in

Review: Sony Alpha 3000


3 oktober 2013, 09:43

Sony komt met een wel heel aparte instapcamera. Achter het uiterlijk van een Sony Alpha SLT ‘reflex’ gaat bij de Sony Alpha 3000 een NEX systeemcamera schuil.

Hybride Alpha

Systeemcamera’s zijn uitgevonden om licht en compact door het leven te gaan. Die winst halen de ontwerpers uit het weglaten van de spiegel, die zo kenmerkend is voor een reflex. Voorzien van een vaak grote aps-c beeldsensor combineer je kwaliteit met handzaamheid. Wie wil dat nou niet?

Sony beschikt inmiddels over een grote range NEX systeemcamera’s. Hun compacte body’s zijn voorzien van speciaal voor deze systeemcamera ontworpen E-mount-objectieven. Omdat de spiegel ontbreekt, is de afstand tussen objectief en sensor bij de NEX kleiner dan normaal. Zonder adapter zijn de traditionele Sony Alpha A-mount SLT reflexobjectieven niet op de Sony NEX-camera’s te gebruiken. Deze Sony Alpha 3000 lijkt zoals gezegd uiterlijk heel erg op een Sony Alpha SLT reflex, maar is dat helemaal niet. Als je het objectief eraf klikt, zie je dat de spiegel ontbreekt en dat de objectieven van het E-mount type zijn. Sony noemt de sony Alpha 3000 de eerste hybride Alpha-camera. Dat zou er wel eens op kunnen wijzen dat Sony meer heil ziet in het spiegelloze concept en de SLT-reflextechniek (met halfdoorlatende spiegel) misschien laat varen. De toekomst zal het leren.

Budget

De hele opbouw van de camera inclusief het bijbehorende prijskaartje laat wel zien dat het hier om het nieuwe budget instapmodel van de Alpha-lijn gaat. Het is een wat goedkoop aanvoelende plastic body met wel een fijne handgreep. De nieuwe 20-megapixelsensor zet samen met de beeldprocessor goede resultaten neer, maar is niet supersnel te noemen. Waar de Sony Alpha 58 er nog vijf beelden per seconde uitperst, blijft hier de teller op 2,5 steken.
De opnames die we maakten met de Sony Alpha 3000 en het meegeleverde kitobjectief, zagen er op ons gekalibreerde scherm in de studio – voor deze prijsklasse – gewoon heel goed uit. Op het lage resolutie tft-scherm, met slechts 240.000 pixels, valt dat tijdens het fotograferen helaas niet zo goed te beoordelen. Dat geldt nog sterker voor de elektronische zoeker, die met 201.000 pixels geen bijster scherp beeld toont van wat je op dat moment fotografeert. Het omschakelen van het tft-scherm naar de elektronische zoeker gaat niet automatisch. Je moet hiervoor op een knopje naast het belichtingswieltje drukken. Dat is jammer.
Om kosten te besparen en de camera aantrekkelijk te maken voor instappers, is het aantal bedieningsknoppen geminimaliseerd. Helaas heeft de camera niet zoals gebruikelijk bij Sony Alpha camera’s aan de voorkant een instelwiel voor diafragma en sluitertijd. Je zult daarvoor het draaiwieltje achterop moeten gebruiken, wat minder prettig werkt. De Sony Alpha 3000 met kitobjectief krijgt een adviesprijs van 399 euro mee. Als die prijs de komende maanden nog zakt, zou het misschien een alternatief kunnen gaan bieden voor de instappers van de concurrentie.

Plus- en minpunten
fijne handgreep
goede 25-punts autofocus
lage resolutie elektronische zoeker en tft-scherm
handmatig omschakelen tussen zoeker en tft-scherm
geen aansluiting externe microfoon/luidspreker
geen snelle burstmode

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,3

Specificaties

  ModelSony Alpha 3000
  Prijs€ 399,- (body plus 16-55mm objectief)
  Leverancierwww.sony.nl, tel. 020-6581911
  Sensor23,5×15,6 cm cmos-sensor, aps-c formaat, 20 megapixel
  Resolutie5456×3632, 3872×2176, 2736×1536
  Videoresolutie1920x1080p, 30 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100-16000 en automatisch
  Burstratemaximaal 2,5 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (2 verschillende compressies), avhcd, h.264/mp4
  Meegeleverd geheugengeen, sd
  Soort lenzenSony E-vatting
  Verlengingsfactor1,5x tov 35mm
  Scherpstellencontrast en fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekerelektronisch, 201.600 pixels
  LCD-monitor3 inch tft-scherm, 230.400 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body411 gram/12,8×9,1×8,5 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: zwart/wit

Fotodokter: flitsset