in

Tips voor low-key fotografie!

Heb je low-key fotografie al eens geprobeerd? We geven je een aantal tips om hiermee te experimenteren!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Onderwerpen voor low-key fotografie

Voor low-key fotografie kun je verschillende onderwerpen gebruiken. Je ziet veel low-key portretten van mensen, maar ook dieren of voorwerpen dienen zich goed voor dit soort fotografie.

Stenger

Lichtval en omgeving

Voor het juiste effect met licht moet je heel nauwkeurig werken, zowel bij high- als bij low-key. Bij low-key wil je dat er zo min mogelijk licht op de achtergrond valt. Je wilt slechts wat lichtaccenten hebben. Frontaal licht werkt daarom niet zo goed bij low-key. Bij voorkeur valt het licht van opzij of van achteren. Het mag best hard licht zijn, want hierdoor wordt het contrast groter.

Bij low-key werk je met een donkere achtergrond en draagt een model vaak donkere kleding zonder harde kleuren. Het is overigens een misverstand dat je bij low-key een egaal zwarte achtergrond en bij high-key een egaal witte achterwand nodig hebt. Bij low-key is het vooral belangrijk dat je de hoeveelheid licht in de achtergrond minimaliseert, zodat de nadruk op het onderwerp ligt.

Sammyhermans

Je hebt minimaal één reportage- of studioflitser nodig. De plaatsing en lichtsterkte van de flitser zorgt voor verschillende resultaten. Het onderwerp maak je los van de achtergrond door de flitser hierachter te plaatsen. Dan creëer je strijklicht waarbij de contouren van het onderwerp worden getoond. Met een tweede flitser kun je vervolgens lichtaccenten aan de voorkant toevoegen. Heb je maar één flitser? Dan kun je deze het best schuin achter of naast je onderwerp plaatsen. Dit zorgt voor een verduistering aan één kant van de foto en geeft een contrastrijk eindresultaat.

Rogerk

Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus LightroomBasiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

 Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R


Flitslicht

De truc van low key fotografie is om het flitslicht goed te richten en te variëren met de intensiteit tot je het gewenste resultaat hebt bereikt. De intensiteit mag best hoog gezet worden voor een contrastrijk resultaat. De achtergrond moet zwart blijven, dus zorg dat hier geen licht op schijnt.

Pieter Witters

Scherpstellen bij weinig licht

In het donker kan je camera moeite hebben met scherpstellen. In de zoeker is het lastig te zien of je foto scherp is of niet. Een oplossing is handmatig scherp te stellen. Hier heb je wel een statief voor nodig. Maak bij de scherpstelling gebruik van de live view en zoom in om te controleren of je beeld scherp is. Fotografeer je binnen? Dan kun je ook een lamp tijdelijk aanzetten voor het scherpstellen.

SamVision

Zwart-wit of kleur?

In zwart-wit fotografie werk je veel met contrasten en lijkt dus bij uitstek geschikt voor low-key fotografie. Het is daardoor ook makkelijker om in zwart-wit te werken. In zwart-wit kun je veel makkelijker een achtergrond donkerder maken, zonder dat je last hebt van kleurveranderingen. Als je goed belicht, is kleur ook heel geschikt voor low-key fotografie. Juist die paar tonen kleur kunnen het effect versterken. Denk maar aan de schilderijen: die zijn allemaal in kleur.

Experimenteren met low-key fotografie

Bij het maken van een goede low-key foto komt duidelijk meer kijken dan gewoon de belichting aanpassen. Je zult veel moeten experimenteren om te zien wanneer je het juiste effect kunt krijgen. Eenmaal onder controle heb je een mooie techniek om je foto’s nog krachtiger te maken en de kijker te sturen in wat je wil zeggen. Een simpel trucje is het zeker niet en dat maakt een goede low-key-foto juist zo interessant.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Welke camera moet je kopen, wat zijn de verschillen tussen camera’s? Compactcamera – Systeemcamera – Spiegelreflexcamera

UV-filter: wel of niet?