in

Simpel uitgelegd: Bijzondere standpunten27 december 2018, 10:33

Creatiever worden in je foto’s? Denk eens aan bijzondere, gewaagde of aparte standpunten die je kunt innemen! We geven je een aantal bijzondere standpunten om eens mee te experimenteren.

Het standpunt vanaf waar je fysiek zelf een foto maakt heeft uiteraard een effect op je foto. Het is iets waar je niet altijd over nadenkt, maar het standpunt is enorm bepalend voor je foto. Het standpunt dat je inneemt heeft effect op het perspectief in de foto. Het is dus belangrijk om te weten dat er een verschil zit in het standpunt en het perspectief.

Filo

Het standpunt van je foto is ‘de plaats vanaf waar je de foto maakt’. Het is dus jouw fysieke positie als fotograaf. Met perspectief bedoelen we de mate van diepte in je foto, waardoor bepaalde aspecten in je foto meer (of minder) nadruk krijgen.

We maken natuurlijk allemaal wel eens ‘gewoon staand’ een foto, waaruit een prachtig beeld voortkomt. Toch kun je jezelf en de kijker uitdagen om te kiezen voor een bijzonder standpunt, wat weer zorgt voor een apart perspectief in je foto.
Door bewust na te gaan denken over het onderwerp dat je vast wilt leggen, kun je bepalen hoe je tegen de situatie aankijkt. Met verschillende standpunten kun je een onderwerp namelijk ook op verschillende manieren tot uiting laten komen.

Naast ‘gewoon staand’ een foto nemen als standpunt, zijn er ook wat andere standpunten die je voor jouw onderwerp eens kunt proberen!

Van onder

Door laag vanaf de grond (of helemaal naar boven gericht) een foto te maken, zorg je voor een kikkerperspectief. Het zorgt ervoor dat je onderwerp in de foto veel grootser is en meer aanwezig. Je kunt een onderwerp extreem vergroten en dit levert een groots gevoel op tegenover de kijker!

CoonArt

JaapKoole

Ook bij kleine onderwerpen geeft een laag standpunt een unieke kijk op het onderwerp. Macrofotografie is bijvoorbeeld erg geschikt, want paddenstoelen en kleine beestjes lijken zo opeens een stuk groter.

Colourbex

Van boven

Tegenover het kikkerperspectief staat het vogelperspectief. Door bovenop je onderwerp te kijken, vanuit de lucht, kan je soms hele abstracte beelden maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan drone-fotografie, de wereld ziet er vanaf grote hoogte totaal anders uit.

EllenD

Bramphotography

Het onderwerp lijkt van bovenaf kleiner dan normaal en krijgt een abstract gevoel. Met een drone fotograferen is natuurlijk wel heel hoog, maar je kunt ook beginnen met het oplopen van een heuvel of (heel voorzichtig!) op een trap gaan staan. Kijk wat het standpunt met je foto en het perspectief doet!


SjoerdBracke

Onderdeel zijn van het beeld

Probeer eens zo’n standpunt in te nemen waardoor het lijkt alsof de kijker deel neemt aan de foto. Fotografeer bijvoorbeeld mensen met een brandpuntsafstand met ongeveer hetzelfde beeld als het menselijk oog. Dit zijn vaak de 35mm of 50mm lenzen. Het lijkt hierdoor haast alsof je onderdeel bent van de foto. Gebruik een kleine scherptediepte met veel onscherpte. Dit is ook de manier waarop wij zelf naar onderwerpen kijken als we dichterbij zijn.

Loesje2004

Angelotus

Ooghoogte

Het lijkt een voordehand liggend standpunt, maar vaak fotograferen we staand nét niet helemaal op ooghoogte. Bij het fotograferen op ooghoogte moet je letten op de ogen van je onderwerp. Zorg ervoor dat de lens van je camera op dezelfde hoogte staat als deze ogen. Dit geeft de meeste betrokkenheid, intimiteit en contact in een foto. Het standpunt zorgt voor herkenbaarheid, de kijker gaat zich inleven in het onderwerp.

Marijkevds

Brohet

Nathalievanes

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Start de cursus Photohop met 50% korting | Zoom Academy Fotocursussen

Expertuitdaging: spectaculaire vuurwerkfoto’s