in

Tips voor binnen fotograferen bij weinig licht


19 april 2020, 09:25

Als je binnen foto’s gaat maken, heb je al snel wat minder licht. Zeker als je geen studiolampen hebt en je het moet doen met het licht dat er al is. Wij geven je een aantal tips om toch het beste uit dat licht te halen.

Het is een bekend fenomeen: zodra het wat donkerder wordt, zijn we vaak gedwongen om de gevoeligheid van de sensor (de iso-waarde) omhoog te schroeven. Daarbij kunnen als je binnen fotografeert enorme lichtcontrasten ontstaan op verschillende plekken in huis. Hoe ga je daar het beste mee om?


Foto: WendyP

Statief en sluitertijd

Fotografeer je een statisch onderwerp? Dan is het antwoord simpel: gebruik een statief en kies voor een langere sluitertijd. Daarbij kun je gerust een sluitertijd kiezen van enkele seconden om alles goed te belichten.

Door de sluiter langer open te zetten, laat je meer licht toe in de camera. Als je dan vervolgens de camera stilhoudt en de iso op 100 zet, krijg je een ruisvrije foto met veel details in de schaduwpartijen, die je altijd later weer extra op kunt halen in Lightroom of Photoshop. Geen statief bij de hand? Improviseer: zet je camera bijvoorbeeld op een stoel of stapel boeken.

Ga op zoek naar de juiste plek

Als je binnen wilt fotograferen is het enorm belangrijk om de juiste plek op te zoeken. Zoek een plek waar je het meest gebruik kunt maken van het al bestaande licht. Daarbij wil je een plek die weinig last heeft van grote lichtcontrasten in de achtergrond.

Foto’s maken bij een raam werkt vaak goed, omdat er daar al veel natuurlijk licht de ruimte invalt. Maar let op: gebruik het raam niet als achtergrond, maar als lichtbron: vanaf de zijkant. Het mooiste kun je fotograferen bij een raam dat op het noorden gericht staat. Er valt hier nooit direct zonlicht doorheen, waardoor het licht mooi zacht en diffuus is.


Foto: Chace-Photography

Witbalans

Als je buiten fotografeert is er grofweg de keuze tussen bewolkt en zonnig. Binnen ligt dat iets ingewikkelder, aangezien iedere lamp zijn eigen kleur licht af geeft. Vaak kun je met de witbalans op automatisch dan goed uit de voeten, maar soms vangt je camera het verkeerde licht op en kun je de witbalans beter handmatig instellen. Het kost misschien even proberen welke instellingen het beste passen, maar dan heb je ook wat.

Tip: fotografeer bij moeilijke lichtomstandigheden altijd in raw-formaat. Dan kun je namelijk achteraf, tijdens de bewerking, de witbalans nog helemaal aanpassen.


Foto: weimaraan

Ruis? Een fijne korrel

Fotografeer je een bewegend onderwerp, zoals een huisdier? Zorg dan in ieder geval voor een korte sluitertijd om de bewegingen te bevriezen en wees niet te bang voor een ‘korrel’ in je foto.

Door de iso te verhogen (tot bijvoorbeeld 6400) creëer je weliswaar
ruis, maar daar is prima mee om te gaan, zolang je de schaduwpartijen niet gaat ophalen in Lightroom of Photoshop. Sterker nog: door iets meer iso toe te voegen dan nodig, kun je achteraf de hooglichten terugdringen, waarbij je ruis voorkomt omdat je niet aan de schaduwen hoeft te zitten.

Tip: zet de foto om in zwart-wit, op die manier haal je de gekleurde ruis eruit en wordt de ‘korrel’ iets aangenamer om naar te kijken.

Lichtsterk objectief

Dit is een belangrijke investering als fotograaf. Zorg voor een lichtsterk objectief, dat wil zeggen: een objectief met een grote diafragmaopening, van bijvoorbeeld F1.8 of zelfs F1.2. Door het objectief helemaal open te zetten, laat je veel meer licht door en kun je de iso-waarde laag houden.

Een van de meest gebruikte objectieven is de 50mm F1.8, die vaak relatief goedkoop is en een fantastische beeldkwaliteit biedt. Lees ook deze 5 redenen waarom elke fotograaf een 50mm F1.8 moet hebben.

Neem een reflectiescherm

Om het licht dat er wél is optimaal te gebruiken, kun je gebruik maken van een reflectiescherm. Een reflectiescherm reflecteert het aanwezige licht en functioneert daarmee als ‘extra’ lichtbron, vaak gebruikt als invullicht.

Heb je geen reflectiescherm? Pak een stuk karton en plak er een stuk aluminiumfolie (met de gladde kant naar boven) op. Dit werkt eigenlijk precies hetzelfde als een reflectiescherm.


Foto: smuldersfotografie


Het bewijs dat je met weinig licht toch nog mooie foto’s kunt maken. Bekijk hier onze collectie ‘ Bij weinig licht’

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Belichting voor beginners – goed belichten doe je zo

Hoe werken ISO, diafragma en sluitertijd: de belichtingsdriehoek