in

Review Fujinon XF 8-16mm F2.8 WR21 januari 2019, 13:27

De Fujinon XF 8-16mm F2.8 WR is een lens waar veel Fujifilm-fotografen reikhalzend naar hebben uitgekeken. De combinatie van een mooi groothoekbereik en de lichtsterkte van f/2.8 over dat hele bereik is erg aantrekkelijk. Veelzijdig ook, want je kunt een dergelijke lens gebruiken voor allerlei soorten fotografie, van architectuur-, reis- tot astrofotografie.

Wat meteen opvalt is het gewicht van de lens, want deze Fujinon is aan de zware kant. Als je de Fujinon XF 8-16mm F2.8 WR op een X-H1 gebruikt is de combinatie wat beter in balans dan bijvoorbeeld met een X-T3 of X-Pro2 door de kleinere grip van deze laatste camera’s. Dat gewicht komt natuurlijk ergens vandaan en als je de technische specificaties van de lens bekijkt zie je meteen waar precies: Fujifilm heeft maar liefst 20 elementen gebruikt in de Fujinon XF 8-16mm F2.8 WR. Deze elementen zijn onderverdeeld in 13 groepen. Dit soort groothoeklenzen staat bekend om de aanwezigheid van vertekening en de gevoeligheid voor andere lensfouten en daarom hebben de technici van Fujifilm ook enorm hun best gedaan op deze zoomlens. Zo heeft deze 8-16mm de beschikking over 4 asferische lenselementen tegen vertekening en zijn er maar liefst 6 ED-elementen aanwezig, waarvan er dan weer 3 van Super ED-glas zijn gemaakt om chromatische aberraties te voorkomen.

De lens is ogenschijnlijk oerdegelijk gebouwd: de materialen zijn prima en de diverse ringen draaien soepel. Fijn is de aanwezigheid van de diafragma-ring, dat werkt snel en intuïtief.

Professionele lens

In de praktijk valt op dat de Fujinon XF 8-16mm F2.8 WR een serieus stuk gereedschap is. Als je de lens wat langer gebruikt wordt al snel duidelijk dat dit een lens is voor de echte professional of de serieuze amateur met een voorliefde voor groothoekfotografie. Het bereik (omgerekend 12-24mm) zorgt ervoor dat je veelzijdig bent in je keuze en heel verschillende soorten beelden kunt maken met één lens. Op de uiterste groothoekstand maak je de typische groothoekbeelden, maar op 24mm is de lens juist een ‘standaard’ groothoek. De vertekening van de lens valt heel erg mee en dat is een groot pluspunt. Ook erg goed is de mate waarmee de lens diverse beeldfouten tegenwerkt, want de beelden zien er gewoon erg goed uit. Opvallend is dat de lens van een lichtbron regelmatig een prachtige ‘ster’ maakt, wat je foto’s een speciale uitstraling geeft.

Landschapsfotografen zullen het jammer vinden dat er op dit moment geen mogelijkheid is om filters te gebruiken in combinatie met deze Fujinon XF 8-16mm F2.8 WR. De frontlens is daar gewoonweg te bol voor. Waarschijnlijk wordt daar in de toekomst nog wel een oplossing voor bedacht en als dat gebeurt is dit minpunt dus slechts tijdelijk van aard.

Conclusie

Fujifilm heeft met deze Fujinon XF 8-16mm F2.8 WR een zeer goede groothoekzoom op de markt gebracht. De lens is buitengewoon goed gemaakt en levert bijzonder goede beelden af. Door het gekozen bereik heb je de mogelijkheid om verschillende soorten beelden te maken, zowel met ultragroothoek als met een meer normale beeldhoek. De lens is best kostbaar, maar gezien de kwaliteit en uitvoering denken we dat de lens de doelgroep waarvoor hij bedoeld is prima bedient.

Plus- en minpunten
Fantastische kwaliteit
Beeldfout-arm
Gewicht en omvang

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8

Specificaties

  ModelFujinon XF 8-16mm F2.8 WR
  Prijs€ 1999,-
  LeverancierFUJIFILM NEDERLAND, WWW.FUJIFILM.EU/NL
  Brandspuntafstand8-16mm (12-24mm)
  Lichtsterktef/2.8
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie20 lenselementen in 13 groepen
  Optische beeldstabilisatienee
  ScherpstellenAutofocus en handmatig
  Gemaakt voor sensorformaatAPS-C
  BeschikbarevattingenFujifilm X
  Gewicht/ Afmetingen objectief805 gram / 88 x 121,5 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

6 vrolijke dierenfoto’s van Zoom.nl om Blue Monday door te komen

De beste tips voor het maken van winterse plaatjes!