in

Sigma USB-dock UD-018 maart 2016, 09:28

Het concept van Sigma’s USB-dock UD-01 is simpel: koppel een objectief aan de computer en pas de instellingen aan voor scherpere foto’s. Een verdraaid handig apparaat voor de enthousiasteling die de techniek niet schuwt.

Het dock stelt je in staat om een Sigma-objectief aan de computer te koppelen en via Sigma’s Optimization Pro firmware te updaten en instellingen aan te passen. Je kunt de scherpstelafstanden aanpassen, maar ook de beeldstabilisatie (OS), firmware en AF-snelheid. Bij Sportobjectieven is de afstand van de focuslimiter te wijzigen. Het fijne, stevige kunststof – een materiaal dat we gewend zijn van Sigma – voelt aan als een modern soort metaal: licht en oerdegelijk. De bedoeling is dat je het dock op het objectief zet, niet andersom. Met de groene led op het dock bestaat daar geen twijfel over. Het koppelen gaat trouwens tamelijk stroef. In de software kun je een zoomobjectief op vier brandpunten en vier focusafstanden aanpassen. Zo ontstaan maar liefst zestien parameters om de autofocus van je objectief heel nauwkeurig af te stellen. Dat is vooral van toegevoegde waarde bij macro-, telezoom- en portretfotografie, waarbij je dikwijls werkt met een beperkte scherptediepte.

Finetunen van de scherpte op 4 brandpunten en 4 focusafstanden

Scherp

Een goed afgestelde autofocus levert scherpere beelden op. Het afstellen is met behulp van Sigma’s software zo gepiept. Maar het daadwerkelijk meten van enige afwijking van het objectief lijkt meer op wetenschap dan dagelijkse praktijk. Ondervind je echt problemen met focussen of zie je optische afwijkingen die er niet zouden moeten zijn, dan is deze dock geen snelle oplossing. Dan kun je beter terug naar de winkel waar je het objectief hebt gekocht. Het dock is echt bedoeld voor fotografen die het onderste uit de kan willen. Je bent al gauw uren zoet met het maken van een testopstelling en het meten van de precisie van de autofocus. Zeker bij een zoomobjectief, omdat je over het hele zoombereik diverse metingen moet verrichten om de afwijking te registeren. Het meten van zo’n afwijking is beslist niet eenvoudig. Je hebt bovendien goede ogen nodig om het verschil in scherpte te zien. Maar als dat lukt, is Sigma UD-01 USB-dock een mooi gereedschap om alle scherpte uit je Sigma-objectief te halen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Schaduwen en hooglichten

3 tips voor het fotograferen van hazen in rammeltijd