in

Storende elementen verwijderen in Photoshop: werken met de stapelmodus

Sta je op een vrij drukke plek maar wil je geen toeristen in beeld? Bespaar jezelf een hoop nabewerking en maak meerdere foto’s, zodat je ze vervolgens slim laat combineren door Photoshop tot een leeg straatbeeld.

Photoshop kan verschillende foto’s samenvoegen tot een zogenaamd ‘slim object’. Het bijzondere van zo’n gelaagd object is dat het de boven elkaar liggende pixels vervolgens wiskundig kan vergelijken. Hiermee creëer je in een handomdraai op een drukke toeristische plek een serene rust.

We gebruiken in dit voorbeeld een serie foto’s die we vanaf een viaduct maakten. Maar dit principe kun je ook op vakantie toepassen!

Kom thuis met de beste foto’s van de mooiste reislocaties. Je leert alles hierover in de nieuwe cursus Fotograferen op reis in Zoom Academy!

Dit is één van de foto’s: de auto’s gaan we wegwerken.

Stapelen

Als je jouw camera op statief zet en verschillende foto’s maakt van een omgeving waarin wat mensen lopen of auto’s rijden, krijg je identieke foto’s met als enige onderlinge verschil die mensen of auto’s. Op iedere foto staan die ergens anders (op voorwaarde dat ze bewegen natuurlijk). Laad je die foto’s als lagen in een nieuw Photoshop-document, dan kun je er een ‘slim object’ van maken en vervolgens met de ‘stapelmodus’ de pixels onderling vergelijken.

Op basis van die vergelijking maakt Photoshop dan een nieuw totaalbeeld, en dat kan verrassende resultaten opleveren. Bij het stapelen kiezen we straks voor de modus ‘mediaan’. Dit is het middelste getal als je de waarden in een oplopend rijtje plaatst.

Als er in de fotoserie op een bepaalde plek in de foto twee keer een persoon te zien is en vier keer niet, dan wordt de mediaan van die pixel dus een pixel zonder persoon. Dit wordt berekend voor iedere pixel, met als resultaat dat de toeristen als sneeuw voor de zon verdwijnen uit het eindresultaat!

Maak een serie foto’s vanaf statief.

Aan de slag

Maak eerst een serie foto’s vanaf statief, waarbij je zorgt dat van ieder stukje wat je in beeld wilt brengen méér beelden zijn zonder dan met mensen. Sla de foto’s op je computer op en open Photoshop. Kies voor Bestand / Scripts / Bestanden laden naar stapel, en klik op Bladeren om de bestanden te laden. Laat het vinkje bij Proberen om bronafbeeldingen automatisch uit te lijnen voor de zekerheid aan staan. Vink ook Slim object maken nadat lagen zijn geladen aan.

Laat Photoshop bij het stapelen direct een slim object maken van die lagen.

Stapelmodus veranderen

Nu is het een kwestie van via het hoofdmenu Laag / Slimme objecten / Stapelmodus / Mediaan kiezen. Photoshop berekent van iedere serie boven elkaar gelegen pixels de mediaan en gebruikt die om het nieuwe beeld te maken. De mensen verdwijnen direct uit het beeld!

Je kunt deze methode trouwens ook gebruiken om de ruis uit een serie (nacht)foto’s met hoge iso-waarden te halen, want ruis bestaat uit afwijkende pixels en ruis is willekeurig.

Met de Stapelmodus van het slimme object op Mediaan verdwijnen de mensen.

Het resultaat: een leeg straatbeeld!

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Fotograferen op reis in Zoom Academy. Hierin leer je alles over de juiste voorbereiding, waardoor jij met de beste foto’s thuiskomt.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over de perfecte voorbereiding van je reis
  • Inspirerende locaties en waar je heen kunt gaan
  • Hoe je je camera het beste beheerst en zo ook kunt genieten onderweg
  • Een goede workflow ontwikkelen voor je reisfotografie

Bekijk hier de volledige Cursus Fotograferen op reis.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotografie dilemma: hoe bescherm jij je foto’s?

Op naar de zee: zo maak je de mooiste foto’s van kustlandschappen