in

Review: Sony 135mm f/1.8 GM


21 juli 2019, 13:56

De G-Master-serie van Sony staat garant voor sublieme maar kostbare objectieven met een hoogstaande kwaliteit. Nieuw in deze serie is de 135mm f/1.8 GM. Draagt hij met recht het GM-label?

Het is vrij snel duidelijk dat je met een zeer serieus objectief te maken hebt als je deze 135mm voor het eerst ziet. Het oranje G-logo en de flinke omvang zeggen je: dit is een gereedschap voor de serieuze fotograaf. Als je het objectief vasthoudt zet die indruk voort. De materialen zijn allemaal goed gekozen en voelen degelijk aan. Ook beweegbare delen als de diafragmaring (fijn!), de scherpstelring en de diverse knoppen voelen aan alsof ze gemaakt zijn voor een decennia-lang bestaan. Zoals je kunt verwachten van een lichtsterke 135mm is het geen erg compact objectief. Toch is deze G-Master helemaal niet overdreven groot of zwaar. De balans met de systeemcamera’s van Sony is prima in orde. Daarnaast is het objectief weersbestendig.

Veelzijdig

Een 135mm kun je zien als een ‘klassieke’ brandpuntsafstand voor het maken van portretten, waarmee je – door afstand als lichtsterkte – je model fraai kunt isoleren van de achtergrond. Sommigen vinden 135mm net een tikje te veel en gebruiken liever een 85mm voor dit soort portretten. Het voordeel van een 135mm is wel dat je hem dus kunt gebruiken voor het maken van fraaie portretten, maar dat het daarnaast ook een lichte tele is. Je kunt hem dus ook inzetten voor andere soorten fotografie die vragen om een voorzichtig tele-objectief. Doordat je onderwerpen fraai kunt isoleren maak je met een dergelijk objectief al snel mooie, krachtige en unieke foto’s.

G-Master

De G-Master-serie is het neusje van de Sony-zalm en biedt hoogstaande kwaliteit voor de veeleisende professional of de serieuze amateur. Andere objectieven uit deze serie, zoals de 24mm of 85mm f/1.4, zijn optisch erg goed. Sony zet met deze serie in op een groot microcontrast, resolutie en een fraaie voor- en achtergrondonscherpte. Dat is ook bij deze 135mm het geval. Sony heeft bij dit objectief gebruikgemaakt van allerlei kostbare elementen; zo is er een extreem asferisch element, ED-glas en Super ED-glas. Deze glassoorten hebben ze gebruikt om tot een zo hoog mogelijke detailweergave te komen, maar vooral ook om storende lensfouten zoals allerlei aberraties te voorkomen. Dat is goed gelukt. In kritische situaties is bij contrastverschillen in sterk tegenlicht en aan contouren en randen in de beelden geen spoor van chromatische aberraties te vinden. De resolutie, scherpte en de hoeveelheid detail die deze 135mm laat zien zijn eveneens indrukwekkend. Het is duidelijk: deze 135mm f/1.8 mag de G-Master-badge met verve dragen.

Focus

Een ander belangrijk aspect is de autofocus. Een objectief mag dan optisch nog zo goed zijn, als de autofocus langzaam of inaccuraat is geeft dat alsnog geen goed eindresultaat. De autofocus van deze Sony is echter razendsnel en erg accuraat, ook als het gaat om schakelen tussen onderwerpen op de (nabije) voor- en achtergrond. Dat is knap en weer een teken van kwaliteit.

Conclusie

Deze kwaliteit komt tegen een prijs en die is in het geval van deze Sony 135mm f/1.8 GM aan de hoge kant. Lichtsterke tele-primes zijn daarentegen altijd kostbaar en als je de brandpuntsafstand en kwaliteit van deze 135mm echt nodig hebt is de prijs die Sony ervoor vraagt niet eens zo gek.

Plus- en minpunten
Uitmuntende optische kwaliteit
Snelle en accurate AF
Kwaliteit heeft een prijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,4

Specificaties

  ModelSONY 135MM F/1.8 GM
  Prijs€ 1999,-
  LeverancierSONY NEDERLAND, WWW.SONY.NL
  Brandspuntafstand135mm
  Lichtsterktef/1.8
  Aantal diafragmalamellen11
  Objectiefconstructie13 elementen in 10 groepen
  Optische beeldstabilisatieNee
  ScherpstellenHandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatFullframe
  BeschikbarevattingenSony E-Mount
  Gewicht/ Afmetingen objectief950 gram / 89,5 x 127mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Samyang AF 45mm f/1.8

Teksten en titels in je foto’s met Photoshop!