in

Tips voor portretfotografie met je smartphone


11 oktober 2019, 11:02

Als je een portretfoto maakt, wil je dat de geportretteerde zo leuk mogelijk op de foto komt te staan. Tegelijkertijd wil je misschien ook iets van de omgeving laten zien. We leren je welke mogelijkheden er zijn en hoe je portretfoto’s maakt waar zowel jij als de geportretteerde heel blij mee zijn.

Achtergrond

De omgeving is straks als achtergrond op de portretfoto te zien. Kijk daarom voordat je begint waar je het beste kunt fotograferen. Je kunt iemand bijvoorbeeld voor een egaal gekleurde wand of muur zetten. Hiermee krijg je een foto waarbij het portret alle aandacht krijgt, omdat er op de achtergrond weinig te zien is dat kan afleiden.

Je kunt ook kiezen voor een achtergrond met een fraaie structuur of een mooi patroon. Denk aan een bakstenen muur of een wand met een mooi behang. Hiermee wordt de foto wat levendiger. Probeer wel te voorkomen dat je een drukke of felgekleurde achtergrond gebruikt, waardoor iedereen daarnaar kijkt in plaats van naar de persoon op de foto.

Girlgamer

Het is zeker niet zo dat je in een portretfoto altijd alleen maar de geportretteerde mag zien. Je kunt ook een zogenaamd omgevingsportret maken. Dat is een foto waarin je ook iets van de omgeving laat zien.

Iemand heeft bijvoorbeeld een leuke hobby en is geconcentreerd aan het werk. Door dat te fotograferen vertel je met je portretfoto iets over die persoon. Gewoon een mooi stukje omgeving als achtergrond gebruiken mag natuurlijk ook. Zoals een park, een leuk straatje of een bos.

Goed licht

Voor een goede portretfoto heb je licht nodig. Zoek daarom bij voorkeur een plek uit waar veel daglicht is, zoals in de buurt van een groot raam. Is er weinig licht, kijk dan of je de verlichting feller kunt zetten of eventueel een lamp kunt verplaatsen. Kunstlicht is vaak niet helemaal wit, wat een mooie sfeer aan een portretfoto kan geven.


Muzes

Fotografeer je buiten, plaats de geportretteerde dan liever niet richting de zon. Dan knijpen de ogen zich samen en dat staat minder mooi op een foto. Bij fel zonlicht is een plek met schaduw een goede oplossing. Op een (licht) bewolkte dag heb je dit probleem niet en ben je veel vrijer om een leuk plekje uit te kiezen.

Scherpe foto

Bij portretten is het belangrijk dat het gezicht goed scherp op de foto komt te staan. Een smartphone herkent gezichten automatisch, zodat de scherpte meestal vanzelf wel in orde komt. Wordt het gezicht een keer niet automatisch herkend? Door op het juiste punt op het scherm te tikken, weet je smartphone wat jij scherp in beeld wilt hebben. Bij een portret wil je de ogen van je model scherp hebben, dus tik op je scherm in de buurt van de ogen, dan weet je zeker dat de scherpstelling in orde is.

Behalve dat de foto mooi scherp moet zijn, wil je niet dat iemand toevallig net knippert zodra je afdrukt. Of dat iemand precies op dat moment een minder flatteuze gezichtsuitdrukking heeft. Om je trefkans op een goede foto te vergroten, kun je daarom het beste meerdere foto’s maken. Stop zeker niet al na één of twee foto’s, maar ga nog een tijdje door.

Let hierbij goed op iemands gezichtsuitdrukking, maak een praatje en druk heel snel af zodra iemand ontspannen lijkt, naar je glimlacht, of je een mooie blik toewerpt.


Irinca

Wat de ogen betreft, werkt het vaak goed als je afdrukt direct nadat iemand geknipperd heeft. De kans is dan kleiner dat je een foto met gesloten ogen krijgt. Is het ook dan lastig? Vraag je model de ogen een paar tellen te sluiten en daarna pas te openen. Precies dan druk jij af.

Wat zet je op beeld?

Op een portretfoto kan alleen iemands gezicht en een stukje van de schouders te zien zijn, maar je kunt ook meer afstand nemen zodat je de geportretteerde tot ongeveer zijn/haar middel op de foto zet. Ga je nog verder weg, dan komt iemand uiteindelijk van top tot teen in beeld. Door foto’s in meerdere stijlen te maken, krijg je afwisselende portretfoto’s.


Sonjadevlaming

Vooral als je de omgeving als achtergrond gebruikt, moet je er goed op letten dat er niet toevallig een plant of een paal uit iemands hoofd lijkt te groeien. Tijdens het fotograferen valt dat vaak niet op, maar zodra je later de foto bekijkt des te meer. Zodra jij en de geportretteerde klaarstaan voor de foto, kun je daarom het beste even snel de omtrek van vooral het hoofd controleren.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De Nikkor Z 58MM f/0.95 – Iconisch objectief

Zo maak je wél mooie portretfoto’s met de ingebouwde flitser