in

Review: Nikkor 18-300mm


11 september 2012, 10:00

Met het enorme optische zoombereik van bijna 17x is de Nikkor AF-S DX 18-300 mm de allerlangste zoom voor spiegelreflexen. Het ultieme objectief voor op reis wellicht, maar is het ook het allerbeste glaswerk dat je voor je Nikon kunt kopen?


Zoomobjectieven zijn altijd een compromis. Aan de ene kant win je veelzijdigheid door moeiteloos van groothoek naar extreem tele te zoomen. Daar staat verlies van je ultieme beeldkwaliteit tegenover. Vaste brandpuntobjectieven zijn nu eenmaal geoptimaliseerd voor hun beeldhoek, waardoor scherpte en contrast vaak beter zijn en je minder kans hebt op vertekening. Het objectief is al redelijk groot in de stand van 18 mm en de lengte groeit gewoon ongegeneerd tweemaal door als je tot de maximale 300 mm inzoomt. Voor een dx-objectief is deze ultrazoom redelijk zwaar: 830 gram. En dat is voor de relatief kleine en lichte dx-body’s nogal pittig als je de standaard kitlens gewend bent.

Autofocus
Het objectief is voorzien van de vernieuwde Nikon optische beeld-stabilisatietechniek. Dat is, vooral als je in het telebereik werkt, een flinke stap vooruit. Niet alleen is je zoekerbeeld daardoor een stuk rustiger, je kunt ook veel langer uit de hand blijven fotograferen. De autofocus is doeltreffend, lekker stil, maar niet echt heel snel. Omdat zowel de autofocus als de beeldstabilisatie fluisterstil is, is dit objectief een goed alternatief voor een reeks aan objectieven in je fototas als je op reis gaat. Dat maakt het ook heel goed bruikbaar als je gaat filmen met je Nikon-reflex. Voor zo’n enorm zoombereik scoort dit Nikon-objectief bij de testopnamen gewoon goed. In de groothoekstand zijn de scherpte en het contrast prima in orde, zeker als je twee stoppen diafragmeert. In de telestand loopt de scherpte wat terug en is het contrast minder. In de groothoekstand heeft het objectief een stevige tonvormige vertekening, terwijl er in de telestand een lichte kussenvormige vertekening te zien is. Zolang je geen duidelijke horizontale of verticale lijnen in beeld hebt, zal dat tijdens je reisopnamen niet heel snel opvallen. Bij architectuuropnamen ontkom je er niet aan, vooral in de groothoekstand, om achteraf in bewerkingsprogramma die vertekening te corrigeren.

Plus- en minpunten
objectief met bijna 17x optische zoom
uitstekende optische beeldstabilisatie
autofocus niet heel snel
behoorlijk gewicht
stevige adviesprijs
niet bruikbaar op fullframe body’s

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,7

Specificaties

  ModelNikkor AF-S DX 18-300 mm F3,5-5,6 ED VR
  Prijs€ 950,-
  LeverancierNikon, tel. 0900-122564
  Brandspuntafstand18-300 mm, (27-450 mm omgerekend naar 35mm)
  LichtsterkteF3,5-5,6 – F22-F32
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie19 elementen in 14 groepen, 3 asferische en 3 ed-lenselementen
  Maximale reproductiemaatstaf0,31
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 45 cm tot oneindig (bij 300 mm stand)
  Filtermaat77mm
  Gemaakt voor sensorformaataps-c
  BeschikbarevattingenNikon
  Gewicht/ Afmetingen objectief830 gram/8,3×12,0 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony Alpha 37

Review: Pentax K-30