in

Review: Nikon AF-S DX 16-80mm F2.8-4E ED VR


22 september 2015, 09:59

Er zijn meer dan genoeg reflexfotografen die totaal geen behoefte hebben aan een fullframe camera. De sensor van een aps-c reflex is ze meer dan groot genoeg.

Toch zijn er genoeg mogelijkheden om veel meer uit je aps-c body te halen. De eenvoudigste manier is om de 18-55 mm kitlens, die je voor heel weinig bij je body aanschafte, te upgraden. Iets meer bereik, scherpere beelden, een robuustere bouw en lichtsterker, dat zijn vaak de wensen. Met die wensen in het achterhoofd maakte Nikon ooit de 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR. Die was niet lichtsterker, maar had wel meer zoombereik en een iets hogere scherpte. Doordat met de jaren de sensoren scherper werden en een hogere resolutie kregen, werd het tijd voor een nieuw ontwerp.

Nano

De nieuwe Nikon AF-S DX 16-80mm f/2.8-4E ED VR heeft een totaal nieuw ontwerp, met 17 elementen in 13 groepen. In dit ontwerp zijn vier ED-elementen en drie asferische opgenomen. Nikon gebruikt hier voor het eerst in een DX-objectief Nano Crystal Coating die vooral bedoeld is om flare en ghosting in je opnames tegen te gaan. Deze lens heeft – naar fullframe omgerekend – een beeldhoek van 24 tot 120 mm. Van groothoek tot portretlens: dat maakt het een mooi allround dagelijks of reisobjectief.

Reisobjectief

Gelukkig is het objectief stof- en spatwaterbestendig en zijn de voor- en achter glaselementen voorzien van fluorcoating. Daardoor is het glas minder vatbaar voor vuil en watervlekken en is het objectief beter en sneller te reinigen. Omdat het objectief zo compact is en met 480 gram redelijk licht, heeft het inderdaad goede reispapieren.
In de groothoekstand is het objectief met F 2,8 voor een zoomobjectief redelijk lichtsterk. In de 80mm-stand is het objectief met F 4 één stop lichtsterker dan zijn oudere broer. De optische beeldstabilisatie is stil en geeft je vier stoppen voordeel voordat je naar een statief of een hogere gevoeligheid moet grijpen.

Beeldkwaliteit

Bij de testopnames zagen we in de uiterste groothoekstand een behoorlijke tonvormige vertekening. In de 80mm-stand was er nauwelijks vervorming zichtbaar. De scherpte in het midden van het beeld is over het hele zoombereik bij volle opening hoog, maar de scherpte aan de randen valt vooral in de groothoekstand wat tegen. In de telestand presteert het objectief bij volle opening aan de randen iets beter. Na twee stoppen diafragmeren trekken die randen van het beeld goed bij. Contrastweergave is in de groothoekstand goed, in de telestand tekent het objectief zachter. Chromatische aberratie is bij alle diafragma’s en over het hele zoombereik nauwelijks waarneembaar. Flare en ghosting zijn dankzij de nanocoating ook bij extreem tegenlicht goed onder controle. Je aps-c body krijgt met dit nieuwe Nikon AF-S DX 16-80mm f/2.8-4E ED VR objectief een flinke boost als je jouw kitlens wilt vervangen. De adviesprijs is echter fors.


Dankzij de nanocoating is ook bij extreem tegenlicht nauwelijks flare in je opnames te zien. Ook chromatische aberratie is praktisch afwezig. Klik op de foto voor een grote versie.

Plus- en minpunten
lichtsterk aps-c zoomobjectief
snelle en stille autofocus
compacte bouw, licht
nanocoating
elektromagnetisch diafragma
optische beeldstabilisatie
compacte bouw, licht
prijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,7

Specificaties

  ModelNikon AF-S DX 16–80mm f/2.8–4E ED VR
  Prijs€ 1199,-
  LeverancierNikon, tel. 0900-122564
  Brandspuntafstand16-80 mm, beeldhoek omgerekend voor aps-c: 24-120 mm. 5x optische zoom
  LichtsterkteF 2,8-F 4,0
  Aantal diafragmalamellen7
  Objectiefconstructie17 elementen in 13 groepen
  Maximale reproductiemaatstaf0,22
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 35 cm tot oneindig
  Filtermaat72 mm
  Gemaakt voor sensorformaataps-c
  BeschikbarevattingenNikon
  Gewicht/ Afmetingen objectief480 gram/8,0×8,5 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Laat je metaal blinken met Photoshop Elements

Workshop boomkikkers fotograferen