29 januari 2013, 10:00
Systeemcamera’s zijn ooit door Panasonic geïntroduceerd als het perfecte alternatief voor reflexen. De Lumix DMC-GH3, het nieuwe vlaggenschip van Panasonic, komt langszij de gemiddelde reflex, maar is vooral een uitstekende filmer.
Kleiner, handzamer, verwisselbare objectieven en een goede beeldkwaliteit voor een aantrekkelijke prijs waren destijds de belangrijkste features. De Lumix DMC-GH3, het nieuwe vlaggenschip van Panasonic, schudt de kaarten toch op een iets andere manier.
De body werd flink groter dan voorganger Panasonic Lumix DMC-GH2, waardoor hij bijna net zo groot is als de kleinste spiegelreflex. Professioneler is de GH3 ook geworden. Stof- en spatwaterdicht en volledig programmeerbaar met maar liefst vijf functietoetsen en drie custom settings. Panasonic introduceerde tegelijkertijd het bijzonder lichtsterke 35-100mm (70-200mm omgerekend naar 35mm) F2,8 objectief. Er zit een nieuwe 16 megapixel Micro Four Thirds sensor in de GH3 en de beeldprocessor kreeg ook een upgrade.
Maar de belangrijkste vernieuwingen zitten in de videomogelijkheden van het nieuwe topmodel. De nieuwe Micro Four Thirds systeemcamera’s zijn op het gebied van autofocus soepel en erg snel. Dat is belangrijk om bewegende onderwerpen zonder horten en stoten scherp te filmen.
Tel daarbij op het aantal beelden per seconde, de vele aanwezige videobestandsformaten en de hoge video bitrates tot 72 Mb/s. De beschikbare tijdcode helpt je bij het monteren van je films enorm. Niet-gecomprimeerde video opnemen kan via de hdmi-uitgang.
Wifi
Je kunt via de ingebouwde wifi-hotspot met je smartphone of tablet de camera besturen. Handig als je in het oerwoud op afstand een wat verlegen vogeltje wilt fotograferen. Je hebt dan een snel liveview-beeld op je smartphone of tablet, zodat je op afstand op het juiste moment kunt afdrukken. Het draadloos back-uppen van je opnamen in de cloud is met deze GH3 ook een optie.
Door de kleinere sensor ten opzichte van de standaardreflex met een aps-c exemplaar zijn er op het gebied van stilstaand beeld minder grote stappen gezet. Toch scoort de GH3 goed, tot iso 1600 zijn de opnamen redelijk ruisvrij, al zijn de foto’s in jpg wat aan de softe kant. Afgaande op de prima videoresultaten zou deze systeemcamera zeker op je wensenlijstje moeten staan als filmen
je passie is. Al is de adviesprijs van de body vrij fors.
- Plus- en minpunten
- zes beelden per seconde in burst mode
- HD filmen in full HD 60P
- beeldkwaliteit in raw
- kantelbare high-res oled touchscreen
- snelle autofocus
- stevige introductieprijs
Beoordeling
- Ergonomie
- Functie
- Snelheid
- Beeldkwaliteit
- Prijs/kwaliteit
Score: 8,0
Specificaties
- ModelPanasonic Lumix DMC-GH3
- Prijs1200,-
- LeverancierPanasonic Benelux, tel. 073-6402802, www.panasonic.nl
- Sensor4/3 type live mos-sensor, 17,3×13,0 mm
- Resolutie4608×3456, 3264×2448, 2336×1752
- Videoresolutie1920x1080p, 60 bps
- Lichtgevoeligheidiso 200 – 12800 en automatisch
- Burstratemaximaal 6 bps zonder liveview
- Opnameformaatraw, jpg (twee verschillende compressies), avchd, mp4, mov
- Soort lenzenMicro Four Thirds
- Verlengingsfactor2x
- Scherpstellenddl autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
- Zoekerelektronisch 1.744.00 pixels
- LCD-monitor3 inch volledig draaibare tft-touchscreen, oled-display, 614.000
- Gewicht/ Afmetingen body550 gram/13,2×9,3×8,2 cm