in

Review: Nikon D810


10 juli 2014, 10:50

De nieuwe Nikon D810 is de opvolger van zowel de D800 als de D800E body’s. Met nieuwe, extra gevoelige 36 megapixel sensor en zonder anti-aliasfilter, voor extra scherpe beelden.

Precies twee jaar geleden introduceerde Nikon de D800 en de D800E. Twee high-end reflexen voorzien van een fullframe megapixel sensor die de 36-megapixelgrens verpulverden. Beide camera’s zetten de nieuwe standaard op het gebied van resolutie, scherpte en contrastomvang in hun prijsklasse.

Moiré

De Nikon D800E kwam zonder anti-aliasfilter en was daardoor iets scherper dan de Nikon D800. Dat filter maakt het beeld namelijk bewust ietsje zachter, voor minder moiré. Maar in de praktijk is de kans op moiré vrij klein. Alleen als je veel mode of architectuur fotografeert, zul je het wel eens tegenkomen. De fijne repeterende patronen in stoffen en bouwwerken leveren dan soms storende kleur- en beeldinterferenties op.

Nieuwe fullframe sensor

Deze nieuwe Nikon D810 is de opvolger van zowel de D800 als de D800E. Voorzien van een nieuwe 36 megapixel sensor, zonder anti-aliasfilter. Nikon levert de laatste tijd meer body’s zonder filter en trekt die trend met de D810 door. Het levert gewoon scherpere beelden op. Moiré is gelukkig vaak wel met software grotendeels te verwijderen. Adobe Lightroom en Nikon Capture NX 2 zijn bekende betaalde softwarepakketten. Nikon levert sinds deze zomer de gratis Capture NX-D applicatie, waarmee je kleur moirépatronen uit je raw-bestanden kunt filteren.

Gevoeliger

De nieuwe sensor van de Nikon D810 is naast iets scherper ook lichtgevoeliger. Samen met de Expeed 4 beeldprocessor loopt het iso-bereik van 64 naar 12.800. De lagere lichtgevoeligheid is prettig voor landschapsfotografen, omdat in deze stand de contrastomvang nog een tikje groter wordt. Zodat zowel de diepe schaduwen op de grond als de heldere hoge lichten in de wolkenlucht goed weergegeven worden. Productfotografen zullen vooral de net iets hogere scherpte in deze lage gevoeligheid gaan waarderen. Voor videografen is de lage iso-waarde prettig, omdat ze iets minder snel naar hun grijsfilters hoeven grijpen, die ze vaak nodig hebben om met open diafragma te filmen. Vergeleken met de Nikon D800 (review) presteerde de D810 in de test met gelijke hogere iso-waardes een stukje beter. De kleurruis wordt iets beter onderdrukt terwijl de scherpte beter behouden blijft

Bewegend beeld

Op videogebied verdubbelt de Nikon D810 de framerate. De camera kan in 1080p met maximaal 60 bps uit de voeten. Nog geen 4K resolutie dus voor deze nieuwe Nikon. Er kan tegelijk ongecomprimeerde video worden opgenomen via de hdmi-uitgang als gecomprimeerd intern op de geheugenkaart worden opgeslagen. Maar er is meer voor videoliefhebbers. Totale controle over diafragma, sluitertijd en audio bijvoorbeeld tijdens het filmen. Maar ook het volledige automatische iso-bereik en de mogelijkheid om een vlakke contrastcurve in te zetten maakt de postproductie van video’s een stuk makkelijker.

Stil

De Nikon D810 kreeg een vernieuwd spiegelhuis. Niet alleen vermindert de nieuwe constructie daardoor cameratrillingen met minder kans is op onscherpte. Net zo belangrijk is dat de D810 een stuk stiller is geworden. Dat laatste is totaal onbelangrijk als je in een vol sportstadion aan het fotograferen bent. Maar bijna essentieel als je in een kerk bij een trouwerij onopvallend je opnames wilt schieten.

Snel en praktisch

Door de nieuwe beeldprocessor en sensor steeg de burstrate van 4 naar 5 bps in volle 36 megapixel resolutie. Als je in DX-formaat fotografeert met een batterijgrip eronder schroef je dat op naar 7 bps. Snel, maar niet opzienbarend.

Vernieuwend

Nikon in deze Nikon D810 heeft een aantal vernieuwingen ingebouwd. Bijvoorbeeld de belichtingsmethode die vooral kijkt naar de hoge lichten in je beeld zodat die niet snel overbelicht raken. Ideaal als je veel theaterfotografie doet en je onderwerp in de volle spotlights staat, vaak voor een donkere achtergrond. Nog een praktische optie is Raw S. Als persfotograaf heb je lang niet altijd de volle resolutie nodig, maar is raw wel essentieel met slecht licht. De beeldprocessor verkleint de opname dan razendsnel tot een kleiner raw- formaat. Het ter plekke verwerken tot een goed belichte opname gaat dan sneller en hetzelfde geldt daarna natuurlijk voor het versturen via een soms bijna antiek gsm-netwerk.

Overstappen

Er was al nauwelijks iets op de Nikon D800 en D800E aan te merken. En al helemaal niet toen de winkelprijs na verloop van tijd behoorlijk ging zakken. De D810 is in alle opzichten een stukje beter, sneller, gevoeliger en de opnames zijn scherper en bevatten minder ruis. Met een adviesprijs van 3300 euro voor de D810 is dat waarschijnlijk niet genoeg om D800 bezitters meteen te verleiden om over te stappen. Maar voor ieder ander die ook in de wereld van fullframe high-res opnames wil starten waarschijnlijk een belangrijk ijkpunt.

Plus- en minpunten
fullframe 36 megapixel sensor
geen anti-aliasfilter
1080p, 60 bps video
stiller fotograferen
iso 64-12800
geen custom settings draaiknop
geen wifi
stevige prijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,7

Specificaties

  ModelNikon D810
  Prijs€ 3300,- (body)
  LeverancierNikon, tel. 0900-122564
  Sensor24×35,9 mm cmos-sensor, fullframe, 36,3 megapixel
  Resolutie7360×4912, 5520×3680, 3680×2456
  Videoresolutie1920x1080p, 60 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 64-12800 en automatisch
  Burstratemaximaal 5 bps met ingeschakelde AF
  Opnameformaatraw, tiff, jpeg (3 verschillende compressies), mov (h.264, mpeg4)
  Soort lenzenNikon F vatting
  Scherpstellencontrast en fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekeroptisch, 100% beeld
  LCD-monitor3,2 inch tft lcd-display, 1.229.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body980 gram/14,6×12,3×8,1 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips voor fotograferen in Namibië

Photoshop: Voeg een waterreflectie toe aan je foto