in

Slim importeren in Lightroom 5


28 maart 2015, 09:31

Om met Lightroom te werken, moet je eerst je beelden importeren in een catalogus. We geven je tips om die beelden slimmer te importeren door vooraf bestandsnamen aan te passen, met ontwikkelinstellingen te werken en metagegevens toe te voegen. Zo kun je je foto’s sneller ontwikkelen.

01 Importeervenster


Open Lightroom en kies Bestand/Foto’s en video’s importeren. In het linkerpaneel kun je Een bron selecteren, bijvoorbeeld een map op je harde schijf of een geheugenkaart. Bovenaan kun je kiezen wat er met je foto’s moet gebeuren. Als je foto’s van een geheugenkaartje wilt importeren, kies je voor Kopiëren als DNG of Kopiëren. Staan de foto’s al op je harde schijf? Dan kun je ze Verplaatsen naar een specifieke map of ze simpelweg laten staan en Toevoegen aan je Lightroom-catalogus. Vervolgens kies je een of meer foto’s. In het rechterpaneel, onder Bestemming, kun je aangeven waar je de bestanden wilt opslaan.

02 Bestandsnaam aanpassen


Je kunt de bestandsnamen van je foto’s aanpassen tijdens het exporteren, maar dat kan ook al in het beginstadium, tijdens het importeren. Vink in het rechterpaneel, in het deelvenster Wijzigen van de bestandsnaam, de optie Naam van bestanden wijzigen aan. Kies vervolgens een van de vele standaardopties naast Sjabloon, bijvoorbeeld Aangepaste naam (x van y) en voer de aangepaste tekst in. Lightroom zorgt dan voor een automatische nummering. Via Sjabloon/Bewerken kun je het sjabloon helemaal zelf instellen aan de hand van eigen tekst en variabelen. Klik op Gereed om terug te keren. Eventueel kun je via Extensies ook de bestandextensie aanpassen.

03 Ontwikkelinstellingen


Voordat je foto per foto begint te ontwikkelen, kun je alle beelden tijdens het importeren al een bepaalde voorinstelling uit de ontwikkelmodule meegeven. Dat kan in het deelvenster Toepassen tijdens importeren. Kies bij Ontwikkelinstellingen een preset, zoals Lightroom-voorinstellingen algemeen/Verscherpen – gezichten. Heb je ooit zelf presets aangemaakt? Dan vind je deze hier terug onder User presets. Daarnaast raden we je aan om via Metagegevens/Voorinstellingen bewerken op zijn minst je naam in te voeren naast Copyright en de Copyrightstatus in te stellen op Met copyright. Geef deze voorinstelling een naam. Tot slot kun je nog Trefwoorden toevoegen en dan is het tijd om op de grote Importeren-knop te klikken..

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Onderbelicht

Review: Nikon Nikkor AF-S 300mm F4E PF ED VR