in

Review: Sony A7R II


18 augustus 2015, 09:09

Twee jaar na de introductie van de A7R zorgt Sony opnieuw voor een verrassing. De specs van deze Sony A7R II beloven je in ieder geval de ultieme fullframe camera.

Nu hebben we wel meer ronkende marketingverhaaltjes gehoord. Dus was het tijd om de body in de praktijk te testen, ditmaal met de Carl Zeiss Sonar FE 55mm F1,8.
Versie II kreeg ten opzichte van de voorganger een diepere grip en een betere plek voor de ontspanknop. De body zelf oogt klein en compact, maar voelt solide en mooi gebouwd aan. Mooi en degelijk, maar tegelijkertijd gezien de prijs een beetje onopvallend. De body is niet spatwaterdicht. Lees hier welke camera’s wel waterdicht zijn.

Compositie bepalen

Aan de achterkant vind je het deels kantelbare scherm, dat niet aanraakgevoelig is. Het scherm is ook onder heel zonnige omstandigheden nog redelijk goed te bekijken. De Sony A7R II heeft, het is niet voor niets een systeemcamera, geen optische maar een elektronische zoeker. Deze zoeker is scherp, helder en snel. Niet snel genoeg om een professionele sportfotograaf die gewend is aan een grote heldere optische zoeker te overtuigen. Maar de gemiddelde landschap- of straatfotograaf zal er met veel plezier mee werken.

Sensor

In de body vinden we de eerste grote vernieuwing: de sensor. Sony is niet een heel grote speler in camerabodyland, maar is wel hofleverancier van de sensoren die in veel van de best geteste reflexen en systeemcamera’s huizen. We waren dan ook erg benieuwd naar de performance van de nieuwe 42 megapixel Back Illuminated Sensor, de eerste fullframe sensor van dit type. Omdat de elektronica en ‘bedrading’ aan de andere kant van de beeldgevoelige kant zitten, is er in theorie minder ruis, een hogere gevoeligheid en een snellere werking mogelijk. Als we de beelden vergelijken met de Nikon D810, de grote concurrent in dit prijssegment, is er geen merkbare verbetering op het fotografische vlak. Al biedt de Sony A7R II uiteraard wel 6 megapixel meer.

Beeldstabilisatie

Waar zit de grote verbetering dan wel? Die zit hem onder meer in de ingebouwde beeldstabilisatie, zodat je ongeacht welk objectief je erop klikt 4,5 stops langer uit de hand kunt fotograferen. Dat is vooral fijn als je lichtsterke primes, die meestal niet zijn voorzien van optische beeldstabilisatie, wilt gebruiken met weinig licht.

Sluiter

Voor de straatfotograaf komt dan meteen de volgende verbetering om de hoek kijken. De vernieuwde sluiter is minder gevoelig voor trillingen en daarbij een stuk stiller geworden. Daardoor treedt er minder snel onscherpte op, maar je kunt ook langer onopgemerkt fotograferen. De camera heeft in het menu nog de optie voor een totaal geluidloze elektronische sluiter. Iets wat iedereen bij precaire omstandigheden als een begrafenis erg zal waarderen.

Autofocus

De camera heeft een sterk verbeterde autofocus. Op de sensor zitten maar liefst 399 AF-punten, verdeeld over 45% van het zoekerbeeld. En die AF-mogelijkheden maken de camera voor een fullframe camera uniek en daardoor veel breder inzetbaar. De autofocus is met Sony FE-objectieven snel en trefzeker. Ook de fullframe Sony A mount-objectieven kunnen met de juiste adapter rekenen op de ondersteuning van fasedetectietechnologie. Maak je gebruik van de relatief prijzige Metabones IV adapter om bijvoorbeeld je Canon FE-objectieven te monteren, dan is de snelheid redelijk tot goed, afhankelijk van het lenstype.

Beoordeling

Door de nieuwe sensor wordt de data sneller uitgelezen, zodat opnemen in 4K, en opslaan op de interne sd-kaart, zelfs mogelijk is. Ons voornaamste kritiekpunt op deze voortreffelijke camera is toch wel het ontbreken van een grote range betaalbare lichtsterke FE-objectieven. Uiteraard kun je wel via adapters een enorm scala aan andere vreemdmerk-objectieven aansluiten, maar je vermindert daardoor wel de compactheid en soms de snelheid van het systeem. De A7R II verpulvert op het gebied van fotografische beeldkwaliteit niet de grote concurrent de Nikon D810. Maar als een optische zoeker voor jou geen voorwaarde is, dan zet de A7R II als systeemcamera op praktisch alle andere vlakken wel de nieuwe standaard neer.

Plus- en minpunten
beeldstabilisatie over 5 assen
399 fasedetectie AF-punten
fullframe 42 megapixel bsi-sensor
4K video, 30 bps
wifi en nfc
hoofdtelefoon- en microfoonaansluiting
kantelbaar 3 inch tft-scherm
hoge resolutie evf
nog weinig fullframe E-mount objectieven
geen touchscreen
niet spatwaterdicht

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,3

Specificaties

  ModelSony A7R II
  Prijs€ 3499,- (body)
  LeverancierSony, tel. 020-6581911
  Sensor23,9×35,8 cm cmos bsi sensor, fullframe, 42 megapixel
  Resolutie7952×5304, 5168×3448, 3984×2656
  Videoresolutie3840x2160p, 30 bps, 100 Mbps 1920x1080p, 60 bps, 50 Mps
  Lichtgevoeligheidiso 100-25600 en automatisch
  Burstratemax. 5 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (3 verschillende compressies), avchd, h.264/mp4, xavc s
  Meegeleverd geheugengeen, 1 sd-slot
  Soort lenzenSony E-vatting, FE-objectieven
  Verlengingsfactor1x tov 35 mm
  Scherpstellencontrast en fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekerelektronische zoeker, 2.400.00 pixels
  LCD-monitorbeperkt kantelbaar 3 inch tft-scherm, 1.228.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body625 gram/12,6×9,5×6,0 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Maak de mooiste foto’s in de tropen

Circus Herman Renz: mijn eerste stappen in documentaire fotografie