in

Review: Thule Covert Satchel spiegelreflex-cameratas


23 oktober 2014, 10:00

Thule heeft een nieuwe lijn cameratassen uitgebracht voor de ‘urban fotograaf’. Zoom.nl test één van de nieuwe modellen; de Thule Covert DSLR Satchel.

DSLR Satchel

De DSLR Satchel is een schoudertas die ruimte biedt aan één camerabody met objectief, een of twee extra objectieven en een flitser. De camera en objectieven stop je in een uitneembaar cameravak met verstevigde bodem. Tussen de objectieven en camerabody bevinden zich drie knalblauwe, stevige, zachte en buigbare tussenwanden. Tevens is er een apart vak voor een tablet of notitieboek, een stofvrij vak dat zeer geschikt is om geheugenkaartjes in te bewaren en zijn er verder tal van kleinere vakjes om accu’s, opladers, filters en poetsdoekjes in te stoppen.

De DSLR Satchel van Thule

Eerste indruk

Als je de tas bekijkt oogt hij solide en zwaar. Het ding weegt echter nog net geen kilo. De buitentas voelt zeer stevig aan omdat de stof behoorlijk dik is. De verwachting is dan ook dat de tas wel tegen een stootje kan. Ook een regenbui kan hij wel hebben. De stof is namelijk waterbestendig en de ritsen laten geen water door. Met verschillende riempjes is het mogelijk om het formaat van de tas iets verder in te perken, al zullen weinig mensen daar behoefte aan hebben.

De fel gekleurde binnenkant zorgt voor een opmerkelijk contrast met de ietwat somber-ogende buitenkant. De tussenwandjes zijn ‘op origami geïnspireerd’. Dit houdt in feite in dat ze makkelijk te vormen zijn naar de objectief, de flitser of andere accessoires die je in de binnentas stopt.

De fel-gekleurde binnenkant naast de sombere buitenkant

De schouderband zit stevig bevestigd aan de tas en zal naar verwachting niet snel slijten. Jammer is wel dat de afzonderlijke zijden van de schouderband niet los te draaien zijn ten opzichte van de tas. Dit betekent dat, als de band gedraaid is, je hem in zijn geheel moet terugdraaien. Ook is de bevestiging van de schouderband aan de binnenkant van de tas niet heel netjes afgewerkt.

De binnenkant van de tas is niet heel netjes afgewerkt

In gebruik

De binnentas is redelijk gemakkelijk in te delen met de felgekleurde ‘origami-tussenwandjes’. Er is genoeg ruimte voor de camerabody, één extra objectief en een flitser. Als je de binnentas in de buitentas plaatst houd je aan beide kanten nog behoorlijk wat ruimte over. Deze ruimte voelt een beetje nutteloos. De binnentas had nèt even iets groter gekund waardoor er drie objectieven in zouden kunnen passen. Nu kan je er natuurlijk altijd wat zakdoekjes, poetsdoekjes of een brillenkokertje in kwijt.

De flap van de binnentas kan je in de flap van de buitentas vouwen zodat je in gebruik slechts één rits verwijderd bent van je camera. Een groot voordeel is dat je de tas ‘van je af’ opent. De rits zit namelijk aan de kant waar de tas tegen je lichaam zit, waardoor een dief er minder gemakkelijk bij kan.

Naast de binnentas houd je ruimte over.

Tijdens het lopen of fietsen hangt de tas behoorlijk stabiel op de heup, vooral wanneer hij goed vol zit. Omdat de tas niet veel heen en weer beweegt voelt hij ook niet zwaar aan de schouder, wat bij veel andere schoudertassen wel anders is. Je kan dus langere stukken lopen zonder teveel last te krijgen van je schouder.

Wil je op pad een groter statief meenemen dan wordt dat lastig met deze tas. Een echte statiefbevestiging zit er namelijk niet aan. Je kan hem echter wel onder de riempjes schuiven die eigenlijk bedoeld zijn voor het verkleinen van de tas. Nadeel is dat deze dan wel een stuk zwaarder wordt en dat het in dat geval wel wat veel gewicht wordt voor één schouder.

Prijs

De geteste Thule Covert DSLR Satchel kost rond de €125,-. Naast dit model zijn er ook grotere tassen verkrijgbaar, zoals een rugzak en een messenger bag. Als kleiner model is er een sling bag beschikbaar. Meer informatie vind je op de website van Thule

Conclusie

De Thule Covert DSLR Satchel is handig in gebruik en biedt een goede bescherming aan de waardevolle inhoud. De tas is stevig geprijsd maar dat zie je terug in de kwaliteit van de gebruikte materialen. Een fotograaf met wat meer materiaal zou waarschijnlijk sneller voor een rugzak kiezen waaraan ook nog een statief te bevestigen is. De Thule Covert DSLR Satchel is echter een uitstekende tas voor de dagen waarop niet alles mee hoeft, of voor de fotograaf die niet zo’n uitgebreid pakket aan objectieven heeft.

Plus- en minpunten
Kwaliteit stof
Veel extra opbergvakjes
Makkelijk draagbaar
Handig in gebruik
Prijs
Mindere afwerking binnenkant

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Prijs/kwaliteit

Score: 7,7

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Haar retoucheren

Hähnel Captur