15 juli 2017, 10:00
Als je de juiste apparatuur in huis hebt om onder water te fotograferen, hoe maak je dan de leukste foto’s onder het wateroppervlakte? We geven je een aantal tips!
Welke apparatuur kan onder water?
Tegenwoordig is er een enorm assortiment aan onderwatercamera’s. Zelfs sommige smartphones zijn in staat tot enkele meters in het water gehouden te worden. Voor vakanties en outdoor-sportactiviteiten zijn vooral de actioncams en specifieke compacte onderwatercamera’s heel erg populair, zoals de Olympus Tough en de GoPro. De sensor van deze kleine camera’s is echter niet al te groot, wat voor problemen kan zorgen. Onder water is er namelijk simpelweg minder licht beschikbaar is, waardoor je al snel naar een hogere iso-waarde moet grijpen om je foto’s goed te belichten. De echte pro’s kiezen daarom voor een fullframe spiegelreflexcamera in onderwaterbehuizing en gebruiken daarnaast zelfs nog extra flitslicht om hun onderwerp mooi uit te lichten.
p9
Water verpest je foto’s
Het klinkt als een grote tegenstrijdigheid, maar water is technisch gezien je grootste vijand bij onderwaterfotografie. Het houdt namelijk niet alleen licht tegen, maar het zorgt ook voor een lager contrast, veel stof en vuil in je beeld en het belemmert je scherpte. De enige manier om dit soort problemen zo goed als mogelijk te voorkomen, is zo dicht mogelijk bij je onderwerp in de buurt komen.
raymond-wennekes
De juiste instellingen voor onderwaterfotografie
Vanzelfsprekend is het licht onder water erg groen of blauw, waardoor er een soort zweem over je foto’s komt te liggen. Dit kan je het beste corrigeren door zelf handmatig je witbalans in te stellen. Het meest nauwkeurig doe je dit achteraf in je nabewerking, maar daarvoor moet je dus wel in RAW fotograferen. Qua sluitertijd heb je het voordeel dat je (in rustig water) zelf al vrij goed gestabiliseerd bent. Voor stilstaande onderwerpen, zoals algen en anemonen, kan je dus al fotograferen vanaf 1/30e sec. De langzaam-bewegende vissen fotografeer je vanaf 1/60e en de snellere vissen vanaf 1/125e sec. Met je flitser en je diafragma bepaal je vervolgens de verhouding natuurlijk- en flitslicht.
drbobke
Voorkom condens
Het is een grote ergernis voor fotografen die werken camera’s met losse behuizingen; het beslaan van het glas of plastic. Je kan dit op verschillende manieren voorkomen. Leg sowieso nooit je apparatuur in de felle zon, want door de behuizing warmt alles razendsnel op. Dat is niet goed voor je accu’s en zorgt bovendien dus voor condens. Bij grotere behuizingen kan je altijd een of twee zakjes sillicagel in de behuizing proppen. Deze vind je vaak bij aanschaf van nieuwe schoenen in je schoenendoos. Ze absorberen het vocht razendsnel.
benjamin-van-der-spek
Aanpak en compositie
Wanneer je koraal of vissen gaat fotograferen, zorg er dan voor dat je minimaal op gelijke hoogte bent met je onderwerp. Als je teveel van bovenaf fotografeert, verlies je diepte in je beeld. Zeker dieren zijn veel sprekender als je ze op ooghoogte kan vastleggen. Kies in je compositie voor een duidelijk hoofdonderwerp en zorg ervoor dat er in de achtergrond niet teveel gebeurt wat daarvan afleidt. Het grote voordeel van onderwaterfotografie is dat je (bijna) overal naar toe kan zwemmen. Je hebt dus enorm veel bewegingsvrijheid om verschillende perspectieven te proberen en kan je creativiteit de vrije loop laten!