in

Review: Sony FE 16-35mm F2.8 GM


10 oktober 2017, 08:31

Sony breidt z’n professionele netwerk snel uit met high-res body’s en een snel groeiende reeks professionele objectieven. De Sony G Master-serie kreeg met deze gloednieuwe 16-35mm F2,8 een heel interessant lichtsterk zoomobjectief.

Sony’s groothoek paradepaardje

Sony had al eerder een Zeiss 16-35mm f4 uitgebracht; een populair zoombereik voor groothoekliefhebbers. Dat objectief presteerde voor die prijs meer dan uitstekend. Maar professionals zoeken voor hun high-res body’s glaswerk dat die ultrahoge resolutie van de sensoren ook op pixelniveau ondersteunt. Dat stelt heel andere eisen aan scherpte, coating, flare en bokeh.

Terwijl de weegschaal ‘slechts’ 680 gram aanwijst, ziet het objectief er gek genoeg uit alsof het als een tank gebouwd is. Prachtig gebouwd van de vatting tot en met de frontlens. Stof- en spatwaterdicht uiteraard, zoals een pro-lens betaamt. Het objectief heeft een relatief smalle zoomring die redelijk soepel van 16 naar 35 mm glijdt. De scherpstelring voorop heeft geen directe koppeling met de glaselementen. Het objectief stelt scherp met ‘focus by wire’. De ring stuurt via de body de autofocusmotor aan. Dat is als je fotografeert geen enkel probleem. Maar als je graag handmatig werkt en met ‘focus pulling’, is dat wel iets wat je bij dit objectief mist.

Upgrade

De GM-versie kreeg niet alleen een stop meer lichtsterkte, ook het aantal diafragmalamellen steeg naar elf voor een mooiere, rondere bokeh. Voorzien van vijf asferische en twee ED-elementen en een verbeterde coating. Het objectief kreeg ook twee snelle autofocusmotoren die onafhankelijk van elkaar scherpstellen. Tot zover de specs op papier; wat blijft er in de praktijk van al die beloftes over?

Veel! Want ook in extreem tegenlicht was er bijna geen spatje flare in onze testbeelden te zien. En dat is in de wijdste groothoekstand van 16 mm een heel groot compliment te noemen. Ook chromatische aberratie was bij de open diafragma’s nauwelijks waarneembaar. Er is een vertekening zichtbaar in de 16 mm-stand, die je bij kritisch architectuurwerk wel wilt corrigeren. In het overige zoombereik valt de vertekening nauwelijks op. Het autofocussysteem is niet alleen erg snel, maar ook fluisterstil. En dat is niet alleen bij het schieten van video prettig.

De scherpte is in het centrum over het hele zoombereik erg hoog. Maar het objectief excelleert in het 16 mm-gebied waar zowel het centrum als de randen erg goed scoren, ook bij volle opening. GM-objectieven, de professionele serie van Sony, zijn stevig aan de prijs, en daar is dit objectief helaas geen uitzondering op.

Plus- en minpunten
lichtsterk groothoek zoomobjectief
stof- en spatwaterdicht
goede beeldkwaliteit
programmeerbare ‘focus on hold’-knop
focus by wire
erg stevige adviesprijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,1

Specificaties

  ModelSony FE 16-35mm F2.8 GM
  Prijs€ 2699,-
  LeverancierSony, tel. 020-6581888, www.sony.nl
  Brandspuntafstandfullframe gebruik 16-35 mm omgerekend bij aps-c 24-52 mm
  LichtsterkteF 2,8
  Aantal diafragmalamellen11
  Objectiefconstructie16 elementen in 13 groepen
  Maximale reproductiemaatstaf0,19
  Optische beeldstabilisatienee, stabilisatie in body
  Scherpstellen28 cm tot oneindig, handmatig en autofocus
  Filtermaat82 mm
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe en aps-c
  BeschikbarevattingenSony E-mount
  Gewicht/ Afmetingen objectief680 gram/8,8×12,1 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lightroom edit sessie – Complete fotobewerking op video

Review: Canon EOS 6D Mark II