in

Review: Nikon 1 V3


3 juni 2014, 09:11

Met een gloednieuwe sensor en een razendsnelle beeldprocessor is de Nikon 1 V3 systeemcamera het snelste jongetje van de klas.

Twintig beelden per seconde schieten met volledige autofocus is een indrukwekkende prestatie. De sensor kreeg daarvoor een compleet nieuw autofocussysteem. De 171 scherpstelpunten, waarvan er 105 van het type fasedetectie, beslaan een groot deel van je compositie. Dat is een enorm voordeel als je een bewegend onderwerp in je opnames wilt volgen.

CX-sensor

De Nikon 1 serie is gebouwd rond het relatief kleine CX-sensorformaat. Dat heeft grote voordelen voor de compactheid van de camera, de kleine diameter van de objectieven en de ultrasnelle burstrate. Dat die beperkte grootte van de sensor de kwaliteit van de beelden wat beperkt, zal de liefhebbers van dit soort compacte camera’s iets minder interesseren.

Geen AA-filter

Die nieuwe 18-megapixelsensor werd overigens zonder antialiasfilter in de camera gemonteerd, zodat de beste optische resultaten uit de relatief kleine sensor worden geperst. Eventuele problemen met moiré kunnen door de nieuwe Expeed 4a processor worden opgelost. In de testopnames hebben wij in ieder geval geen duidelijke moiré issues gevonden.

Snel!

Dat de Nikon 1 V3 op het gebied van snelheid tot nog veel meer in staat is, blijkt als je de optie 60 bps inschakelt. De camera stelt dan scherp tijdens de eerste opname en jast er vervolgens 60 opnames per seconde doorheen. De V3 filmt met 60 bps high speed video in 1080p; in 720p een indrukwekkende framerate van 120 bps.

Kaart

Bedenk wel dat de hoeveelheid data erg groot is als je met 20 bps fotografeert. Het is daarom een slim idee om voor de Nikon 1 V3 een snelle high speed microSD-kaart te kopen. De ketting is immers ook hier zo sterk als de zwakste schakel.

Body

De Nikon 1 V2 zag er nog uit als een kleine reflex, inclusief een stevige grip en ingebouwde elektronische zoeker. Bij opvolger V3 kreeg de body een beduidend dunnere handgreep en werd de elektronische zoeker wegbezuinigd. Gelukkig is er wel een batterijgrip voor meer houvast en power, vooral bij de wat langere objectieven is dat fijn. Een high-res elektronische zoeker is optioneel; eigenlijk hadden we die bij dit topmodel gewoon standaard in de body verwacht.

Scherm

Het heldere en scherpe 3 inch aanraakscherm is ruim 180 graden kantelbaar en dat is erg handig bij bijzondere standpunten. Dat de camera de serieuze fotograaf aanspreekt, blijkt wel uit de drie controledraaiwielen, waarmee je onder meer sluitertijd en diafragma snel kunt instellen. Ook de programmeerbare functietoetsen ontbreken uiteraard niet.

Biesbosch

Op donderdag 5 juni gaan 5 Zoom.nl lezers met professioneel fotograaf en workshopgever Marco de Paauw een dag naar de Biesbosch om dit snelheidmonster optimaal in de natuur te testen. Houd Zoom.nl in de gaten voor de testresultaten!

Plus- en minpunten
compacte en lichte body
filmen in 1080p tot 60 bps
snelle burstmode van 20 bps met continu AF
uiterst snelle hybride AF, 171 AF-punten
wifi
geen elektronische zoeker
dunne handgreep
geen aansluiting voor externe hoofdtelefoon

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,5

Specificaties

  ModelNikon 1 V3
  Prijs€ 869,- (body)
  LeverancierNikon, tel. 0900-122564
  Sensor8,8×13,2 mm cmos-sensor, CX-formaat, 18 megapixel
  Resolutie5232×3488, 3920×2616, 2608×1744
  Videoresolutie1980x1080p, 60 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 160-12800 en automatisch
  Burstratemaximaal 60 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (2 verschillende compressies), mp4,h.264
  Objectief
  Soort lenzenNikon 1-vatting
  Verlengingsfactor2,7x
  Scherpstellenhybride contrast en fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekergeen, optioneel
  LCD-monitorbeperkt kantelbaar 3 inch tft-aanraakscherm, 1.037.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body344 gram/12,0×6,6×4,5 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Kies de camera die het beste bij je past

Top 9 Fotografie bestemming in Amerika