in

Review: Sigma 50- 150 mm F 2,8


16 oktober 2012, 09:28

De Sigma 50-150 mm F 2,8 is een degelijk uitgevoerd lichtsterk objectief met goede prestaties voor z’n prijs. Een lichtgewicht is het bepaald niet.

Als je veel objectieven in je handen hebt gehad, herken je de mechanische kwaliteit zodra je er een uit de doos haalt. Bij deze Sigma zit dat meteen goed. De gelijk uitgevoerd met een matzwarte afwerking, soepel draaiende zoom- en focusringen, zonder speling. Een draaibare en verwijderbare statiefgondel om je camera in balans op je driepoot te zetten. Anders kiepert die door het gewicht van het objectief om. De zonnekap, die vaak aan de korte kant wordt ontworpen om de boel compact te houden, is hier gelukkig lekker lang gebleven. Zo krijgt binnenvallend zonlicht zo min mogelijk kans om flare en dus onscherpte te veroorzaken. Een belangrijke feature van dit objectief is de optische beeldstabilisatie. Met deze zwaargewicht heb je snel kans op bewegingsonscherpte. Dankzij de OIS van Sigma, die een passieve en actieve stand heeft, kun je tot vier stops langer uit de hand fotograferen. Een ideale oplossing als je liever niet met statief werkt. Sigma levert een stevig uitgevoerde tas met beschermstukken mee om je objectief veilig te vervoeren. Iets wat Sigma overigens bij alle objectieven in de premium EX-serie doet.

Vignettering

Het objectief heeft wat last van vignettering bij volle lensopening. Eén stop diafragmeren laat dat euvel gelukkig praktisch verdwijnen. De resolutie in lijnen per mm is hoog, zeker als je het vergelijkt met min of meer concurrerende lichtsterke objectieven die veel meer kosten. De vertekening in zowel de begin- als de eindstand van het zoomgebied valt ruimschoots binnen de marges. De autofocus en de beeldstabilisatie zijn snel, accuraat en redelijk geruisloos. Een praktisch bezwaar is het gewicht van het objectief. Met 1340 gram schoon aan de haak is de kans aanwezig dat het vasthouden van je body wat onhandig wordt. Een batterygrip kan dan uitkomst bieden. Die geeft je body meer power en houdt je camera met zo’n zwaar objectief beter in balans. Hoe enthousiast we ook zijn over de prijs-kwaliteitverhouding, jammer genoeg is het objectief alleen bruikbaar op body’s met een aps-c sensor. Wel iets om over na te denken als je een fullframe body overweegt.

Plus- en minpunten
lichtsterk zoomobjectief
goede optische beeldstabilisatie
statiefgondel
goede prijs-kwaliteitverhouding
zwaar
niet bruikbaar op fullframe body’s

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,2

Specificaties

  ModelSigma 50-150 mm F 2,8 APO EX DC OS HSM
  Prijs€ 880,-
  LeverancierSigma Benelux, tel. 030-6061070, www.sigmabenelux.com
  Brandspuntafstand50-150 mm (75-225 mm omgerekend naar aps-c)
  LichtsterkteF 2,8 – F 22
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie21 elementen in 15 groepen, 6 sld- lenselementen
  Maximale reproductiemaatstaf0,15
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 80 cm tot oneindig
  Filtermaat77 mm
  Gemaakt voor sensorformaataps-c
  BeschikbarevattingenCanon, Nikon, Sigma
  Gewicht/ Afmetingen objectief1340 gram/8,6×19,7 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Curves

Fotodokter: Overbelichting