in

Selecties maken met ongelofelijke precisie met Topaz Remask


27 september 2016, 12:30

Topaz Labs is een Amerikaans bedrijf uit Texas dat in 2005 werd gesticht door Albert Yang. Het bedrijf maakte tot dusver 17 programma’s voor fotografen. Taco Vos legt uit wat de verschillende programma’s kunnen. Deze keer gaat hij aan de slag met Topaz Remask.

Topaz Remask

Remask is een programma om op een gemakkelijke manier selecties te maken. Topaz zelf noemt het programma een ‘digitale schaar’. Maar wel eentje met een ongelooflijke precisie. Daarnaast kun je er eenvoudige fotobewerkingen mee uitvoeren. Nadat je een onderwerp het uitgeknipt is het mogelijk om een andere achtergrond achter de selectie te plaatsen.

Het menu

Het scherm van Remask ziet er anders uit dan de meeste Topaz Labs programma’s. Dit is logisch omdat de functie heel ander sis. Er zijn geen collecties met bijbehorende instellingen.

De belangrijkste functies

Aan de linkerkant van het scherm zitten de belangrijkste functies. Helemaal bovenaan zie je de oorspronkelijke foto. Dit is het zogenaamde viewscreen. Als je een deel van de foto vergroot in het hoofdscherm kun je hier zien in welk deel van de foto je werkt.
Daaronder staan een vijftal knoppen. De eerste twee komen in veel programma’s voor. Je kunt er één of meerdere bewerkingen mee terug draaien. Heb je er per ongeluk een bewerking gewist dan kun je ook vooruit klikken waardoor je die bewerking terug haalt.
De andere drie knoppen gebruik je bij het selecteren van delen van je foto. Je kunt een vierhoekige selectie maken met behulp van de knop met het vierkantje. Met het handje aangeklikt kun je de selectie in de foto verplaatsen. Iets wat veel handiger gaat door de tabbalk ingedrukt te houden in combinatie met je muis. Tot slot kun je in- en uitzoomen. Maar ook dat gaat met de juiste toetsencombinatie veel sneller. Het is prettig dat al deze functies dezelfde toetsencodes hebben als in Photoshop en Elements zodat je niet nog meer combinaties hoeft te onthouden.

Brushes

De belangrijkste functies van Topaz Remask bevinden zich onder de knoppen. Er zijn drie tabs: Primary, Color Range en Transparency. Ik kom er nog op terug. Net daaronder zit een sleepbalk waarmee je de brusch maat kunt veranderen. Even slepen en klaar. Ook hier geldt dat je net als in bijvoorbeeld Photoshop het toetsenbord kunt gebruiken. Dat werkt in de praktijk sneller.
Onder de slider zitten de drie belangrijkste knoppen van Remask. Topaz heeft ze daarom een prominente plaats gegeven. Met de groene brush geef je aan wat je wilt behouden na selectie. Met de rode juist wat verwijderd moet worden. De blauwe gebruik je om de randen te markeren van wat er geselecteerd moet worden.

Fotoweergave opties

Een zeer belangrijk hulpmiddel bij het maken van de selectie(s) zijn de vijf knoppen boven de foto. Ik loop ze kort langs.
Orginal laat de originele foto zien. Trimap laat de foto zien en de selecties die je gemaakt hebt in de kleuren groen/blauw/rood. Hier start je ook altijd als je het programma opent. Daarnaast zit het tabblad Mask. Bijzonder belangrijk omdat je hier je selectie(s) gemakkelijk kunt verbeteren. Keep laat zien hoe je huidige selectie eruit ziet. De laatste knop Cut laat zien wat je wegknipt.


Je kunt maximaal vier verschillende weergaves naast elkaar zetten.

Een selectie maken

Een selectie maken begint altijd in de Trimap modus. Met behulp van de blauwe brush omlijn je het deel van de foto dat je wilt selecteren (zie afbeelding x). Daarna klik je op de rode fill knop om vervolgens in het gebied te klikken wat je wilt verwijderen. Laatste stap is klikken op Compute Mask en klaar ben je. Topaz voert nu je selectie uit waarna je terugkeert in het bewerkingsprogramma waarin je aan het werk was. Je selectie verschijnt als een laag.

Een selectie verbeteren

Als het contrast groot is tussen de selectie en de omgeving maak je zeer snel een goede selectie. In veel foto’s is dat niet het geval. Zwart haar tegen een zwarte achtergrond is bijvoorbeeld veel lastiger te selecteren. Gelukkig biedt Topaz Remask een paar handige hulpmiddelen om je selectie verder te verbeteren. Hiervoor maak je gebruik van de tabbladen Color Range en/of Transparancy. Het voert te ver om dat hier te beschrijven. Op de eigen site van Topaz en op Youtube vind je prima instructievideo’s die uitleggen hoe je je selectie verder kunt optimaliseren. Gebruik ze! Als je deze eenmaal gezien hebt zijn ingewikkelde selecties meestal snel en eenvoudig uit te voeren.

Achtergronden toevoegen

Sinds Remask versie 5 is uitgekomen kun je in het programma zelf de achtergronden van je selectie vervangen. Standaard krijgt je selectie een transparante achtergrond mee. Je kunt echter ook kiezen voor een solide achtergrond. Daarmee geef je alles buiten je selectie één kleur. Tot slot kun je de achtergrond vullen met een ander beeld. Bijvoorbeeld een nieuwe lucht of een ander gebouw.

Het is niet gemakkelijk om de voor- en achtergrond goed in elkaar te laten overlopen. Iedereen die dit wel eens gedaan heeft weet dat je al snel ziet dat de voor- en achtergrond over elkaar zijn geplakt (zie afbeelding Matsumoto en Gow). Dat heeft vrijwel altijd te maken me het verschil in belichtingsintensiteit tussen de beide beelden. Daarom heeft Topaz Remask een aantal hulpmiddelen gemaakt zodat je je selectie en de nieuwe achtergrond beter kunt laten overvloeien. Zo kun je de helderheid, verzadiging, kleurtemperatuur en tint van de achtergrond gemakkelijk aanpassen aan die van je selectie. Als dit goed gedaan wordt kun je niet of nauwelijks meer zien dat de selectie in de achtergrond geplakt is.

Voor- en achtergrond lopen mooi in elkaar over qua belichting.

Mijn ervaring

Ik gebruik Remask zeer regelmatig. Het werkt gemakkelijker en sneller dan de verschillende selectie mogelijkheden die programma’s zoals Photoshop bieden. Natuurlijk loop je bij moeilijke selecties tegen dezelfde problemen aan als in andere programma’s. Daar waar het contrast heel gering is en/of kleuren elkaar erg overlappen is het digitaal selecteren altijd moeilijk. Toch biedt Remask hierbij een aantal handige instrumenten om een goed resultaat te behalen. Zelf gebruik ik de Color Range optie veel. De online tutorials leren je hoe je moeilijke selecties snel tot een goed einde brengt.

Wil je Topaz Labs Remask uitproberen, dan kan dat gratis. Je kunt dan het programma voor 30 dagen uitproberen met volledige functionaliteit.
Ben je enthousiast over het programma dan kun je het met 15% korting kopen via de website.
Veel plezier.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Model staan als fotograaf en andersom – Zo krijg je de mooiste resultaten

DJI onthult de Mavic Pro, een opvouwbare, kleine camera-drone