in

Review: Olympus Stylus 1


24 december 2013, 10:00

De gewone compactcamera verdwijnt langzaam uit de schappen. Gedwongen door de opkomst van de populaire smartphones maken fabrikanten steeds meer supercompacts met reflex-specificaties. Zo ook Olympus met de Olympus Stylus 1.

De baby OM-D?

De Olympus Stylus 1 is zo’n supercompact met indrukwekkende mogelijkheden. Het begint met de 11x optische zoom van omgerekend naar kleinbeeld 28-300 mm. Hij mag met F 2,8 over het hele zoombereik bijzonder lichtsterk genoemd worden en is daarbij optisch gestabiliseerd

Scherptediepte

Door de mogelijkheid om met een groot diafragma te schieten, kun je ondanks de relatief kleine sensor toch een mooi beperkte scherptediepte creëren, zoals een onscherpe achtergrond bij een portret. Iets wat je met een standaard smartphone echt nooit zal lukken.

Touchscreen

Achterop de Olympus Stylus 1 vind je een 3 inch kantelbaar touchscreen. Door het kantelbare scherm zijn ongewone standpunten makkelijker te schieten. In zo’n moeilijke hoek is het juiste scherpstelplekje gemakkelijk te kiezen door gewoon op het aanraakscherm drukken.

Elektronische zoeker

Vooral bij héél veel omgevingslicht zijn lcd-schermen eigenlijk nauwelijks bruikbaar om te zien wat je eigenlijk aan het fotograferen bent. Je hoeft maar heel even met je oog naar de zoeker te gaan en de camera schakelt snel en zonder haperen over naar de elektronische zoeker (EVF). Een erg mooi exemplaar trouwens die je een groot en helder zicht geeft op je compositie. Iets wat veel compactcamera’s gewoon missen.

Wifi

Olympus beschouwt de smartphone overigens niet als vijand, maar juist als een handig hulpmiddel. Door de Olympus Stylus 1 met ingebouwde wifi-hotspot te verbinden met de gratis iOS of Android app kun je de camera op een heel andere manier gebruiken. Je kunt niet alleen de foto’s die op de camera staan naar je smartphone sturen, maar ook de gps-gegevens van je smartphone koppelen aan de foto’s die je met de Stylus 1 hebt geschoten. Dat Olympus echt alle mogelijkheden benut, zie je als je met je smartphone de besturing van de camera overneemt. Zo kun je sluitertijd of diafragma instellen, maar ook de iso-waarde aanpassen.

Live view

Omdat je een live view van de compositie op je smartphone ziet, kun je terwijl je op afstand in- of uitzoomt precies zien wat je gaat fotograferen. Je kunt zelfs op je smartphone op het live beeld aanklikken waar de Stylus 1 moet scherpstellen. Ideaal als je je kind dat geconcentreerd op de grond speelt tussen onbespied wilt fotograferen. Of de vogels bij de voederplaats.

Liefhebber

Dat de camera bedoeld is voor de echte liefhebber zie je bij de raw ondersteuning en de twee vrij te programmeren functietoetsen. Maar ook de hybride ring om het objectief waarmee je sluitertijd, belichtingscompensatie of negen andere functies kunt instellen of besturen. In- en uitzoomen kun je met de traditionele schakelaar rond de ontspanknop. Maar ook met een handige schakelaar naast het objectief, precies op de plek waar je linkerhand de camera ondersteunt.

Lenskap

De Olympus Stylus 1 heeft een wat vreemde lenskap. De dop die het objectief beschermt bestaat uit vier delen. Zodra je de camera aanzet, verplaatsen die zich langs de zijkant rond het uitgeschoven objectief. Het ziet er in eerste instantie wat fragiel uit, maar functioneert prima.

Spiegelreflex-functionaliteit

De Stylus 1 biedt slr-functionaliteit in een compacte behuizing die je zo in je tas of een ruime broekzak stopt. De uitgebreide wifi maakt het plaatje compleet. Door de relatief kleine sensor in de camera lever je ten opzichte van een reflex wel beeldkwaliteit in, maar daar krijg je er absoluut flexibiliteit en handzaamheid voor terug.

Plus- en minpunten
lichtsterk zoomobjectief met groot zoombereik
high res elektronische zoeker
hybride lensring
optische beeldstabilisatie
snelle autofocus
relatief kleine sensor
geen aansluitingen voor stereomicrofoon of koptelefoon

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8

Specificaties

  ModelOlympus Stylus 1
  Prijs€ 599,-
  LeverancierOlympus, tel. 071-5821888
  Sensor1/1,7 type bsi cmos sensor, 12 megapixel
  Resolutie3968×2976, 2560×1920, 1280×960
  Videoresolutie1920x1080p, 30 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100-12800 en automatisch
  Burstrate7 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (twee verschillende compressies), h.264, mp4, avi
  Objectief6-64,3 mm (28-300 mm omgerekend naar 35 mm)
  Zoombereik11x optische zoom
  Scherpstellencontrast autofocus (enkelvoudig, continu), handmatig
  Zoekerelektronische zoeker, 1.440.000 pixels
  LCD-monitor3 inch kantelbaar lcd-aanraakscherm, 1.400.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body402 gram/11,6×8,7×5,6 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Maak je eigen fotografiewebsite (deel 1)

Photoshop: High key functie