in

Review: Panasonic Lumix DMC-GH3


29 januari 2013, 10:00

Systeemcamera’s zijn ooit door Panasonic geïntroduceerd als het perfecte alternatief voor reflexen. De Lumix DMC-GH3, het nieuwe vlaggenschip van Panasonic, komt langszij de gemiddelde reflex, maar is vooral een uitstekende filmer.

Kleiner, handzamer, verwisselbare objectieven en een goede beeldkwaliteit voor een aantrekkelijke prijs waren destijds de belangrijkste features. De Lumix DMC-GH3, het nieuwe vlaggenschip van Panasonic, schudt de kaarten toch op een iets andere manier.
De body werd flink groter dan voorganger Panasonic Lumix DMC-GH2, waardoor hij bijna net zo groot is als de kleinste spiegelreflex. Professioneler is de GH3 ook geworden. Stof- en spatwaterdicht en volledig programmeerbaar met maar liefst vijf functietoetsen en drie custom settings. Panasonic introduceerde tegelijkertijd het bijzonder lichtsterke 35-100mm (70-200mm omgerekend naar 35mm) F2,8 objectief. Er zit een nieuwe 16 megapixel Micro Four Thirds sensor in de GH3 en de beeldprocessor kreeg ook een upgrade.
Maar de belangrijkste vernieuwingen zitten in de videomogelijkheden van het nieuwe topmodel. De nieuwe Micro Four Thirds systeemcamera’s zijn op het gebied van autofocus soepel en erg snel. Dat is belangrijk om bewegende onderwerpen zonder horten en stoten scherp te filmen.
Tel daarbij op het aantal beelden per seconde, de vele aanwezige videobestandsformaten en de hoge video bitrates tot 72 Mb/s. De beschikbare tijdcode helpt je bij het monteren van je films enorm. Niet-gecomprimeerde video opnemen kan via de hdmi-uitgang.

Wifi

Je kunt via de ingebouwde wifi-hotspot met je smartphone of tablet de camera besturen. Handig als je in het oerwoud op afstand een wat verlegen vogeltje wilt fotograferen. Je hebt dan een snel liveview-beeld op je smartphone of tablet, zodat je op afstand op het juiste moment kunt afdrukken. Het draadloos back-uppen van je opnamen in de cloud is met deze GH3 ook een optie.
Door de kleinere sensor ten opzichte van de standaardreflex met een aps-c exemplaar zijn er op het gebied van stilstaand beeld minder grote stappen gezet. Toch scoort de GH3 goed, tot iso 1600 zijn de opnamen redelijk ruisvrij, al zijn de foto’s in jpg wat aan de softe kant. Afgaande op de prima videoresultaten zou deze systeemcamera zeker op je wensenlijstje moeten staan als filmen
je passie is. Al is de adviesprijs van de body vrij fors.

Plus- en minpunten
zes beelden per seconde in burst mode
HD filmen in full HD 60P
beeldkwaliteit in raw
kantelbare high-res oled touchscreen
snelle autofocus
stevige introductieprijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,0

Specificaties

  ModelPanasonic Lumix DMC-GH3
  Prijs1200,-
  LeverancierPanasonic Benelux, tel. 073-6402802, www.panasonic.nl
  Sensor4/3 type live mos-sensor, 17,3×13,0 mm
  Resolutie4608×3456, 3264×2448, 2336×1752
  Videoresolutie1920x1080p, 60 bps
  Lichtgevoeligheidiso 200 – 12800 en automatisch
  Burstratemaximaal 6 bps zonder liveview
  Opnameformaatraw, jpg (twee verschillende compressies), avchd, mp4, mov
  Soort lenzenMicro Four Thirds
  Verlengingsfactor2x
  Scherpstellenddl autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekerelektronisch 1.744.00 pixels
  LCD-monitor3 inch volledig draaibare tft-touchscreen, oled-display, 614.000
  Gewicht/ Afmetingen body550 gram/13,2×9,3×8,2 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon EF-S 18-135 mm

Verslag Workshop Artistiek Naakt