12 november 2013, 09:51
Sony monteerde voor de A7 een fullframe sensor in de kleine body van een systeemcamera. Met alle voordelen van dien.
Fullframe is voor iedereen die veel haarscherpe megapixels wil de ultieme belofte. Het geeft je tegelijkertijd ook nog eens de mogelijkheid voor opnames met een heel beperkte scherptediepte. Die hoogste kwaliteit in een heel compacte body: wil niet iedere fotograaf dat? Sony kwam daarom met het idee om een fullframe sensor in een kleine systeemcamerabody te monteren. Omdat in een systeemcamera de spiegel en het prisma ontbreken, kan de body erg compact blijven.
Zoeker
Door het ontbreken van de spiegel mis je een optische zoeker. En zul je dus of met het tft-display aan de achterkant of met de elektronische zoeker (in het Engels afgekort met EVF) je compositie moeten bepalen. Deze fullframe Alpha 7 gaat vast gezien de relatief lage prijs een grote groep traditionele reflexbezitters aanspreken, die nu nog gewoon met een optische zoeker werken.
EVF
Wat is er precies anders aan de EVF? Een EVF heeft om te beginnen een paar voordelen. Het beeld wordt versterkt, zodat je ook bij heel weinig licht een goed helder zicht hebt op je compositie. Bovendien kan een EVF heel veel informatie over de instellingen van de camera of een virtuele horizon in het beeld projecteren. Nadelen zijn er ook. Hij is minder scherp, minder kleurecht en langzamer dan een optische variant. Nu heeft deze Alpha 7 wel een van de beste elektronische zoekers van dit moment, waardoor deze nadelen minder zwaar wegen. Tegenstanders zullen opwerpen dat vanwege de geringere scherpte precies scherpstellen moeilijk wordt bij heel lichtsterke fullframe objectieven. Dat is helemaal waar als je bij een open diafragma van bijvoorbeeld F 1,4 soms maar een scherptediepte hebt van ongeveer 2 cm. Dan is het zonde als je daardoor wel of juist net niet scherpe ogen in een portret vastlegt. De Alpha 7 tovert hier echter een handig duveltje uit het doosje. Door een druk op de knop wordt je scherpstelpunt in je EVF extreem vergroot, waardoor je, nauwkeuriger dan met een optische zoeker, heel exact kunt scherpstellen.
Autofocus
De Alpha 7 heeft een gecombineerd autofocussysteem. Met 25 contrast AF-zones en 117 fasedetectiepunten op de sensor is dat systeem ruim bemeten. Zo kun je zowel bij het fotograferen als bij filmen, afhankelijk van het objectief, snel scherpstellen. Helaas heeft de Alpha 7 geen touchscreen, wat het bijvoorbeeld bij de Canon 70D erg gemakkelijk maakt om de juiste scherpstelplek in je videoclips te kiezen.
Video
Over video gesproken: de Alpha 7 biedt niet alleen een aansluiting voor microfoon en hoofdtelefoon, maar ook Full HD 60p en handmatige aanpassing van belichting en audio. En een schone hdmi video output.
FE-objectieven
De fullframe Alpha 7 body heeft geen Alpha maar een E-mount vatting. Deze kennen we allemaal van de Sony Nex systeemcamera’s. Deze objectieven waren tot voor kort alleen bedoeld voor aps-c sensoren. Hun beeldcirkel is te klein en daarom zijn ze eigenlijk niet goed bruikbaar voor de fullframe Alpha 7 body. Al kun je ze daarmee wel in de zogenaamde cropmode gebruiken. Sony bedacht daarom de FE-objectieven. Deze zijn geschikt voor de E-vatting en tegelijkertijd in staat om een fullframe sensor van 24×36 mm uit te lichten. Er zijn nog maar weinig FE-objectieven beschikbaar, maar dat zal met deze nieuwe standaard in de toekomst uiteraard anders worden.
Adapter
Wie al fullframe Sony Alpha vatting glaswerk heeft, kan door middel van een adapter die uitstekend hergebruiken op de Alpha 7. Eventueel kun je met een adapter ook vreemdmerk objectieven op de body klikken. Toch is het ontbreken van een ruime keus aan lichtsterke FE-objectieven op dit moment nog het enige probleem voor dit systeem.
R-versie
Sony introduceerde overigens samen met deze Alpha 7 ook nog een 36 megapixel Sony Alpha 7R-versie. Naast 50% meer megapixels herbergt deze body ook een compleet ander autofocussysteem. De Alpha 7 body is klein en licht, maar voelt oerdegelijk. De grip is fijn en alle draaiwielen en de vele programmeerbare functietoetsen zitten op de juiste plek. Sony gooit met deze Alpha 7 bij de concurrentie de knuppel in het hoenderhok. Het biedt fullframe spiegelreflex-kwaliteit in een kleine systeemcamera-body voor een erg aantrekkelijke adviesprijs.
- Plus- en minpunten
- kleine compacte body
- fullframe 24-megapixelsensor
- kantelbaar 3 inch tft-scherm
- 1080p, 60bps video
- wifi en NFC
- hybride AF-systeem
- nog weinig fullframe E-mount objectieven
- sensor kwetsbaar bij verwisselen objectieven
Beoordeling
- Ergonomie
- Functie
- Snelheid
- Beeldkwaliteit
- Prijs/kwaliteit
Score: 8,3
Specificaties
- ModelSony Alpha 7
- Prijs€ 1499,- (body)
- LeverancierSony, tel. 020-6581911, www.sony.nl
- Sensor23,9×35,8 cm type cmos-sensor, fullframe, 24 megapixel
- Resolutie6000×4000, 3936×2624, 3008×2000
- Videoresolutie1920x1080p, 60 bps, stereo
- Lichtgevoeligheidiso 100-25600 en automatisch
- Burstratemaximaal 5 bps
- Opnameformaatraw, jpeg (drie verschillende compressies), avhcd, h.264/mp4
- Meegeleverd geheugengeen, sd
- Soort lenzenSony E-vatting, FE-objectieven
- Verlengingsfactor1x tov 35mm
- Scherpstellencontrast en fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
- Zoekerelektronische zoeker, 2.400.00 pixels
- LCD-monitorbeperkt kantelbaar 3 inch tft-scherm, 921.600 pixels
- Gewicht/ Afmetingen body471 gram/12,7×9,4×4,8 cm