbui

Tijdens een plensbui blijf je zelf droog als je vanonder een paraplu fotografeert of beschutting zoekt. Er is vaak wel iets wat als een afdakje kan dienen. Het landschap ziet er tijdens een regenbui heel anders uit, maar je kunt ook mensen vastleggen die gehaast ergens naartoe onderweg zijn of een schuilplek zoeken.
Zodra het weer droog is, ontstaan prachtige reflecties op het natte wegdek en in regenplassen. Houd je telefoon vlak boven de grond om zowel de reflectie als de omgeving erachter te fotograferen. Houd ook nu de horizon netjes recht, dat is wel extra lastig als je zo laag bij de grond werkt.


Foto: Cor van der Veen, corvee1r.zoom.nl

Let na een regenbui vooral op reflecties in regenplassen.

Het mooiste licht

Schijnt de zon uitbundig, fotografeer dan met de zon in je rug of de zon ergens naast je. Het landschap wordt dan optimaal verlicht. Bevindt het mooiste tafereel zich toevallig in de richting van de zon? Probeer die felle lichtbron dan uit beeld te houden. Plaats de zon bijvoorbeeld achter een huis of de kruin van een boom.

Het mooiste licht voor reisfoto’s heb je aan het begin en het einde van de dag. In de zomer betekent dit dat je daar heel vroeg voor op moet staan, of laat op de avond nog aan het fotograferen bent. Met name rond zonsondergang en zonsopkomst kan de lucht de mooiste kleuren vertonen en wordt alles om je heen in een extra warme gloed ondergedompeld.

Ben je vroeg op of nog laat wakker, dan zijn er in de directe omgeving van je verblijfplaats bijzonder fraaie foto’s te maken. Kijk daarom overdag alvast welke mooie plekken er in de buurt zijn. Dan kun je daar meteen naartoe zodra het zover is.

Foto: John Ouds, johnouds.zoom.nl
Rond zonsopkomst en zonsondergang maak je mooie sfeerfoto’s.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Smartphonefotografie in Zoom Academy. Hierin leer je hoe je op een makkelijke en leuke manier foto’s maakt met je smartphone, en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • Alles over het maken van een perfect portret en de perfecte selfie

  • Tips over het maken van foodfoto’s met je smartphone

  • Panorama’s maken als een pro

  • Hoe het beste te filmen met je smartphone

Bekijk hier de volledige Cursus Smartphonefotografie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: Bewegend water

HDR voor gevorderden: hier moet je op letten