in

Tweedehands camera: let hierop


4 juni 2018, 00:00

Met een tweedehands camera kun je soms net zulke mooie foto’s maken als met een nieuwe camera. Dit kan je veel geld schelen. Er zijn wel wat dingen waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands camera. Wij geven je tips!

Het contact met de verkoper

Let bij het zoeken naar een tweedehands camera op de reviews van de verkoper. Als er goede reviews van vorige klanten staan, dan heb je meer kans dat je de verkoper kunt vertrouwen.
Wanneer iemand een camera verkoopt via bijvoorbeeld Marktplaats, hoeft het geen oplichter te zijn. Maar neem het zekere voor het onzekere!

Zorg dat je de camera in het echt in handen krijgt voor je de camera koopt. Vraag aan de verkoper of je de camera mag testen. Zo voorkom je dat de camera nooit aankomt als je al hebt betaald of dat de camera het helemaal niet meer doet.

Controleer of alle accessoires die bij de camera horen aanwezig zijn. Vraag naar de originele bonnen en eventueel naar een garantiebewijs van de camera. Maak dus duidelijke afspraken met de verkoper om problemen te voorkomen.


Hester-Goeman

Het controleren van de camera

Wanneer je de tweedehands camera in handen hebt, zijn er een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten.
Je kunt controleren of de camera vaak gebruikt is. Hier kun je lezen hoe je dat moet doen.


Casperhanekamp

Body
Bij het controleren van de body moet je goed kijken of er krassen op het scherm zitten. Bekijk ook hoe de rubberen grepen er aan toe zijn. Wanneer hier beschadigingen op zitten dan is het slim om nog te gaan onderhandelen over de prijs van de camera.

Sensor
Gebruik bij het testen van de sensor een je laptop. Laat de lensdop op de camera zitten terwijl je een foto maakt. Gebruik een ISO rond de 100-200 en bekijk de foto op je laptop op 100%. Op deze manier kun je dode pixels herkennen. Je kunt ze herkennen aan een afwijkende kleur op je beeld. Een paar dode pixels zijn niet zo erg. Zitten er wel veel dode pixels op de sensor dan is de sensor er slecht aan toe.

Objectief
Wanneer je het objectief controleert kunnen er beschadigingen aan zitten die niet direct zichtbaar zijn. Bekijk of alle kleine schroefjes aanwezig zijn en of de lens- en zoomring niet te soepel draaien.
Controleer het glas met een lamp om de lens te controleren op stof, schimmel of krassen. Als er schimmel op de lens zit is het af te raden deze lens te kopen. Schimmel in de lens is namelijk erg lastig te verwijderen.

Maak een foto van een object met veel details. Kies een hoge diafragma en probeer verschillende brandpuntsafstanden uit. Zo kun je het beste controleren hoe scherp de lens is.
Test ook heel goed de autofocus. Het proces van scherpstellen moet soepel verlopen.

Kijk ook hoe de lensvatting er aan toe is. Wanneer hier deuken, krassen of vet-resten aan zitten, kan dit problemen opleveren met het gebruik van je eigen lenzen.

Een betrouwbare tweedehands camera

Hoe goed je ook op je hoede bent bij het kopen van een tweedehands camera, je loopt altijd risico om opgelicht te worden. Wanneer je een tweedehands camera bij een camerawinkel koopt kun je dit risico voorkomen. In een camerawinkel hebben ze zelf de camera goed gecontroleerd en krijg je vaak garantie op de camera.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: Foodfotografie om van te watertanden

Sony RX100VI aangekondigd – Dankzij meer mm’s de perfecte reisgenoot