in

Tips voor trouwfotografie28 februari 2019, 11:31

Het is vandaag World Marriage Day en het bruiloftsseizoen staat voor de deur! Lees hier onze tips om die speciale dag voor het bruidspaar perfect vast te leggen!

Voorbereiding

Zodra je bent gevraagd om een bruiloft te fotograferen is het handig snel bezig te gaan met het voorbereiden hiervan. Het is goed om van tevoren het bruidspaar te ontmoeten en de dag te bespreken. Maak afspraken over momenten die ze graag vastgelegd willen hebben. Vraag naar een programma van de dag, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Bezoek ook de locatie van de bruiloft van tevoren. Zo weet je waar het is, hoe het eruit ziet en hoe het aanwezige licht valt. Bedenk alvast plekjes waar je het bruidspaar na de ceremonie even kort kunt fotograferen.

Daniellephotography

Wat van tevoren ook zeker niet verkeerd is om te doen is inspiratie opdoen en een plan maken voor je eigen fotografie. Kijken naar andere bruiloftsfotografie helpt je om beter in te schatten wat er die dag gaat gebeuren en wat de belangrijkste momenten zijn om vast te leggen. Bekijk Pinterest, Instagram en alle platformen die jou inspiratie opleveren. Maak voor jezelf een moodboard met een richting die je met jouw reportage graag op wil. Het is ook van belang dat je dit met het bruidspaar overlegd, want straks lever je foto’s aan die qua stijl helemaal niet bij hun ideeën passen. Deel dus in het gesprek met het bruidspaar ook je moodboard.

DeanXphotography

Apparatuur

Een hele dag fotograferen vergt veel van de batterij van je camera. Zorg er dus voor dat je reservebatterijen bij je hebt. Je maakt ook zeker honderden foto’s op zo’n dag, dus extra geheugen is ook niet verkeerd om mee te nemen!

Zorg ervoor dat je een lens, of meerdere, meeneemt waarmee je de hele dag kunt vastleggen. Van een zoomlens tot aan een portretlens, zorg ervoor dat je alles bij je hebt. Ook is het slim om een lichtsterke lens mee te nemen, want wanneer je binnen moet fotograferen zal de belichting niet altijd even goed zijn. Sommige professionele bruiloftsfotografen nemen zelfs twee camera’s mee, omdat ze dan snel kunnen switchen tussen lenzen.

Vergeet ook niet een reportageflitser mee te nemen, om bepaalde situaties nog extra te kunnen belichten.

Sandravisscher

De belangrijkste momenten

Iedere bruiloft heeft bepaalde belangrijke momenten die een fotograaf sowieso vastgelegd moet hebben. Denk hierbij aan het moment dat de bruidegom de bruid voor het eerst ziet oplopen, de ‘kus’, het uitwisselen van de ringen, het ondertekenen van de akte, de taart aansnijden en de eerste dans van het bruidspaar. Ook hier is het weer handig om het programma op de dag zelf ook bij je te hebben, zodat je weet wanneer je waar moet zijn.

Er valt uiteraard veel en veel meer te fotograferen op een bruiloft dan de standaard momenten. Kijk goed om je heen en houd je ogen en oren goed open. Probeer niemand tot last te zijn, maar durf wel op de juiste plekken te gaan staan om mooie momenten vast te leggen.

Jonesdewit

Beperk je op de dag zelf niet alleen tot de mensen en portretfotografie, maar focus je ook op details van de bruiloft. Denk ook aan overzichtsfoto’s, sfeerbeelden of groepsfoto’s van gasten! Je reportage komt een stuk professioneler over wanneer je veel verschillende beelden laat zien in de resultaten. Het bruidspaar staat uiteraard centraal op de dag zelf, maar vergeet alle gasten en de sfeer niet vast te leggen. Op hun speciale dag is het bruidspaar zo druk en vol emotie, dat ze bij het kijken van de foto’s van de dag een paar weken later nog de sfeer moeten kunnen proeven. Zo herbeleven ze weer hun grote dag met een totaalbeeld!

Emotie

Een bruiloft is een dag vol emoties. Vaak begint de dag vol spanning en stress, wat uiteindelijk veel blijdschap en soms zelfs huilbuien tot gevolg heeft. Belangrijk voor de fotograaf is om deze momenten goed in de gaten te houden. Door goed rond te kijken terwijl je fotografeert, kun je snel inspelen op mogelijke emoties van mensen. De foto’s met emoties erin zijn bijna het mooiste van heel de bruiloft, omdat deze beelden het pure moment laten zien. Denk aan de momenten waarbij de vader zijn dochter ‘weggeeft’, wanneer de bruidegom zijn bruid voor het eerst ziet, het lezen van de geloftes en de spontane felicitaties nadat het stel officieel getrouwd is. Houd ook goed de emoties van familie en vrienden in de gaten, dit is leuk voor het bruidspaar om later terug te zien.

Merel-PicsPhotography

Licht

Tijdens een bruiloft fotografeer je met veel verschillende lichtomstandigheden. Controleer bij aankomst van een ruimte de juiste instellingen. In een donkere ruimte kun je best een flits weerkaatsen (let hierbij wel op je sluitertijd) of je iso iets omhoog schroeven. Let er wel op dat je niet bij de belangrijke momenten met de flitser gaat werken. Dit kan namelijk voor veel afleiding zorgen en nogal storend overkomen.

Fotografeer je buiten, probeer hard licht te vermijden en ga op zoek naar zacht licht, zoals in de schaduw. Probeer bij fel zonlicht met zij- of tegenlicht te fotograferen om de knijpende ogen te voorkomen.

AudreyvWessum

Wees onopvallend, maar aanwezig

Als fotograaf ben je best belangrijk op zo’n dag, maar wees niet al te opvallend aanwezig. Probeer niet teveel ‘in beeld’ te lopen, blijf een beetje aan de zijkant staan of op een plek waar je je gemakkelijk kunt verplaatsen. Voel zelf goed aan wat het meest passend is op de dag en per situatie.

Maak tussen de belangrijke momenten door ook een praatje met de gasten. Dat creëert een gevoel dat je er een beetje tussen hoort en zo kun je misschien nog mooie momenten vastleggen. Ook is het geen probleem om af en toe het bruidspaar een beetje aan te sturen, voor de perfecte foto’s. Daar zijn ze achteraf alleen maar blij mee!

CrazyPhunk

Al met al blijven bruiloften prachtige opdrachten en je doet veel ervaring op! Het zal steeds weer spannend blijven om dit te doen, maar oefening baart kunst! Met een goede voorbereiding en goed contact met het bruidspaar komt het helemaal goed.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nieuwe Sigma L-Mount Art-objectieven en MC-21 Adapter

UPDATE: Ricoh GR III: derde generatie van deze compactcamera voor straatfotografie