19 juni 2014, 13:40
Nog maar twee jaar geleden introduceerde Nikon het bijna tweelingbroertje van deze DX 18-300mm F3.5-6,3. De vernieuwde Nikkor is kleiner, lichter, sneller en ook nog eens goedkoper.
Toen waren onze belangrijkste kritiekpunten op die 18-300mm f35-f5,6 powerzoom dat de autofocus niet bijster snel was (lees onze review hier). En dat als je het nogal relatief prijzige objectief op een kleine DX body klikte, de boel een beetje uit balans was. Het glaswerk was gewoon te groot en te zwaar.
Goedkoper
Het lijkt alsof de ontwerpafdeling van Nikon Japan echt naar ons geluisterd heeft. De vernieuwde uitvoering is kleiner, lichter, sneller en ook nog eens goedkoper. Het was niet zo heel gek dat Nikon deze switch maakte. Blijkbaar vonden kopers van een DX-body een zoomobjectief met een adviesprijs van 950 euro toch iets teveel van het goede.
Zoombereik
Hoe extreem ruim het 17x zoombereik ook is, door de nieuwe opbouw van de lenselementen werd de constructie een stuk eenvoudiger. Het aantal lenselementen daalde. Het objectief is een stuk kleiner, lichter en dus draagbaarder. Goed nieuws voor wie met dit objectief graag langs het voetbalveld staat of het gebruikt als ultiem vakantieobjectief.
Wisselen
De echte fotopuristen nemen natuurlijk het liefst zes verschillende vaste brandpunten mee in hun fototas voor de allerhoogste kwaliteit. Maar als je tijdens je vakantie twee weken vooral géén objectief wilt verwisselen, is dit misschien wel je ideale objectief. Iets minder scherp en meer vertekening aan de ene kant. Maar wel weer altijd razendsnel klaar voor opnames van groothoek tot supertele.
Deze Nikkor AF-S DX 18-300mm F3.5-6,3G ED VR heeft een optische constructie van 16 elementen in 12 groepen, met 3 ED en 3 asferische elementen.
Zoomen
Je zoomt in één slag van 90 graden van omgerekend 27 naar 450 mm. Daarbij wordt het objectief wel meteen twee keer zo lang. Je moet voor dat in- en uitzoomen overigens toch nog wel aardig wat kracht zetten. De weerstand die je tijdens het zoomen voelt, is jammer genoeg niet overal even sterk.
Lensfouten
Met zo’n extreem zoombereik ontkom je natuurlijk niet aan lensfouten. Vooral in de groothoekstand heeft het objectief last van tonvormige vertekening en chromatische aberratie. Als je inzoomt, zijn die fouten minder aanwezig.
Aantrekkelijk alternatief
De Nikon ontwerpers hebben ten opzichte van de voorganger wel één veer moeten laten: de lichtgevoeligheid daalde in het telegebied met een derde stop. Al met al een meer dan goede ruil om het geheel kleiner, lichter en betaalbaarder te maken. Met een adviesprijs van 799 euro, die in de schappen waarschijnlijk nog zal zakken, is dit een aantrekkelijk ultrazoom-alternatief voor je kitlens.
- Plus- en minpunten
- objectief met bijna 17x optische zoom
- uitstekende optische beeldstabilisatie
- snelle autofocus
- geen zonnekap
- niet lichtsterk in telegebied
- vertekening in groothoekstand
- niet bruikbaar op fullframe body’s
Beoordeling
- Ergonomie
- Functie
- Snelheid
- Beeldkwaliteit
- Prijs/kwaliteit
Score: 7,8
Specificaties
- ModelNIKKOR AF-S DX 18-300mm F3.5-6,3G ED VR
- Prijs€ 799,-
- LeverancierNikon, tel. 0900-122564
- Brandspuntafstand18-300 mm (omgerekend naar fullframe: 27-450 mm); 16,7x optische zoom
- LichtsterkteF 3,5-F 6,3
- Aantal diafragmalamellen7
- Objectiefconstructie16 elementen in 12 groepen, met 3 ED en 3 asferische elementen
- Maximale reproductiemaatstaf0,32
- Optische beeldstabilisatieja
- Scherpstellenhandmatig en autofocus, 48 cm tot oneindig
- Filtermaat67 mm
- Gemaakt voor sensorformaataps-c, dx
- BeschikbarevattingenNikon
- Gewicht/ Afmetingen objectief550 gram/7,8×9,9 cm