in

Review: Sony DSC-QX1011 september 2013, 14:16

Een paar jaar geleden hadden we nog hard gelachen om het idee. Fotograferen met een objectief. Je hebt geen camera meer nodig. Als het aan Sony ligt, is dit de toekomst. Wij namen een kijkje in deze toekomst en testen de nieuwe Sony DSC-QX10.

Fotograferen zonder camera

Sony bracht onlangs op de grootste elektronicabeurs van Europa, de IFA de Sony DSC-QX100 en Sony DSC-QX10 uit. Een interessant product, het zijn namelijk objectieven met intern een sensor en geheugenkaart. Er zit geen display in, daarvoor je koppel je de lens aan je smartphone of tablet. Dat hoeft geen Sony apparaat te zijn, het kan via een app die via iOS en Android te verkrijgen is.


Gebruik

Het koppelen gaat via wifi of nfc. Wij testen de wifi functie uit en dat werkt erg simpel. Het is niet heel snel dus doe dit niet net voordat je je kind of die bijzondere vogel wilt fotograferen. Die zullen beide weg zijn als de lens met de telefoon gekoppeld is. Er zitten drie knoppen op het objectief. Aan/uit, inzoomen en afdrukken. Als er een MicroSD geheugenkaartje in de DSC-QX10 zit en de batterijen opgeladen kun je in theorie zo al aan de slag. Helaas zie je niet wat je doet dus aansluiten op een telefoon is wel zo handig. Je telefoon wordt je display en uiteraard kun je hier ook mee inzoomen en afdrukken. Als je fotografeert (via de knop op het objectief of telefoon) wordt er een kleine kopie van 1440 x1080 pixels gekopieerd naar je telefoon. Dit duurt ongeveer 1-2 seconden dus nogmaals de DSC-QX10 is niet geschikt voor sportfotografie. Toch werkt het erg goed. Je kunt via een speciale greep de lens gemakkelijk op elke telefoon monteren maar je kunt hem ook los gebruiken. Zo kun je rondlopen met de lens en de telefoon aan iemand anders geven om te fotograferen. Ok, je hebt er misschien niet veel aan maar leuk is het wel.

De kleuren lijken wat verzadigd maar de kwaliteit doet zeker niet onder voor een low-end compactcamera.

Het fotograferen van je display op je telefoon geeft leuke effect.

Kwaliteit

Je kunt weinig instellen op de camera. Diafragma, sluitertijd, iso vergeet het, het gaat automatisch. Toch valt de fotokwaliteit ons niet tegen. Het scherpstellen is soms wat lastig en niet alle foto’s zijn dan ook goed scherp. Toch overstijgt het zeker de kwaliteit van de gemiddelde telefooncamera. Ook de optische zoom die in de DSC-QX10 zit, haalt onderwerpen goed dichtbij. De specificaties zijn voor zo’n nieuw concept wel aardig. Je hebt 1/2.3 type (7.76mm) Exmor R CMOS sensor 18,2 megapixel, 25-250mm (10x optische zoom), F3,9-5,9, Contrast AF. Je zult hier dan ook niet een kleine scherptediepte mee bereiken en het scherpstellen is ook niet heel snel. Toch overstijgt het zeker de gemiddelde smartphone en niet te vergeten de hele goedkope compactcamera’s.

Conclusie

Het is het eerste concept. Ok, het opstarten, verwerken van foto’s en scherpstellen is niet heel snel. Ook is de beeldkwaliteit niet top en de prijs ligt met €199,- aan de hoge kant. Toch zijn wij enthousiast. Niet alleen omdat er ook een groter broertje, de Sony DSC-QX100 is waar de specificaties wat beter zijn (helaas de prijs dus nog hoger) maar juist omdat het een vernieuwing is. Er wordt geïnnoveerd bij de camerafabrikanten met Sony en Samsung voorop. Zij begrijpen dat een camera steeds meer connected moet zijn en dat mensen foto’s willen delen, zo snel mogelijk. En waar we een paar jaar geleden nog hard gelachen hadden, klinkt dit concept nu wel logisch. Wij zijn benieuwd wat de toekomst nog meer brengt!

Plus- en minpunten
Innoverend
Makkelijk in gebruik
Klein
Weinig in te stellen
Duur

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 6,2

Specificaties

  ModelSony DSC-QX10
  Prijs€199,-
  LeverancierSony 020-6581888
  Sensor1/2,3 (7,76 mm) Exmor R-CMOS-sensor, 18,2 megapixel
  Resolutie4896 x 3672, 2592 x 1944, 1920 x 1080
  Videoresolutie1440 x 1080 (30 fps)
  Lichtgevoeligheid100-3200
  Opnameformaatjpg
  Objectief25-250mm F3,3-5,9
  Zoombereik10x optische zoom
  Scherpstellencontrast AF
  Gewicht/ Afmetingen body105 g/ 62 x 62 x 33 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Samsung Galaxy NX

Review: Sigma F1,8 18-35mm