in

Review: Nikon D61028 november 2013, 15:00

Ongeveer een jaar na de introductie van de betaalbare fullframe Nikon D600 introduceert de Nikon de opvolger, de Nikon D610.

Vorig jaar introduceerde Nikon de Nikon D600. Een fullframe sensor in een relatief betaalbare body. De adviesverkoopprijs werd toen ingezet op € 2149,-, bijna € 1000,- minder dan zijn grote broer de Nikon D800. Inmiddels zijn de prijzen gezakt naar ongeveer € 1460,- voor alleen de body. Fullframe is niet goedkoop.

Fullframe

Fullframe heeft namelijk veel voordelen. De sensor is even groot als de vorige film, ongeveer 1,5x zo groot als in de meeste instapspiegelreflexen. Dit heeft als voordeel dat je veel meer scherpte en minder ruis hebt. Zo haal je ook bij hogere isowaardes een veel hogere kwaliteit. Misschien een nog wel belangrijker voordeel is dat je met een open diafragma een heel beperkte scherptediepte krijgt. Zo springt een portret er door de mooie onscherpe achtergrond nog opvallender uit. De nieuwe Nikon D610 heeft dezelfde sensor als in de Nikon D600. Wij beoordeelden al eerder de beeldkwaliteit in jpg bij lage iso erg goed is. Ook bij de echt hoge waardes laten de testopnames in jpg weinig ruis zien. Wel maakt de ruisonderdrukking in de standaardinstelling de opnames wat zacht. De beeldprocessor is ook hetzelfde gebleven al perst hij er nu 6 beelden per seconde uit in plaats van de 5,5 seconden bij de Nikon D600.


De ruisverschillen tussen 100 boven en 6400 onder.

Sluiter

De grote verandering is een nieuwe sluiter. Na de introductie van de Nikon D600 verschenen er namelijk snel verhalen op het internet van stof op de sensor. Die verhalen ontstonden ook na het verschijnen van de Nikon D800 maar werden opgelost met een nieuwe lading. In dit geval is de Nikon D610 verschenen. Daarbij is een nieuwe stand gevoegd voor serieopnamen namelijk Stil ontspannen. Dit zou inhouden dat de camera heel stil opnames maakt. In deze stand is de camera wel weer iets langer naar maximaal 3 beelden per seconde. Het Stil Ontspannen is inderdaad iets stiller maar verwacht geen wonderen.

Autofocus

De autofocus van de D610 is ook hetzelfde gebleven, en dat is met 39 ijkpunten snel en nauwkeurig. We blijven het jammer vinden dat de alle AF-scherpstelpunten zich voornamelijk in het centrum van het beeldbevinden. Dat is een nadeel als je snel bewegende onderwerpen buiten het centrum van je compositie fotografeert. De filmkwaliteit is, net als de D800, volwassen. Ook in de Nikon D610 heeft stereo audio in- en uitgangen zodat dat mooie geluid ook nog eens beter in de gaten kunt houden.

Creatieve filters

De Nikon D610 is de stap tussen de instapcamera’s en de professionele camera’s. Je kunt heel veel op de body instellen zodat je niet steeds het menu hoeft in te duiken. Ook heeft de camera twee SD-slots waardoor je direct kunt back-uppen of bijvoorbeeld doorfotograferen tijdens een belangrijke sportwedstrijd. Verder zitten er wel een hoop creatieve filters in de camera zoals HDR en kun je gemaakte foto’s ook direct bewerken in je camera. Het HDR kun je instellen voor 1 foto of standaard aan zetten. Ook kun je het iets tweaken naar eigen smaak. Er zit geen wifi in de camera dus je kunt ze niet direct delen. Daarvoor kun je de optionele wifi-aansluiting bij kopen.

Prijs

De adviesprijs van de Nikon D610 is goedkoper ingezet dan zijn voorganger op € 1969,-. Naast de andere interessante camera’s die onlangs zijn uitgebracht met een fullframe sensor blijven wij geloven dat fullframe de trend wordt de komende jaren. Denk daar aan als je lenzen wilt kopen.

Plus- en minpunten
fullframe 24-megapixelsensor
vernieuwde sluiter met ‘stille’ 3fps modus, 6 fps bij normaal gebruik
stereomicrofooningang en hoofdtelefoonuitgang
beperkt AF-gebied

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,4

Specificaties

  ModelNikon D610
  Prijs€ 1969,-
  LeverancierNikon, tel. 0900-122564, www.nikon.nl
  Sensorfullframe cmos-sensor, 24 megapixel
  Resolutie6016×4016, 4512×3008, 3008×2008
  Videoresolutie1920x1080p, 30 beelden per seconde
  Lichtgevoeligheidiso 100 – 6400 en automatisch
  Burstrate6 beelden per seconde met volledige AF
  Opnameformaatraw, jpg, mov (H.264, MPEG4)
  Soort lenzenNikon F-vatting
  Scherpstellenddl, contrast en fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekeroptische zoeker, 100% beeld
  LCD-monitor3,2 inch tft lcd-display, 921.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body850 gram/14,1×11,3×8,2 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Photoshop: Gefilterde zonnestralen

Tips: Natuur fotograferen in de maand december