in

Review: Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR27 januari 2020, 13:07

Speciaal voor de recent geïntroduceerde Nikon Z50 brengt het merk ook twee objectieven op de markt die specifiek gemaakt zijn voor gebruik op deze APS-C-camera. De Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR is één van die twee objectieven. Hoe bevalt dit zoom-objectief?

Nikon heeft recent de Z50 geïntroduceerd: een spiegelloze camera met een APS-C-sensor aan boord. Maar wat heb je aan een camera als er geen objectieven voor beschikbaar zijn? Niet veel. Natuurlijk zijn er wel andere Z-objectieven beschikbaar, maar die zijn bedoeld voor gebruik op de fullframe Z6 en Z7 en dat aspect zorgt er natuurlijk voor dat je de brandpuntsafstanden met 1,5 moet vermenigvuldigen. Dat is niet altijd wenselijk en daarbij zijn (de meeste) Z-objectieven kostbaar of in ieder geval onlogisch in combinatie met de Z50. Daarom komt Nikon met twee speciale DX (APS-C) Z-objectieven. Een 16-50mm en een 50-250mm, waardoor een compleet pakket ontstaat van groothoek tot tele. De Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR is dus een telezoom en heeft een ruim bereik van 50mm tot maar liefst 250mm. Dat betekent dat je met deze telezoom een behoorlijk groot bereik voorhanden hebt en zowel een portret bij 50mm kan maken als een opname van een tak-zittende vogel ver weg met het objectief uitgeschoven op 250mm. De lichtsterkte is niet erg indrukwekkend, maar precies in lijn met wat je kunt verwachten in deze klasse en voor dit budget. Deze Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR is immers relatief betaalbaar.

Ondanks het flinke bereik heeft Nikon deze 50-250mm fijn compact en licht weten te maken. Dat zorgt ervoor dat je het objectief gemakkelijk mee kunt nemen en dat je rug en nek gespaard blijven van een zware last. Erg prettig. Het objectief is gemaakt van plastic, maar desondanks maakt het toch een stevige indruk en ziet het er indrukwekkend uit. Voordat je deze 50-250mm kunt gebruiken dien je hem eerst een stukje uit te schuiven. Dat is de eerste paar keer even wennen, maar het zorgt ervoor dat het objectief in de opbergstand lekker compact is. Helemaal uitgeschoven is het natuurlijk best een lang instrument, maar door het geringe gewicht zorgt dat niet voor balans-problemen. Ook schuift het objectief niet ongewild uit als je de camera aan je nek hebt hangen.

Fotograferen met de Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR is een prettige aangelegenheid, want door het ruime bereik kun je zowat iedere foto die je voor ogen hebt ook maken. De eenvoudige bediening van het objectief zorgt ervoor dat het werken met deze 50-250mm vertrouwd aanvoelt. De optische prestaties zijn prima in relatie tot de foto’s die ermee gemaakt zullen gaan worden door de Z50-fotograaf. De beelden zijn verrassend scherp en contrastrijk, ook op 250mm. Scherpstellen gaat snel, stil en behoorlijk accuraat, waardoor je na een beetje oefening niet snel mis zult schieten. Al met al is deze Nikon Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR een uitstekende keuze voor de Z50-fotograaf die op zoek is naar een betaalbaar objectief met een veelzijdig telebereik.

Plus- en minpunten
Groot bereik
Beeldkwaliteit op niveau
Lichtsterkte niet echt groot

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8

Specificaties

  ModelNIKON Z DX 50-250MM F/4.5-6.3 VR
  Prijs€ 399,-
  LeverancierNIKON NEDERLAND, WWW.NIKON.NL
  Brandspuntafstand50-250 mm
  LichtsterkteF4.5-6.3
  Aantal diafragmalamellen7
  Objectiefconstructie16 elementen in 12 groepen
  Optische beeldstabilisatieJa
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaataps-c
  BeschikbarevattingenNikon Z
  Gewicht/ Afmetingen objectief405 gram / 74x110mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo gebruik je helderheidsmaskers in Photoshop

Het trucje voor een goed belichte foto: belichtingscompensatie