in

Tips voor het fotograferen uit een vliegtuig26 mei 2017, 08:23

Je camera gaat uiteraard overal mee naartoe en dus ook mee op vakantie. Reis je met het vliegtuig? Dan is dit je kans om te fotograferen op extreme hoogtes en prachtige luchtfoto’s te maken!

Zorg ervoor dat je een plekje bij het raam bemachtigt

Je kunt tegenwoordig vaak via internet van tevoren inchecken voor je vlucht. Hierbij krijg je ook vaak de mogelijkheid om te kiezen voor een bepaalde plek in het vliegtuig, dus zorg ervoor dat je een plekje bij het raam reserveert. Houd er ook rekening mee of je met het fotograferen de vleugel of andere delen van het vliegtuig in je foto’s wilt hebben of niet. Wil je dit namelijk wel, zorg er dan voor dat je net achter of net voor het midden van het vliegtuig zit.

Victoir

Fotografeer zo dicht mogelijk tegen het raampje aan

Houd je camera bij je op de stoel en fotografeer uit het raampje. Plaats je camera zo dicht mogelijk op het raam, zodat je minder reflecties krijgt in je foto’s. Let er op dat de ramen in een vliegtuig in de hoeken vervormen. Zorg er dus voor dat je je camera in het midden van het raampje plaatst. Het kan zijn dat er ijsvorming op de ramen plaatsvindt door de hoogte van het vliegtuig. Dit voorkom je ook het meest door je camera zo dicht mogelijk op het raam te zetten, maar je kunt dit natuurlijk ook juist gebruiken in je foto’s.

ReneTeusink

Varieer met compositie
Zoals eerder gezegd, je kunt delen van het vliegtuig gebruiken in je foto’s. Varieer hiermee en gebruik de omgeving en de wolken ook in je composities! Ga ook na of je bijvoorbeeld langs een bepaald gebergte vliegt en kijk of je deze kunt vastleggen.

PhotographerXx8

Fotografeer niet alleen de vlucht, maar ook het stijgen en de daling
Ook wanneer het vliegtuig nog op de grond staat, kun je al beginnen met fotograferen. Gebruik de landingsbaan, andere vliegtuigen of de werknemers die alle koffers heen en weer taxiën. Ben je nog redelijk laag bij de grond met het vliegtuig? Gebruik dan een kortere sluitertijd dan wanneer je hoog in de lucht vliegt. Alles gaat wat sneller aan je voorbij, dus moet je deze ook met een kortere sluitertijd bevriezen.

Afketine

Fotografeer in raw-formaat
Vaak krijgen foto’s hoog in de lucht een bepaalde waas over zich heen, dit komt vaak door het aanwezige zonlicht. Dit kun je in je nabewerking oplossen door het contrast te verhogen of de Dehaze-functie in Lightroom (CC) te gebruiken. Ook kunnen foto’s op grote hoogte een blauwe kleurzweem hebben en deze corrigeer je door je witbalans aan te passen. Door het fotograferen in raw-formaat kun je al deze bewerkingen makkelijk toepassen en behoud je een foto van goede kwaliteit.

Veerlemin

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Je bent professioneel fotograaf als je deze klanten hebt overwonnen

Zes redenen waarom je altijd met een andere fotograaf op pad moet gaan