in

Tien onmisbare accessoires voor elke fotograaf

Eline Sips

Controleer eens goed of je deze accessoires wel in je cameratas hebt zitten, want als je ze eenmaal gebruikt kan je niet meer zonder!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Nog meer fotografietips?
Wil jij ook beter leren fotograferen en nog veel meer van dit soort tips ontvangen? Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start vandaag nog met jouw persoonlijke cursus!
Zo kun je direct aan de slag met de cursussen Lightroom, Portretfotografie, Reisfotografie, Macrofotografie, Landschapsfotografie, Smartphonefotografie en later ook Photoshop en Straatfotografie.

De rijstzak

De perfecte tool om foto’s vlak boven de grond te maken is een stevige rijstzak. Het stabiliseert je camera en je kan hem ook nog eens ‘kneden’ in de juiste vorm. Het is vooral een handig accessoire dit voorjaar, wanneer je macrofoto’s gaat maken!

De ‘extra’s’

Extra geheugenkaartjes, extra accu’s en batterijen zijn een van de eerste dingen die je in je tas moet stoppen wanneer je deze gaat klaarmaken. Hoe zonde zou het zijn als je zonder stroom of geheugen komt te zitten, terwijl dit zo makkelijk te voorkomen is?

Mocht het nu toch voorkomen dat je batterij bijna op is. Schakel dan direct deze instellingen uit om stroom te besparen!

Je schoonmaakset

Stof op je objectief kan je maar beter snel eraf poetsen, anders loop je in de nabewerking tegen flink wat vlekjes aan. Hoe makkelijk is het als je altijd een lensdoekje, lenzenvloeistof, een blaasbalgje en lenspen bij je hebt? Je poetst je objectief zo weer schoon, zodat je de wereld glashelder kan fotograferen!

benjamin-van-der-spek

Een monopod

Een statief is voor veel fotografen toch te omslachtig om mee te nemen en iedere keer in een uit te klappen. Een monopod is daar een handig en compact alternatief voor. Het eenpootstatief zorgt er namelijk voor dat je geen last van trillingen hebt, maar dat je alsnog voldoende bewegingsvrijheid hebt om snel te werken.

Filters

Filters geven je enorm veel creatieve mogelijkheden, al tijdens het filmen!
Lees alles over filtergebruik: in dit artikel

Extra licht

Voldoende licht maakt het fotograferen net wat makkelijker. Er zijn daarom genoeg redenen om er altijd voor te zorgen dat je wat extra licht bij je draagt. Een reportageflitser voor je snelle flitswerk, een ringflitser voor mooiere macro’s of een simpele zaklamp voor lightpainting, het hoort allemaal thuis in je cameratas!

Een plastic zak

Verreweg het goedkoopste accessoire in je tas, is een grote stevige vuilniszak. Wanneer je overvallen wordt door een regenbui en je wilt je apparatuur veiligstellen is het handig om extra plastic bij je te hebben. Is er een plek waar je op de grond wil zitten/liggen om een foto te maken, dan kan je jezelf schoon en droog houden door op het plastic te liggen.

Een opvouwbaar reflectiescherm

Zoals gezegd is meer licht altijd handig, maar niet iedereen vindt ‘neplicht’ daarvoor de oplossing. Met een klein reflectiescherm kan je het al aanwezige licht sturen en zo alsnog op je onderwerp liggen. Dat is een snelle oplossing met een natuurlijk effect!

Een geschikte camerariem

Veel dslr-gebruikers slepen dagelijks nogal wat gewicht mee en meestal doen ze dat aan hun nek. Als je daar dagen mee rond blijft lopen, krijg je op de lange termijn problemen. Zorg daarom dat je investeert in een camerariem die bij jouw lichaam past, zoals bijvoorbeeld een met elastiek, of een schouder- of rugriem.

Niet teveel objectieven

Om al die accessoires mee te nemen, moet je natuurlijk wel voldoende plek hebben in je tas. Probeer daarom eens wat minder objectieven mee te nemen en heel bewust met slechts één objectief te werk te gaan. Zo dwing je jezelf om wat creatiever aan de slag te gaan en de voordelen en belemmeringen van het objectief echt zelf te ontdekken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo kun je Adobe Photoshop updaten en gebruik maken van de nieuwste functies

De mooiste fotolocaties om te fotograferen – Den Bosch