in

Review: Fujifilm X-T1


16 september 2014, 09:27

Fujifilm maakt al jaren erg interessante X-systeemcamera’s. Met deze X-T1 versie legt het Japanse bedrijf de lat een stuk hoger. En dat betekent meer dan stof- en spatwaterdicht.

Aan de buitenkant ademt de camera retrogevoelens uit. Dat is bijvoorbeeld te merken aan de vele traditionele draaiwielen die de camera rijk is, zoals de draaiknop waarmee je de iso gemakkelijk programmeert. Zo combineer je niet alleen de optimale beeldkwaliteit bij weinig licht, maar heb je ook een handig overzicht hoe de camera op dat moment is ingesteld. Erg praktisch en overzichtelijk voor de straatfotograaf die het beste uit elke lichtsituatie wil halen.

Instelwielen

Net zo belangrijk voor de gevorderde fotograaf is de belichtingscompensatie waarmee je opnames aanpast aan de optimale belichting van dat moment. Zoals een sterke tegenlichtopname of een groepsportret op een besneeuwde spierwitte Zwitserse alpenweide. Bij een traditioneel elektronisch gestuurde body blijft die belichtingscompensatie onopgemerkt bestaan totdat het histogram op het display je na een opname onaangenaam verrast. Bij deze X-T1 laat het handige instelwiel voor belichtingscompensatie vlak naast de ontspanknop je dat voor elke opname veel prominenter zien.

EVF

Bij een systeemcamera telt het gebruiksgemak minder en is vooral goed zicht op je compositie van belang. Bij een reflex heb je altijd helder zicht via de optische zoeker. Bij systeemcamera’s gaat dat door het ontbreken van de spiegel een stuk moeizamer. Standaard zit er een scherm achterop. Maar bij slecht licht is vooral de elektronische zoeker je ideale kadergereedschap. Fujifilm heeft niet alleen een enorm grote, maar vooral ook een zeer gedetailleerde EVF in de X-T1 gezet. Daarmee is het prettig werken, zelfs als je geen groot liefhebber van dit soort zoekers bent. De EVF biedt je zelfs een aparte detailweergave van je scherpstelpunt. Handig voor wie graag met de hand scherpstelt. Bij grote diafragma’s kun je dat door deze ‘focus peaking’ heel nauwkeurig doen.

Video

Op videogebied is de X-T1 minder indrukwekkend. Er ontstond soms onbedoeld kleurruis. Bij het schieten van stills liet de camera geen enkele steek vallen en imponeerde hij wel weer.

Sensor

Binnenin de X-T1 huist de beproefde 16 megapixel X-Trans cmos II sensor. De testresultaten lieten bij zowel lage als hoge iso-waardes uitstekende jpg’s zien. De sensor zet onder meer dankzij de op de chip aanwezige fasedetectie-sensoren een snelle en nauwkeurige, hybride autofocus neer. De autofocus doet dat overigens ook bij bewegende onderwerpen net zo snel en nauwkeurig.

Plus- en minpunten
compacte mooi gebouwde body
veel instelwielen voor snel en overzichtelijk gebruik
stof- en spatwaterdicht
mooie grote elektronische zoeker
kantelbaar scherm
snelle autofocus
beeldstabilisatie in kitlens
WiFi
losse externe flitser
Acht bps met AF
geen touchscreen
video-instellingen en kwaliteit beperkt

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,2

Specificaties

  ModelFujifilm X-T1
  Prijs€1199,- (body)
  LeverancierFujifilm, tel. 0800-38543854, www.fujifilm-digital.nl
  SensorX-Trans cmos II sensor, 15,6×23,6 mm, 16 megapixel
  Resolutie4896×3264, 3456×2304, 2496×1664
  Videoresolutie1920x1080p, 60 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 200-6400 en automatisch
  Burstrate8 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (fijn, standaard), h.264, mov
  Meegeleverd geheugengeen, sd-kaart-slot
  Soort lenzenFujifilm X-mount
  Verlengingsfactor1,5 tov 35mm
  Scherpstellenddl autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig; contrast en fasedetectie AF
  Zoeker2.360.000 oled elektronische zoeker
  LCD-monitor3 inch beperkt kantelbaar screen 1.040.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body440 gram/12,9×8,9×4,6 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Macrofotografie

Nieuwe Epson SureColor SC-P600 fotoprinter