in

Tussenringen: interessante accessoires voor macrofotografie


12 april 2017, 10:00

Door het vrolijke lenteweer krijg je vanzelf zin om voorjaarsbloeiers te fotograferen. Een dankbaar onderwerp voor macrofotografie. En of je nu wel of (nog) geen duur macro-objectief hebt, met tussenringen kun je toch macrofoto’s maken. Toine Westen geeft uitleg over dit handig accessoire.

Tussenringen geven je de mogelijkheid om je onderwerp groter in beeld te brengen. Maar wat zijn tussenringen nu eigenlijk en hoe gebruik je ze?

Wat zijn tussenringen?

Een tussenring is een ring die je tussen je objectief en je camera in kunt zetten. Het enige dat zo’n ring doet, is de afstand tussen het objectief en de sensor vergroten. Hierdoor krijg je een grotere vergrotingsfactor.

In de ring zitten geen lenzen, het is dus eigenlijk alleen een holle buis. Maar wat er wel in zit is elektronica, waardoor de camera en het objectief met elkaar kunnen blijven communiceren. Zo behoud je dus de informatie voor je belichting en dat is wel zo handig!

Tussenringen van verschillende lengtes: 12, 20 en 36 mm.

Wat kun je met tussenringen?

Een tussenring verlengt de afstand tussen je objectief en de sensor van de camera. Hierdoor wordt de minimale scherpstelafstand verkleind en kun je dus dichter bij je onderwerp scherpstellen. Zo kun je je onderwerp dus groter afbeelden dan wanneer je het objectief zonder tussenringen had gebruikt.

Het leuke van tussenringen is dat je ze kunt combineren met verschillende lenzen. Je hoeft dus geen duur macro-objectief te hebben, om toch eens met macrofotografie aan de slag te gaan. In de foto’s hieronder laat ik je zien welke vergroting je kunt bereiken met een “normaal” 24-70 mm objectief in combinatie met verschillende tussenringen.

Deze foto’s zijn allemaal gemaakt met een 24-70 mm objectief (in combinatie met een full-frame D800 camera). Linksboven zonder tussenring, rechtsboven, linksonder en rechtsonder met een tussenring van respectievelijk 12, 20 en 36 mm.

Heb je wel een macro-objectief? Dan is het ook leuk om tussenringen te gebruiken voor een nog grotere vergroting van het onderwerp. Zoals in de voorbeelden

Deze foto’s zijn gemaakt met een 150 mm macro-objectief (in combinatie met een full-frame D800 camera). Van links naar rechts: zonder tussenring, met 12 mm, 20 mm, 36 mm tussenring en met alle tussenringen (12 + 20 + 36 = 68 mm) gecombineerd.

Iets waar je rekening mee moet houden bij het gebruik van tussenringen is dat de scherptediepte in je foto kleiner wordt. Door het diafragma te verkleinen (groter diafragmagetal) kun je de scherptediepte weer iets groter maken. Dit levert dan wel langere sluitertijden of een hogere ISO op.

hmeeuwes

Henk Meeuwis beheerst macrofotografie tot in de puntjes!
Lees hier alles over zijn stijl.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Samyang 20mm f/1.8 ED AS UMC

Nikon D7500 aangekondigd – Bijna alles is anders