in

Tips om te fotograferen vanuit een voertuig


28 april 2016, 10:00

Veel fotografen gaan op pad met eigen auto. Soms kun je zelfs in je auto blijven zitten om foto’s te maken. Fotograferen vanuit een auto, bus of vliegtuig heeft voordelen, maar ook de nodige uitdagingen. Hoe pak je dat aan?

Tip 1: Plan je route en tijd

Stel, je wilt steigers fotograferen in Zeeland. Kijk dan thuis al eens op Google Earth en scan alle potentiële steigers. Markeer ze, print de locaties uit en je hoeft ze alleen nog maar met de auto af te rijden om te zien wat de meest ideale is voor de ultieme foto. Diezelfde auto is ook erg handig om op de onhandigste tijdstippen, meestal zo tussen 5 en 9 ’s ochtends, op de meest afgelegen plekken te komen.

Tip 2: Polarisatie

Stel je rijdt door een safaripark en je kijkt uit op een groepje leeuwen. Dan laat je toch liever het raampje dicht? Een polarisatiefilter kan dan uitkomst bieden. Dit filter, dat je op je objectief draait, laat hinderlijke schitteringen in je eigen raam verdwijnen. Zo heb je een kraakheldere foto geschoten door een autoraam. Experimenteer wel even goed in welke hoek je het filter draait. Alleen onder een bepaalde hoek filtert hij de goede reflecties weg.
coen1960

Tip 3: Poets je raampjes

Hoe goed je polarisatiefilter ook werkt, als je raampje vies is dan wordt het lastig om er doorheen te fotograferen. Even oppoetsen met een beetje Glassex zorgt dat je stof- en vetvrij naar buiten kan fotograferen.
ruupie
Soms is een vieze ruit van een bus juist sfeerverhogend. In dit geval voegt het een impressionistisch sfeertje toe aan het landschap.

Tip 4: Diafragma voorkeuze

Als het je niet helemaal lukt om de reflectie weg te krijgen met een polarisatiefilter, kun je proberen je diafragma zo groot mogelijk in te stellen. Bij een klein diafragma zie je meer scherpte in de diepte, dus ook in de autoruit. Met een grote opening vervaag je dus de autoruit an sich, en daarmee ook alle reflecties die zich daarin bevinden

Tip 5: Reflecties afschermen

De meeste reflecties die je in een autoruit ziet, komen van binnenuit. Zorg er dus sowieso voor dat je de camera altijd maximaal tegen het glas aangedrukt houdt, zodat je die reflecties al zoveel mogelijk bedekt met je eigen camera. Soms is het handig om een zwart doek over je hoofd en de camera te gooien, zodat nog minder reflecties te zien zijn. Reflecties ontstaan ook vaak doordat het licht door de auto heen komt. Met het afdekken van het achterliggende raam is soms al een groot deel van het probleem opgelost.
InavanDelden

Tip 6: Korte sluitertijd

Probeer vanuit een rijdend voertuig standaard boven 1/500 te fotograferen, 1/1000 als het even kan. Het zou zonde zijn als de bewegingsonscherpte verraadt dat je uit de auto heb gewerkt. Bij fotograferen door een zijruit is een korte sluitertijd nóg belangrijker dan bij de voorruit, omdat je dan veel meer parallel bewegende elementen hebt. Vanuit een commercieel vliegtuig is de sluitertijd veel minder belangrijk, omdat je dan ontzettend hoog boven je objecten vliegt.

Tip 7: Hulpstukken

Er zijn speciale bonenzakken die je over de autoruit legt, zodat je gemakkelijk bijvoorbeeld vogels kunt fotograferen vanuit de auto. Zo’n bonenzak is speciaal gemaakt dat-ie zonder beschadiging op je autoruit kan leunen. Je camera kun je er dan bovenop plaatsen. Op die manier gebruik je de autoruit heel handig als statief. Als je nog professioneler vanuit de auto wilt werken, kun je een speciaal autostatief aanschaffen. Dit geeft je een werkplateau, waar je dan weer een bonenzak of een statiefkop op kunt plaatsen om alle vogels mooi te kunnen fotograferen.

Tip 8: Hop-on Hop-off

Een ander handig hulpmiddel in je fotografische zoektocht is de bekende rode toeristenbus. Groot voordeel is dat je hoog zit. Je hebt dus een ander perspectief dan als je op straat loopt. Maak daar gebruik van en fotografeer bijvoorbeeld het straatbeeld recht onder de bus. Naast het unieke standpunt val je ook nog eens niet op. Met een telelens heb je vanaf bushoogte een heel andere kijk op een standbeeld waar je langs komt. Het gaat er meer om dat je niet achterover leunt in zo’n bus, maar de voordelen ervan ziet. Bovendien kun je bij elke halte uitstappen en te voet verdergaan. Zo kom je toch alweer met heel andere foto’s thuis dan de toeristen die de hele tour in een keer doen, omdat het zo lekker gemakkelijk is…
CWillemstein

Tip 9: Sun Surveyor

Met deze app kun je precies zien hoe laat je met de auto op stap moet. Het geeft op je eigen of een andere locatie de tijd van zonsopkomst en -ondergang, het gouden uurtje en het blauwe uurtje, precies weer, net als de hoek waarin de zon op komt. Zo kun je precies bepalen wanneer je waar moet zijn.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Win een Canon EOS 750D spiegelreflex camera

Quickstart: Lensflare maken in Photoshop