in

Review: Olympus Stylus SH-1


30 september 2014, 07:54

Ook wij zijn continu op zoek naar de ideale compact. Klein genoeg voor onderweg en boordevol slimme features om je reflex thuis te doen vergeten. Is de Olympus Stylus SH-1 dat schaap met de vijf poten?

Als we op de specs afgaan, hebben we in de Olympus Stylus SH-1 onze ideale compact gevonden. De camera heeft de looks van de Pen-serie geërfd, de inmiddels bekende retrolook die veel systeemcamera’s sieren. De Olympus Stylus SH-1 heeft een maar liefst 24x optische zoom. Het zoombereik, omgerekend naar fullframe, loopt van 25 tot 600 mm. De lichtsterkte van het objectief loopt van F 3,0 in de groothoekstand tot F 6,9 in het telebereik. Wat voor deze prijsklasse een gemiddelde score is.

Anti Shake

De camera heeft geen optische, maar sensorbeeldstabilisatie, die ongewenste camerabewegingen tijdens de opname compenseert. Iets minder effectief dan optische stabilisatie, maar wel doeltreffend.

Controle

De camera heeft aan de achterzijde een helder display. Voorzien van 460.000 pixels betekent dat een goede doorsnee resolutie. Belangrijker is dat het hier een touchscreen betreft, waarmee je dus met je vinger op het scherm heel precies het juiste scherpstelpunt kunt instellen. Gek genoeg werkt het touchscreen weer niet bij het instellen van de menu’s. Hier zul je dus op de gebruikelijke controller aan de achterzijde van de camera moeten terugvallen.

Manueel

Aan de bovenzijde van de camera vind je het belichtingsinstelwiel dat naast de motiefprogramma’s en art filters ook een P en een Manuele stand heeft. Omdat de camera maar de keuze uit twee verschillende diafragma’s heeft, is die manuele stand natuurlijk wel wat beperkt. Een sluitertijd- en diafragmavoorkeuzestand ontbreekt.

Connected

Bijna net zo belangrijk als de optische kwaliteiten zijn tegenwoordig de wifi-mogelijkheden van een camera. Niet alleen om ‘m van een afstand te bedienen en de compositie te bepalen, maar ook om gemaakte foto’s snel via de sociale media te kunnen delen. De Olympus Stylus SH-1 heeft geen NFC, maar laat heel slim een QR code op het scherm zien. Die kun je vervolgens met de smartphone app snel scannen zonder moeilijke codes in te hoeven typen om de twee te verbinden. Of je nu een Android of een iPhone smartphone hebt.

Beeldkwaliteit

Onder aan de streep tellen natuurlijk vooral de beeldkwaliteit en snelheid. Op videogebied geeft de combinatie van de 16 megapixel cmos-sensor en de TruePic VII processor het toestel de spreekwoordelijke vleugels. Met 60 beelden per seconde in 1920 x1080 pixels heb je voor dit geld weinig meer te wensen over. Als je de resolutie flink naar 720p verlaagt is zelfs 120 bps mogelijk.

Lage iso

Op fotogebied zit het in het lage iso-bereik ook goed. Bij 125 iso zie je in volle resolutie genoeg detaillering om mooie grotere prints maken. Als er wat minder licht is, en je de gevoeligheid opschroeft, zul je al snel de stevige ruisonderdrukking opmerken en de prints waarschijnlijk wat kleiner maken.

Plus- en minpunten
24x optische zoom
wifi
touchscreen
handmatige stand
1080p 60 bps video
geen diafragma- of sluitertijdvoorkeuzestand

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,2

Specificaties

  ModelOlympus Stylus SH-1
  Prijs€ 349,-
  LeverancierOlympus, tel. 071-5821888
  Sensor1/2.3-inch cmos-sensor, 16 megapixel
  Resolutie4608×3456, 3264×2448, 2048×1536
  Videoresolutie1280x720p, 60 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 125-6400 (en automatisch)
  Burstrate11 bps
  Opnameformaatjpeg (twee verschillende compressies), mov motion jpeg
  Objectief4,5-108mm (25-600 mm omgerekend naar 35 mm)
  Zoombereik24x optische zoom
  Scherpstellencontrast autofocus
  Zoekergeen
  LCD-monitor3 inch lcd touchscreen 460.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body271 gram/10,8×6,3×4,2 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotomontage in Photoshop

Fotodokter: Scherptediepte