in

Review: Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art12 juni 2018, 13:15

Een tijdje terug kwam Sigma met een 14mm f/1.8. Voor veel (astro)fotografen een ideaal stuk gereedschap door de combinatie van lichtsterkte en het groothoekbeeld. Sigma ziet nog meer kansen in die categorie en bouwt nu verder aan het groothoek-assortiment met de Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art: een lichtsterke groothoekzoom in de Art-lijn.

Voor wie is deze nieuwe lens bedoeld? Natuurlijk voor landschapsfotografen die graag een kwalitatieve groothoek in de tas hebben, maar ook voor reportagefotografen die werken in uitdagend kleine ruimtes en moeilijke lichtomstandigheden. Daarbij komt het fijne diafragma, f/2.8 over de hele zoom-range, erg goed van pas. Een landschapsfotograaf zal overdag zelden op f/2.8 schieten, eerder op f/8 of kleiner, maar een reportagefotograaf kan erg veel profijt hebben van het grote diafragma.

Brandpuntsafstand

Met een bereik van 14 tot 24mm heb je in feite een ultragroothoek én een groothoek in je fototas zitten. De grootste beeldhoek gebruik je in situaties waarin dat gewoonweg nodig is, of waar het groothoekeffect een mooie toevoeging is. Zoomen naar of richting 24mm is passend als je naar een meer ‘natuurlijk’ beeld op zoek bent maar toch nog een weids beeld op je sensor wilt vangen. Deze Sigma is overigens gemaakt voor gebruik op fullframe-camera’s, maar kan ook worden ingezet op camera’s met een aps-c-sensor.

Uiterlijk en kwaliteit

Deze Sigma is een Art-lens en vertegenwoordigt dus de beste kwaliteit die de Japanse fabrikant levert. Qua uiterlijk is deze 14-24mm direct herkenbaar als een lens uit de Art-serie, door het ontwerp en materiaalgebruik. Deze materialen voelen allemaal goed aan en de scherpstelring draait soepel en precies. Redelijk ‘zwaar’ ook, maar dat is eerder een voordeel dan een nadeel. ‘Zwaar’ is ook van toepassing op het gewicht, want deze 14-24mm is met 1150 gram geen lichtgewicht. De lens is zowel spatwater- als stofdicht.

Beeldkwaliteit

Recente Sigma-lenzen leveren een erg goede kwaliteit. Deze Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art is daar geen uitzondering op. De beelden zijn erg scherp, ook bij f/2.8. De uiterste hoeken zijn dan wat minder scherp, maar bij f/4 is dat onderscheid al bijna niet meer te vinden. Wel is er op de beelden soms wat chromatische aberratie en vignettering te zien, zaken die in de nabewerking gecorrigeerd kunnen worden.

Opvallend is dat de lens prima presteert als het gaat om vertekening, zelfs op 14mm komen rechte lijnen aan de randen van je foto’s ook echt recht op de foto te staan. Dat is handig, want zo hoef je minder te corrigeren in de nabewerking. Daarbij is het ook een groot voordeel als je vaak architectuur of stadsgezichten fotografeert.

Conclusie

De Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art is een goede aanvulling op de Art-lijn van Sigma en een optie voor fotografen die op zoek zijn naar een lichtsterke groothoek. De uitvoering en de beeldkwaliteit liggen op een hoog niveau en de prijs ligt lager dan bij de concurrentie.

Plus- en minpunten
Goede kwaliteit
Nauwelijks vertekening
Gewicht aan de hoge kant

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8.3

Specificaties

  ModelSIGMA 14-24MM F/2.8 DG HSM ART
  Prijs€ 1399,-
  LeverancierSigma Benelux
  Brandspuntafstand14-24MM
  LichtsterkteF2.8
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie17 elementen in 11 groepen
  Optische beeldstabilisatieNee
  ScherpstellenHandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatAPS-C & Fullframe
  BeschikbarevattingenSigma, Canon en Nikon
  Gewicht/ Afmetingen objectief1150 gram, 96,4 x 135,1mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Download nu gratis de nieuwe Zoom.nl Vakantie Presets voor Lightroom

Eindelijk opvolgers – Canon 70-200mm f/4 en f/2.8