in

Review: Sony NEX-F3


2 oktober 2012, 10:30

De Sony NEX F3 is de opvolger van de C3-systeemcamera. In de wat grotere body huist onder meer een vernuftige flitser en een nieuw type scherm.

Bij de introductie van de Nex-systeemcameralijn bleek gelijk dat Sony geen concessies op het gebied van kwaliteit wilde doen. Een kleine body was belangrijk, maar een kleinere sensor dan de aps-c die Sony in de meeste van haar reflexen stopt, was geen
optie. Dus bouwde Sony een lijn systeemcamera’s die techniek en vormgeving moest combineren: kleine body’s met een hele grote sensor. Is dat gelukt? Deze F3 vervangt de instap Sony NEX-C3 systeemcamera. De F3 body groeide daarbij een beetje, maar wel met positieve gevolgen. Zo kreeg de camera een ingebouwde flitser die vernuftig hoog naar buiten klapt, zodat je minder snel last hebt van rode ogen. Door de dikkere handgreep kun je de body samen met de flink uitgevallen kitlens veel beter vasthouden. Fijn als je grote handen hebt.

Scherm

De camera kreeg een ander type scherm aan de achterzijde. Je kunt het helemaal naar boven kantelen, zodat je als je jezelf fotografeert meteen een goed overzicht hebt. Het liveview beeld op het display kantelt daarbij slim 180 graden. De camera schakelt daarbij ook nog eens automatisch de zelfontspanner in, zodat je genoeg tijd hebt om weer in beeld te lopen. Helaas is het scherm niet op dezelfde manier naar beneden te draaien, wat het iets minder eenvoudig maakt om bijvoorbeeld boven je hoofd te fotograferen. Jammer. Het aantal bedieningsknoppen aan de achterzijde is bewust laag gehouden, wat een hele rustige interface oplevert. Dat is fraai als je de camera door en door kent. Maar als je weinig fotografeert, is het ingewikkeld om bijvoorbeeld snel van de A-belichtingsstand naar een motiefprogramma te switchen. Gelukkig bezit de F3 een ‘supervolautomatisch’ belichtingsstand die veel scènes herkent. Toch zouden wij op een instapcamera als deze graag een instelwiel voor de diverse belichtingsmethoden zien. De F3 laat bij de testopnamen dankzij de vernieuwde 16-megapixelsensor bij de lagere gevoeligheden goede resultaten zien. De videomogelijkheden blijven helaas in de 1080p stand bij 24 beelden per seconde steken.

Plus- en minpunten
compacte systeemcamera, voorzien van grote sensor
kantelbaar scherm, ideaal voor zelfportretten
goede beeldkwaliteit bij lage gevoeligheden
1080p 24 beelden per seconde video
stevige prijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,6

Specificaties

  ModelSony NEX-F3
  Prijs€ 600,- (body plus 18-55 mm kitlens)
  LeverancierSony, tel. 020-6581911
  Sensoraps-c, 23,5×15,6 mm cmos-sensor
  Resolutie4912×3264, 3568×2368, 2448×1624
  Videoresolutie1920x1080p, 24 beelden per seconde, avhcd, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100 – 16000 en automatisch
  Burstratemaximaal 5,5 bps in hoogste resolutie met autofocus
  Opnameformaatraw, jpeg (twee verschillende compressies), avhcd, mp4
  Meegeleverd geheugengeen, sd-kaart, memory stick Pro Duo
  Soort lenzenSony Nex E vatting
  Verlengingsfactor1,5x
  Scherpstellenddl, contrast autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekeroptionele elektronische zoeker
  LCD-monitor3 inch beperkt kantelbaar lcd-scherm, 921.600 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body310 gram/11,7×6,6×4,1 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Video: Flitsen op het 2e gordijn

Fotodokter: Schaduwen/Hooglichten