in

Time-lapse maken met Adobe Premiere27 januari 2015, 13:58

Meestal zie je time-lapse in natuurfilms. Er worden dan effecten zichtbaar gemaakt die normaal te traag zouden verlopen om waar te nemen.

Timelapse

Een film heeft over het algemeen 25 beelden per seconde (de framerate). Bij een timelapse worden er veel minder beelden per seconde opgenomen (soms maar 1 beeld per 10 seconde) dan de framerate bij het afspelen. Als je deze beelden wel weer met 25 beelden per seconde afspeelt krijg je een versnelde film.
Dit lijkt een vloeiende film, maar eigenlijk bevat elke seconde film 25 foto’s.
Meestal zie je timelapse in natuurfilms. Er worden dan effecten zichtbaar gemaakt die normaal te traag zouden verlopen om waar te nemen. Bijvoorbeeld een bloeiende bloem wordt vaak gebruikt voor timelapse.

In mijn timelapse is dat niet het geval. De volgende timelapse heb ik gemaakt tijdens het schilderen van mijn huis.

Ik had er totaal geen zin in om mijn huis te schilderen totdat ik op het idée kwam om het op te nemen. En ja je ziet dan meteen het resultaat van het schilderen in een klein minuutje. Misschien motiveert het ander mensen om het huis te schilderen of een andere grote klus waar wij vaak totaal geen zin in hebben tijdens een vakantie. Het duurt maar een minuutje toch …

Wat hebben je nodig voor een timelapse?

Eigenlijk niet zoveel. Zelfs met een telefoon of de goedkoopste systeemcamera is het mogelijk. Voor een smartphone heb je zelfs apps die zeer goed werken voor een timelapse. Met de app iMotion dat gratis is en de iMotion Pro voor een luttele 2,69 Euro. Met iMotion Remote kan je een mobiel op afstand bedienen om een leuke simpele timelapse te maken.

Wat we wel nodig hebben dat is een goed statief. Stabiliteit is het belangrijkste gegeven voor een timelapse. Zelf gebruik ik een intervalometer. Het gaat er namelijk om dat je camera met tussenpozen automatische opnamen kunt laten maken. Er zijn ook camera’s waar dit standaard in zit.
Waar wel voor gezorgd dient te worden is dat je camera volledig op handmatig/manual (M) staat. Dus de automatische functies zoals autofocus, autobelichting, witbalans etc uitschakelen. Eenmaal de camera ingesteld dan vooral nergens meer aankomen. Na het maken van een serie opnames, ga je de foto’s monteren. Deze zijn ook gratis te verkrijgen zoals moviemaker van Windows en Quicktime van Apple. In mijn versie heb ik gebruik gemaakt van Lightroom 5 , Premiere Pro, en Audition. Ik heb deze versie gebruikt om foto’s te kunnen optimaliseren en ik wilde geluid onder het filmpje zetten, dat in meerdere sporen werd opgenomen.

Opname

Mijn camera zet ik op een degelijk statief zo laag mogelijk op de grond (kikvorsperspectief). Eerst heb ik een voorbeeldfoto genomen om mijn instellingen te controleren. Daarna alles verder in de M modus gezet en dan verder gegaan met de intervalometer. De intervalometer zet je op een stand die je zelf wenst. Als je wolken wilt fotograferen dan zal de stand 5 sec al veel resultaat opleveren. Ik heb mijn instellingen gezet op 20 sec. Dus iedere 20 sec een foto. Na 330 foto’s was ik al aardig op weg met schilderen van de grote vlakken van mijn huis. Na een klein 2 uur werken wilde ik het resultaat wel eens zien.

Verwerking Lightroom

Eenmaal aan de computer en Lightroom opgestart te hebben heb ik alle foto’s geïmporteerd. Vervolgens ga je één foto selecteren en eventueel bewerken. Om nu alle foto’s met dezelfde bewerking te krijgen kunnen we gebruik maken de knop rechtsonder Instelling Synchroniseren.

Wanneer je Instelling Synchroniseren klikt dan krijg het volgende te zien.
Er kan dan van alles aan of uitgezet worden door simpelweg een vinkje te plaatsen of weg te halen.

Als alles klaar is dan gaan we Exporteren. Klik op Exporteren en het volgende scherm komt dan in beeld. Hier kan dan een bestandsnaam worden aangegeven. En klik op exporteren. Daarna kan Lightroom gesloten worden.

Verwerking Adobe Premiere

Open Adobe Premiere en maak een nieuw project aan. Geef een goede naam voor dit project en zorg ervoor dat de locatie duidelijk is waarin je het op wilt slaan. In mijn geval is dat schilderen. Laat Video op frames laten staan en Capture op HDV. Dan wordt het nog een lastig maar leuk klusje. Er zijn natuurlijk eenvoudiger manieren om een filmpje te maken. Maar als je eenmaal bezig gaat in Premiere dan is het erg leuk om te doen en niet eens echt moeilijk.

Ga naar file (bestand) en klik op Import. Zoek het zojuist opgeslagen materiaal op en selecteer het juiste bestand en selecteer één foto en vink image sequence aan. Op deze manier is het eenvoudigst werken in Adobe Première

Je ziet dan in het projectvenster linksboven een klein filmstripje verschijnen.

Deze filmstrip pak je op en sleep deze naar de timeline rechtsonder.

Je film is dan al klaar. Druk maar op spatiebalk en het filmpje wordt afgespeeld. Is de film te kort of te lang dan kan je deze eenvoudig verlengen of verkorten. Klik met je rechtermuisknop op de timeline en dan op Speed/Duration. Dan kan er gespeeld worden met de snelheid van het filmpje.

Om nu een leuk muziekje eronder te zetten heb ik gewerkt met Adobe Audition. Meer informatie daarover vertel ik graag wanneer daar vraag naar is. Anders ga je gewoon naar file, import en het gewenste muziekje toevoegen. Het toevoegen werkt nagenoeg hetzelfde als het invoegen van een film. Dan is het nog van belang dat het goed wordt opgeslagen en dat het overal bekeken kan worden. Render de selectie door naar sequence te gaan en render selectie aan te klikken. Dan ga je naar file en klik je op Export en vervolgens op media. Daar kun je keuze maken uit verschillende afspeelmogelijkheden.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Digitale fotografie en optimale belichting

Review: Fujifilm X100T