in

Review: Panasonic Lumix DMC-G7


30 juni 2015, 13:00

Was vroeger filmen in Full HD nog een huzarenstukje, tegenwoordig maakt een body pas indruk als je er 4K-filmpjes mee kunt schieten. Wij testen de nieuwe systeemcamera Panasonic Lumix DMC-G7.

Panasonic zette vorig jaar met de Panasonic GH4 de allereerste systeemcamera die in 4K kon filmen op de markt. Niet eerder was het voor consumenten in die prijsklasse mogelijk om zowel in high-res te fotograferen, als in UltraHD (3840×2160 pixels) te filmen. Dat succesverhaal heeft Panasonic nu herhaald in een goedkopere body: de Panasonic Lumix DMC-G7.

Sensor

Voor een adviesprijs van 699 euro krijg je een compacte lichte systeemcamerabody met enigszins hoekig uiterlijk. Het is een beetje zonde dat de camera een wat kunststof uitstraling heeft. Dat zorgt ervoor dat de body goedkoper aanvoelt dan wat de camera daadwerkelijk in huis heeft.
Het kloppend hart van de camera is een vernieuwde 16 megapixel micro fourthirds sensor, sterk verwant aan de sensor die ook in de Panasonic Lumix DMC-GX7 zit. De beeldprocessor is dezelfde die ook in de prijswinnende GH4 te vinden is. Deze combinatie zorgt voor niet alleen voor 4K-video, maar ook voor 8 bps in volle 16 megapixel resolutie.

Need for speed

Liefhebbers van het fotograferen van snel bewegende onderwerpen kunnen met de high speed fotomode ook hun hart ophalen. De camera kan namelijk als hij in 4K-mode filmt stills van 8 megapixel selecteren en deze als foto bewaren. Dat lijkt weinig, 8 megapixel, maar het is genoeg voor een mooie A4-print. Omdat de camera in die 4K-burstmode in te stellen is met een een pre-burst van 1 seconde, mis je zelfs de momenten voor het afdrukken niet. En dat maakt nou net het verschil tussen het juiste moment en een gemiste kans. Dat kan de ultieme bruidskus zijn of het precieze moment dat de bal een honkbalknuppel raakt.

Bediening

De ergonomie van de camera is voor deze prijsklasse voorbeeldig. De dubbele instelwielen zorgen voor een snelle instelling van bijvoorbeeld diafragma en sluitertijd. Maar als je zoals op je smartphone graag je vingers gebruikt, dan werkt het mooie en nauwkeurige aanraakscherm snel en goed. Met het volledig draaibare scherm kun je extreme standpunten innemen zonder je rug te breken.

Evf

De evf, soms een sluitpost bij systeemcamera’s, is helder en met 2.360.00 pixels voor deze prijsklasse erg goed. Hadden we het al over de vijf programmeerbare functietoetsen gehad? De Panasonic Lumix DMC-G7 heeft naast de traditionele sluiter ook een stille elektronische waarmee je geluidloos kunt fotograferen. Ideaal voor straatfotografie of voor welke plek dan ook waar je onopvallend wilt fotograferen.

Reflexspecificaties

Panasonic maakt met deze nieuwe Panasonic Lumix DMC-G7 een mft-systeemcamera met reflexspecificaties. Als je bovengrens 16 megapixel is, dan zou deze mft-camera wel eens in deze prijsklasse de goede papieren kunnen hebben.

Plus- en minpunten
compacte en lichte body
mooie scherpe evf
filmen in 4K tot 25 bps
snelle AF
wifi
uitstekende smartdevice wifi app
relatief kleine mft-beeldsensor
geen hoofdtelefoonaansluiting
geen ‘premium look and feel’ body

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,8

Specificaties

  ModelPanasonic LUMIX DMC-G7
  Prijs€ 699,- (body)
  LeverancierPanasonic Benelux, tel. 073-6402802
  Sensor13,0×17,3 mm live mos-sensor, mft-formaat, 16 megapixel
  Resolutie4592×3448, 3232×2424, 2272×1704
  Videoresolutie3840x2160p, 25 bps, stereo 1920x1080p, 50 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 200-25600 en automatisch
  Burstratemax. 8 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (2 verschillende compressies), mov, mp4, avchd
  Objectiefmft-vatting
  Verlengingsfactor2x
  Scherpstellencontrast autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekeroled, evf, 2.360.00 pixels
  LCD-monitor3 inch kantelbaar tft-aanraakscherm, 1.040.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body410 gram/12,4×8,6×7,7 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Maak een collage met de app Diptic

Een blauwe lucht met Photoshop Elements