in

Stereofotografie


19 oktober 2013, 09:00

Op 12 oktober jongstleden vond de open dag van de NVvS, de Nederlandse vereniging voor stereofotografie plaats. Speciaal voor Zoom.nl bracht Stacey Oosterhof een bezoek aan deze dag en liet zich onderdompelen in de wereld van 3D fotografie.

De afgelopen jaren zijn 3D-technieken steeds toegankelijker geworden. Draaide in 2011 de eerste Nederlandse 3D film Nova Zembla in de bioscoop, tegenwoordig weten we bijna niet beter dan dat films in de bioscoop in zowel 2- als 3D worden vertoond. Niet alleen de toegankelijkheid om 3D te filmen is in de loop der jaren enorm gegroeid, ook het fotograferen in 3D wint langzaam aan populariteit.

Geschiedenis

Hoewel er over het algemeen worden gedacht dat 3D een relatief nieuwe techniek is, is het lang niet zo modern als wij denken. De techniek van 3D-fotografie dateert al uit het begin van 1900 toen de eerste Viewmaster werd gemaakt. Inderdaad, de Viewmaster is het apparaatje waar je ronde schijfjes met dia’s in kunt plaatsen en waardoor je een 3D beeld ziet. Waarschijnlijk hebben we er in onze jeugd allemaal wel een gehad maar nooit bij stilgestaan hoe deze techniek werkt.

Passie voor 3D

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Stereofotografie, Dennis Boersma, vertelt tijdens de open dag gepassioneerd over zijn voorliefde voor 3D fotografie. Het is duidelijk dat Boersma meer bekendheid wil geven aan de techniek en dat zijn liefde voor 3D-fotografie ver teruggaat. Hij vertelt hoe gemakkelijk het eigenlijk is en wat voor hem de toegevoegde waarde is. Boersma is niet de enige overtuigde en gepassioneerde 3D-fotograaf die aanwezig is, tientallen 3D-foto’s worden in een grote zaal aan verzamelde leden en geïnteresseerden getoond door middel van een projectie, van 3D-vakantie kiekjes tot Macrofotografie, het passeert allemaal de revue. Tevens zijn er tijdens de open dag ook tal van handelaren en ontwikkelaren aanwezig die de benodigde materialen en informatie te koop aanbieden.

Wat is stereofotografie of 3D-fotografie?

Stereofotografie is het fotograferen van een beeld met diepte door 2 foto’s te maken van hetzelfde beeld vanuit het oogpunt van het linker- en het rechteroog. Deze 2 foto’s samen vormen een driedimensionaal beeld, wat een stereofoto wordt genoemd. Het fenomeen dat je door het maken van twee 2D foto’s een 3D foto krijgt, heeft te maken met het verschil tussen het linker- en rechter oog. De gemiddelde afstand tussen beide ogen is 65 mm en door 2 foto’s te maken van het zelfde beeld met een verschil van 65 mm bereik je het effect dat je normaal gesproken ook ziet: diepte.

2D + 2D = 3D

Door de diepte komt een platte 2D foto tot leven en kan een ogenschijnlijk saaie foto ineens heel spannend worden. Boersma geeft het voorbeeld van een vulkaanlandschap met kraters dat op een 2D foto slechts een saaie vlakte lijkt maar in 3D wordt hij spectaculair. Zet je 3D-bril maar eens op en geniet.

In 3D wordt deze relatief gewone foto van het eiland Lanzarote spectaculair (bekijken met rood/groen 3D-bril)

Gemakkelijker dan je denkt

Mijn eigen beeld bij 3D fotografie is dat het moeilijk is maar volgens Boersma is dat zeker niet het geval. Eigenlijk is 3D fotografie helemaal niet moeilijk, het vergt alleen iets meer nabewerking dan bij een reguliere 2D foto. Toch is het de onbekendheid bij mensen over de relatieve eenvoud waarmee een 3D foto kan worden gemaakt de reden dat er weinig aandacht is voor deze vorm van fotografie.

Als mensen wisten hoe gemakkelijk het is, zou het populairder zijn

Voor het maken van een 3D foto hoef je eigenlijk niet eens iets aan te schaffen. Het enige dat je nodig hebt is een camera een centimeter en om het jezelf gemakkelijk te maken een statief al is dit laatste niet eens noodzakelijk. Daarbij heb je ook een programma nodig om de foto’s samen te voegen, uiteraard zijn dergelijke programma’s te koop maar er zijn tegenwoordig ook gratis alternatieven te vinden die dit mogelijk maken zoals bijvoorbeeld Stereo Photo Maker.

Aan de slag

Om te bewijzen dat het maken van een 3D foto echt niet moeilijk is hier het stappenplan naar je eerste 3D foto, in slechts 6 simpele stappen heb je je eigen 3D foto.

Stap 1: Plaats je camera op een statief of tafel en zorg er voor dat er geen objecten dichter dan 2 meter bij de lens staan.
Stap 2: Zet je camera op de ‘AV’ stand en zorg er voor dat je met een zo groot mogelijke diafragma fotografeert.
Stap 3: Maak een foto.
Stap 4: Schuif het toestel 65mm naar rechts.
Stap 5: Maak nog een foto.
Stap 6: voeg de foto’s samen doormiddel van de software.

Automatische 3D

Zoals hierboven te lezen valt is het maken van een 3D foto eigenlijk heel gemakkelijk, maar het kan zelfs nog gemakkelijker. Tegenwoordig komen er namelijk steeds meer camera’s op de markt die automatisch 3D foto’s kunnen maken. Een gebruiksvriendelijk voorbeeld van een dergelijke camera is de Fuji W3 die is uitgerust met 2 lenzen. Niet alleen biedt deze camera de mogelijkheid om automatisch in 3D te fotograferen, ook kun je de foto’s in 3D bekijken op het digitale beeldscherm.

Nog niet bekend genoeg

Ondanks het gemak waarmee een 3D foto kan worden gemaakt is de populariteit en bekendheid ervan tot op heden uitgebleven. Opvallend is daarbij dat het de gemiddelde leeftijd van leden en geïnteresseerde in de techniek relatief hoog ligt. Ik vraag Boersma of dit wellicht komt door de beperking die 3D fotografie veroorzaakt bij het delen van foto’s. Sinds enige tijd geeft Youtube dan wel de mogelijkheid om 3D video’s te delen maar sociale platformen als Facebook en Flicker zijn nog altijd niet aangepast op deze technologie en daarbij dient de bezoeker in het bezit te zijn van een 3D-bril om het effect ook daadwerkelijk waar te nemen. Boersma ziet deze belemmering maar noemt toch de onwetendheid bij het grote publiek over de eenvoud de reden van de relatieve onbekendheid en aandacht voor de techniek.

Meer informatie

Nieuwsgierig geworden naar 3D fotografie en wil je graag meer informatie? Dan is de uitgebreide handleiding van de NvvS zeker een aanrader, de handleiding is hier te bekijken. [http://www.stereofotografie.nl/pdf/3d-instructie.pdf]

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Stacey Oosterhof en ik ben een 24 jarige jurist, (hobby) fotografe en blogger. Fotograferen is mijn passie en ik vind het vooral belangrijk om lol te hebben tijdens het fotograferen. Mijn interesse ligt niet alleen bij het fotograferen met een spiegelreflexcamera maar ik zie het ook als een uitdaging om mooie foto’s te maken met compactcamera’s en mijn telefoon. Er valt voor mij nog veel te leren op het gebied van fotografie en ik probeer mezelf constant te verbeteren en te verbreden. Elke cursus, workshop of tip pak ik met beide handen aan om er vervolgens een mooie blog over te schrijven.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fujifilms nieuwe systeemcamera: X-E2

Budget telelens: Fujifilm XC 50-230mm