in

Review: Sony A7 II


20 januari 2015, 09:37

Opmerkelijk snel alweer komt Sony met een opvolger voor de veelgeprezen systeemcamera A7. De grootste verbetering van de A7 II zit in de sensor.

Een jaar geleden introduceerde Sony de systeemcamera A7 (24 megapixel, fullframe sensor en 1080p video met 60 bps). Na alle lovende reviews ging Sony niet rustig op haar lauweren rusten, maar werkte vrijwel meteen verder aan deze A7 II. En bracht dus opmerkelijk snel een opvolger uit.

Buitenkant

Een aantal verbeteringen is aan de buitenkant te vinden. Allereerst kreeg de body een voor een systeemcamera ongebruikelijk grote grip. Fabrikanten willen de body’s van hun systeemcamera’s immers zo klein mogelijk houden. Voor traditionele reflexen is een goede handgreep erg belangrijk, zeker als je er wat langere objectieven op klikt. Vanwege het iets grotere formaat en omdat hij van een magnesium legering in plaats van kunststof is gemaakt, krijgt de body een robuustere look and feel. De ontspanknop werd verplaatst van de wat onhandige plek bovenop naar de bovenkant van de handgreep, wat echt veel fijner werkt. Waar de ontspanknop verdween, verschenen twee functietoetsen, waarmee het totale aantal op vier komt. Handig!

Autofocus

De Sony A7 II heeft hetzelfde autofocussysteem als de Sony A7, met 117 fasedetectiepunten op de sensor en 25 contrast AF plekken op de sensor. De autofocus algoritmes zijn verbeterd, wat ‘m wat sneller maakte. Maar als je autofocussnelheid vergelijkt met concurrerende camera’s in hetzelfde prijssegment, blijft de A7 II toch wat achter.

Beeldstabilisatie

De grootste verbetering zit rond de vertrouwde sensor, die ook al in de A7 te vinden was. Deze kreeg een In Body Image Stabilization (IBIS) die werkt over vijf assen, zodat je minder last hebt van bewegingsonscherpte. Het is de eerste fullframe camera met deze functie. De camera registreert bewegingen en verschuift de sensor om zo onscherpte te compenseren. Over het algemeen werken optische stabilisatiesystemen in één objectief wat effectiever, omdat die worden geoptimaliseerd voor het specifieke brandpunt waarvoor ze gemaakt zijn.

Objectieven

Toch is IBIS een slimme zet. Sony voert nog maar een beperkt aantal fullframe E-mount objectieven, zodat de fotograaf die stabilisatie wil weinig keus heeft. Nu de camerasensor die beweging opvangt, heeft elk Sony fullframe objectief dat je erop klikt een vijfassige beeldstabilisatie. Dat geldt ook voor de fullframe Sony A-mount objectieven die je met de juiste adapter op de camera monteert. Heb je ander glaswerk, zoals Canon of Nikon, dan is het afhankelijk van het objectief en de vele soorten adapters of de camera de beweging over drie of vijf assen compenseert. We hebben de IBIS-stabilisatie getest met het werkelijk prachtige Sony Zeiss 55mm F1,8 fullframe E-vatting objectief en kwamen bij slecht licht op een voordeel van vier stops.

Video

Die stabilisatie werkt overigens ook bij video, natuurlijk ongeacht met welk objectief. Sony heeft de videomogelijkheden uitgebreid door de xavc-s indeling met een compressie tot 50 Mbps toe te voegen. De bovengrens blijft 1080p met 60 bps, 4K is de camera nog niet gegeven.

Plus- en minpunten
beeldstabilisatie over 5 assen
kantelbaar 3 inch tft-scherm
1080p, 60 bps
wifi en nfc
hoofdtelefoon- en microfoonaansluiting
fullframe 24 megapixel sensor
nog weinig fullframe E-mount objectieven

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,2

Specificaties

  ModelSony A7 II
  Prijs€ 1799,- (body)
  LeverancierSony, tel. 020-6581911
  Sensor23,9×35,8 cm cmos sensor, fullframe, 24 megapixel
  Resolutie6000×4000, 3936×2624, 3008×2000
  Videoresolutie1920x1080p, 60 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 50-25600 en automatisch
  Burstratemax 5 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (3 verschillende compressies), avhcd, h.264/mp4, xavc s
  Soort lenzenSony E vatting, FE objectieven
  Scherpstellencontrast en fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekerelektronische zoeker, 2.400.00 pixels
  LCD-monitorbeperkt kantelbaar 3 inch tft-scherm, 1.228.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body599 gram/12,6×9,5×5,9 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Snelheidsduivels: Sony A77II versus Sony A6000

Verscherp je foto met filter Hooglichten