in

Uit de hand: Scherpe foto’s zonder statief



28 augustus 2017, 10:00

Fotografe Liesbeth van Asselt geeft regelmatig fotocursussen en merkt dat beginnende fotografen vaak nog geen statief hebben. Wil je toch scherpe foto’s zonder statief? Dan geeft ze in deze blog tien tips.

1. Scherpe foto’s zonder statief? Zet de stabilisatie aan.

Op je objectief zit vaak een knopje waarmee je de stabilisatie aan kunt zetten. Bij Canon heet dit IS en bij Nikon VR. Pentax en Sony hebben hun stabilisatiesysteem in de camera gebouwd, dus daar zul je tevergeefs zoeken naar een knopje op het objectief. Let op: zet de stabilisatie wel weer uit als je toch eens een keer vanaf een statief fotografeert!

2. Fotografeer met een snelle sluitertijd.

Logischerwijs zul je met een snelle sluitertijd ook met een groter diafragma of met een hogere iso moeten werken. Als je niet nabewerkt, kun je al in de camera de ruisreductie aanzetten om hoge iso ruis op je foto te voorkomen/verminderen.

3. Gebruik de zoeker i.p.v. live view.

Als je door de zoeker kijkt, houd je je camera strak tegen je voorhoofd/wang aan. Dat geeft stabiliteit. Kijk je op je schermpje (live view) dan houd je de camera van je af. Die twee wiebelige armen van ons zijn echt niet stabiel, ook niet als je de ellebogen in de zij duwt (wat wel iets helpt natuurlijk….).

4. Houd je adem in!

Adem in als je de ontspanknop in wilt drukken en houd dat vast als je de ontspanknop indrukt. Zo voorkom je dat de beweging van je ribbenkast onscherpte veroorzaakt.

5. Zet je camera op je jas of tas.

Scherpe foto’s zonder statief? Maak dan gewoon je eigen statief! Er is altijd wel ergens een paaltje, muurtje, prullenbak, bankje of iets dergelijks in de buurt waar je je camera op kunt leggen. Om je camera nog stabieler te plaatsen, leg je eerst je jas of tas op die prullenbak of bank, maak je een kuil in je jas of tas en leg je daar je camera in.

6. Zet de camera op continu foto’s maken.

Maak in ieder geval drie foto’s. Vaak zie je bij de eerste foto nog wat onscherpte veroorzaakt door het indrukken van de ontspanknop, is de tweede foto scherp en de derde weer onscherp omdat je dan de ontspanknop los laat.

7. Ondersteun je camera goed.

Houd je linkerhand onder het objectief met de vingers bij de zoomring. Je rechterhand zit om de grip van de camera. Met je wijsvinger (en bij ook een wieltje achter op de camera ook met je duim) wijzig je de instellingen in en druk je op de ontspanknop.

8. Ga op je buik liggen.

Door op je buik te liggen ondersteun je de camera door je twee ellebogen. Als je het niet aantrekkelijk vindt om op een vieze ondergrond te gaan liggen, kun je ook op je hurken gaan zitten en je elle bogen op de knieën laten rusten.

9. Scherpe foto’s zonder statief? Wees zelf het statief!

Door tegen een boom, muur of bijvoorbeeld kozijn te leunen, vorm je zo een ‘levend’ driepoot statief

10.Gebruik de opklapflitser.

Als je onderwerp zo dicht bij de camera is dat dit binnen het bereik van de flitser valt, maak dan eens gebruik van de flitser! Dan heb je genoeg licht om met een kortere sluitertijd te kunnen werken (let op de flitssynchronisatietijd). Daarnaast: een flitser geeft maar heel kort licht, zo kort dat hij daarmee alle beweging ‘bevriest’. Als je het licht te fel vindt, verminder dit dan met het +/- knopje voor de flitser (bij sommige camera’s kan dit alleen via het menu).

Ik denk dat ik hiermee de meeste trucs om te kunnen werken zonder statief wel besproken heb, maar ben natuurlijk erg benieuwd hoe jullie dit doen!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zeven problemen die elke professionele fotograaf tegenkomt

Mirrorless camera in 2018? – Zenit keert terug!