in

Review: Samyang AF 45mm f/1.8


19 juli 2019, 13:44

Samyang breidt de reeks autofocus-objectieven steeds verder uit. Een aantal daarvan is specifiek ontwikkeld voor gebruik op de systeemcamera’s van Sony. De nieuwe AF 45mm f/1.8 valt in die categorie. Hoe goed is deze nieuwe kleine Samyang?

De compacte aard van een systeemcamera wordt de laatste tijd nogal eens teniet gedaan door de introductie van grote en zware lichtsterke primes. Samyang vergeet dit belangrijke aankoopargument echter niet en heeft haar best gedaan om met een zo compact en licht mogelijke prime op de proppen te komen. Dat is ze gelukt, want deze 45mm f/1.8 mét autofocus is ontzettend klein en licht. Deze Samyang weegt 162 gram en dat is gewoon heel erg weinig. Het verschil tussen enkel de body van de Sony en de body met aangekoppelde Samyang is bijna te verwaarlozen. Dat is fijn, want zo heb je een erg compact systeem, dat tegelijkertijd toch erg capabel is. Want Samyang bezuinigt op gewicht en omvang, maar niet op het gebied van de optische prestaties.

Objectief

De brandpuntsafstand is met 45mm op het eerste gezicht een tikje vreemd gekozen, maar in tweede instantie eigenlijk ook weer heel begrijpelijk. Met 45mm heb je net wat meer beeldhoek ter beschikking tegenover een 50mm, maar zal ook een verstokte 35mm-fotograaf zich niet ontheemd voelen bij het gebruik van een 45mm. Het is een handige brandpuntsafstand voor als je op reis gaat, want je kunt er zowel landschappen, interieurs als portretten mee maken. De lichtsterkte staat met f/1.8 garant voor foto’s in de schemering, de avond of binnenshuis. Uiteraard kun je met een dergelijk groot diafragma met bijbehorende beperkte scherptediepte je onderwerp – of een detail daarvan – van de omgeving isoleren.

Kwaliteit voor weinig

Het is opvallend hoe veel optische kwaliteit Samyang in zo’n klein objectief kan stoppen. Hij mag dan zo goed als niets wegen, toch zitten er meer dan genoeg bijzondere glassoorten in om beeldfouten buiten de deur te houden en tegelijkertijd een fraai beeld af te leveren. Foto’s gemaakt met deze 45mm zijn uitstekend qua scherpte, maar vooral het fijne karakter van de beelden valt op. Het objectief tekent mooi karaktervol, waarbij ook de sfeervolle achtergrondonscherpte vaak een extra dimensie toevoegt. De scherpstelling verloopt snel en stil. De Samyang werkt vertrouwd en is een fijn objectief om op je camera te hebben.

Conclusie

Samyang levert met deze AF 45mm f/1.8 een lekker licht en wendbaar objectief, dat snel vertrouwd en intuïtief aanvoelt bij gebruik op je Sony systeemcamera. De optische kwaliteiten zijn verrassend goed, maar vooral het algemene karakter van de lens is erg aantrekkelijk. De Samyang is door de compacte maten en het geringe gewicht een ideaal objectief voor op reis, maar kan ook ingezet worden voor onopvallend reportage- of straatfoto-werk. Qua prijs zit Samyang eigenlijk altijd goed, dus dat is ook met deze 45mm het geval: de prijs-kwaliteitsverhouding is prima in orde. Al met al is deze lichtsterke 45mm dus een aantrekkelijk aanbod.

Plus- en minpunten
Erg licht en compact
Beeldkwaliteit goed
Geen weather-sealing

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8

Specificaties

  ModelSAMYANG AF 45MM F/1.8 FE
  Prijs€ 399,-
  LeverancierTRANSCONTINENTA, www.transcontinenta.nl
  Brandspuntafstand45mm
  Lichtsterktef/1.8
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie7 elementen in 6 groepen
  Optische beeldstabilisatieNee
  ScherpstellenAutomatisch en handmatig
  Gemaakt voor sensorformaatFullframe (kan ook gebruikt worden op Sony APS-C)
  BeschikbarevattingenSony FE
  Gewicht/ Afmetingen objectief162 gram / 61,8 x 56,1mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Panasonic TZ95

Review: Sony 135mm f/1.8 GM