in

Review: Olympus OM-D E-M5


15 mei 2012, 10:00

Retro is hot. Dus heeft Olympus na veertig jaar het tijdloze design van de analoge OM-reflexlijn weer uit de kast gehaald. Een retro jasje voor de nieuwe systeemcamera Olympus OM-D E-M5.

Olympus boekt successen met haar PEN systeemcamera’s: kleine compacte camera’s met verwisselbare objectieven. Met de nieuwe OM-D camera mikt Olympus op de fotograaf die wat hogere eisen stelt. Bovenop de body zitten twee instelwielen. Zo kun je snel en comfortabel diafragma en sluitertijd aanpassen zonder je oog van de zoeker te halen. De instelwielen zijn net als de twee functietoetsen door de fotograaf grotendeels zelf te tweaken. Vooral gevorderde fotografen en professionals hebben daar behoefte aan. De body is gemaakt van een magnesiumlegering en is stof- en spatwaterdicht. Systeemcamera’s hebben geen spiegel en moeten dus gebruikmaken van een elektronische zoeker of liveview achterop de body. Olympus OM-D E-M5 heeft gelukkig beide: een erg helder kantelbaar 3 inch oled touchscreenscherm én een elektronische zoeker met hoge resolutie. Toch vinden wij een goede optische zoeker, ondanks de verbeterde kwaliteit van de huidige elektronische zoekers, net even wat fijner, scherper, directer en helderder.

Sensor
Over het retrodesign waren de meningen in het testlab verdeeld. De een keek stapelverliefd, terwijl een ander niets van de ophef begeep. Olympus heeft gelukkig verder gedacht dan het design en een praktisch accessoire als een batterijgrip ontwikkeld. Zo kun je langer fotograferen. En je krijgt er ook nog eens een dikkere handgreep, extra functietoetsen en een ontspanknop bij. De EM-5 heeft een compleet nieuwe sensor en daarmee een ruimer contrastbereik. Ook de beeldprocessor en de autofocus kregen een upgrade. Daardoor reageert de camera tijdens zowel het fotograferen als filmen sneller dan de topmodellen van de PEN-serie. De artfilters zijn ook beter te gebruiken.De ruisniveaus zijn voor de relatief kleine sensor bij lage iso-waarden prima te noemen. Bij de hogere gevoeligheden scoort de camera iets minder dan de concurrenten met grotere sensor. Compactheid heeft dan toch haar prijs. De vernieuwde ingebouwde vijfassige beeldstabilisatie doet goed haar werk. Welk micro four thirds objectief je er ook opschroeft, je krijgt minder snel bewogen opnamen of schokkerige videobeelden.

Plus- en minpunten
4bps burstmode in hoogste resolutie met autofocus
ingebouwd vijfassig sensor beeldstablisatiesysteem
elektronische zoeker met hoge resolutie
kantelbaar oled touchscreen-scherm
elektronische zoeker minder helder dan optische zoeker
wat kleine handgreep
forse prijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,8

Specificaties

  ModelOlympus OM-D E-M5
  Prijs€1099,- (body)
  LeverancierOlympus, tel. 0800-67108300
  Sensormicro 4/3 live mos-sensor
  Resolutie4608×3456, 2560×1920, 1024×768
  Videoresolutie1920 x 1080 pixels, 30 bps
  Lichtgevoeligheidiso 200 – 25600 en automatisch
  Burstratemaximaal 4,2 bps met ingeschakelde AF
  Opnameformaatraw, jpeg, mov (H.264)
  Objectief12 – 50 mm (24 – 100 mm omgerekend naar 35 mm)
  Verlengingsfactor2x
  Scherpstellenddl, contrast autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekerelektronisch,100%, 1.440.000 pixels
  LCD-monitorkantelbaar 3 inch oled display, 610.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body425 gram/12,1×8,9×4,1 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony Alpha 57

Review: Nikon D800