in

Review: Samsung NX30


21 januari 2014, 10:52

Samsung is een van de marktleiders in de smartphones en wil ook in het traditionele camerasegment groot worden. De nieuwe systeemcamera NX30 kreeg veel extra features, zoals een kantelbare elektronische zoeker en is beter uitgerust voor film.

Smart topmodel

Samsung innoveert op veel vlakken tegelijk. Na de Android-camera met uitgebreide optische zoom presenteert de camerafabrikant een nieuwe en verbeterde systeemcamera. De Samsung NX30 is de opvolger van de Samsung NX20. Met de NX-serie mikt Samsung op de fotograaf die objectieven wil kunnen wisselen en meer creatieve mogelijkheden zoekt.

Sensor

Het systeemcamera-concept heeft als kloppend hart een aps-c formaat sensor. Samsung maakt als een van de weinige camerafabrikanten zijn eigen sensoren. Dat geeft een mooi thuisvoordeel. De sensor van de Samsung NX30 heeft dezelfde specificaties als de eerder uitgebrachte NX300, wel is de beeldprocessor vernieuwd. De sensor heeft een laag ruisniveau en een hoog dynamisch bereik. Mits je verstandig met de iso-waardes omspringt, levert je dat ook met weinig licht en hoog contrast nog mooi doortekende schaduwen en hoge lichten op.

Body

De body heeft ten opzichte van de Samsung NX20 veel nieuwe features gekregen. Opvallend is de hoge resolutie elektronische zoeker (evf). Deze is gedeeltelijk uit te trekken en kun je ook nog eens 80 graden naar boven kantelen. Op die manier kun je ook in de zon probleemloos fotograferen.

Scherm

Voor selfies is het naar alle kanten draaibare aanraakscherm een uitkomst. Het is een helder en scherp amoled scherm. Dankzij de touchscreen-technologie hoef je minder snel een menu in te duiken.

Afwerking

Omdat de Samsung NX30 gezien de prijs de gevorderde fotograaf moet aanspreken, is de afwerking een minpuntje. De camera ziet eruit als een plastic body met rubberdelen, die niet helemaal de kwaliteit uitstraalt die er aan de binnenkant wel degelijk in zit. Concurrenten van Samsung doen dat anders en niet zonder reden. Het zal niet de eerste keer zijn dat een camera wordt gekocht om z’n mooie design of de premium afwerking.

Smart

Samsung maakte als eerste fabrikant z’n complete cameralijn smart en wifi connected. Niet zo gek als je bedenkt dat je zelfs met hun koelkasten via het internet kunt communiceren. Met een app voor je smartphone kun je snel en simpel met de Samsung NX30 contact leggen en foto’s delen. Supersmart is het natuurlijk om de NX30 van een afstand met je telefoon compleet te bedienen.

Video

De videoprestaties zijn ook verbeterd. De videoresolutie (1920p, 60 bps) is genoeg om in de nabewerking mooie clips in slow motion mee te componeren. Er is een uitgang voor ongecomprimeerde hdmi-beelden plus een microfooningang en je kunt de sterkte van het opnamegeluid zelf regelen. Helaas ontbreekt een aparte hoofdtelefoonaansluiting. Voor een vlaggenschip in deze prijsklasse is dat wel heel erg jammer.

Glas

Hoe goed ook de body, zonder goed glas schiet je camera daar weinig mee op. Sinds de introductie van de Samsung NX10 in 2010 is hard gewerkt aan een ruimere range objectieven voor dit systeem. Dit voorjaar verschijnen er twee nieuwe interessante objectieven. Daarmee komt de teller op vijftien: van low budget tot het serieuze werk. Natuurlijk is de serie nog niet zo uitgebreid als bij de traditionele reflexen. Maar als je geen heel speciale wensen hebt, kun je er goed mee uit de voeten. Zo is er een mooie 30 mm pancake en wie graag portretten schiet, zal de 85mm F1,4 een fijn zeer lichtsterk objectief vinden.

Lichsterk

Net op de markt is de 16-50mm F2,0-F2,8, een lichtsterk alternatief voor de standaard kitlens. Zoek je het meer in video, dan is er de 16-50mm F3,5-F5,6 Powerzoom. Deze heeft een elektronische zoom waarmee je tijdens het filmen geruisloos en soepel in- en uitzoomt.

Ifunction

De meeste NX-objectieven hebben de iFunction ring. Hiermee kun je met één druk op de knop je camera instellen. Afhankelijk van de ingestelde belichtingsmethode kan dat bijvoorbeeld een sluitertijd, diafragma of belichtingscompensatie zijn. Erg handig!

Plus- en minpunten
volledig kantelbaar touchscreen
uittrekbare en deels kantelbare evf
snelle hybride autofocus
9 bps burstrate
wifi en nfc
wat plastic aanvoelende body en 18-55 mm kitlens
geen hoofdtelefoonaansluiting
stevige prijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,9

Specificaties

  ModelSamsung NX30
  Prijs€ 999,- (body met 18-55 mm kitlens)
  LeverancierSamsung, 0900-7267864
  Sensor15,7×23,5 mm, aps-c cmos sensor, 20 megapixel
  Resolutie5472×3648, 3888×2592, 2976×1984
  Videoresolutie1920x1080p, 60 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100-25600 en automatisch
  Burstrate9 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (fijn, standaard), h.264, mp4
  Soort lenzenSamsung NX-objectieven
  Verlengingsfactor1,6x
  Scherpstellenddl autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig, contrast en fase detectie AF
  Zoekerelektronisch, uittrekbaar en kantelbaar, 2.359.00 pixels
  LCD-monitor3 inch volledig draaibaar amoled touchscreen, 1.036.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body374 gram/12,7×9,6×5,8 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Wacom Intuos Pro

Photoshop: Sepia-effect