in

Review: Fujifilm X-E2S


12 april 2016, 12:00

De Fujifilm X-E2S oogt niet alleen retro, ook in de camerabediening grijpt het merk succesvol terug op hoe camera’s ooit ontworpen zijn.

Retro is hip, zoals we bij heel veel systeemcamera’s zien. Bij Fuji-ontwerpers zit retro in hun dna. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de vele mooie filmsimulaties die je kunt kiezen als je in jpg schiet. Bij de X-E2S is het vooral zichtbaar in de erg eenvoudige back-to-basics manier van camerabediening.

Opgeruimd

Een PASM-controlewiel ontbreekt volledig. Zet je het objectief op Automatisch en kies je zelf een sluitertijd op de bovenkant van de body, dan werkt de camera in sluitertijd-voorkeuze. Zet je de sluitertijdenring op A en kies je met de diafragmaring zelf een opening dan kies je voor diafragmavoorkeuze. Met de diafragma en sluitertijden beide op Automatisch selecteer je de P-mode die je op andere camera’s ziet. Uiteraard kun je de camera ook handmatig bedienen. Het levert een opgeruimde interface op. Wel aanwezig is de zo belangrijke belichtingscompensatie-draaiknop. Daarmee kun je snel en trefzeker de belichting aanpassen als je bijvoorbeeld in tegenlicht fotografeert.

Upgrade

Met deze S-versie van de in 2013 geboren X-E2 body introduceert Fujifilm maar een paar kleine veranderingen. De body kreeg een nieuwe handgreep. Het aantal autofocuszones steeg van 49 naar 77 en de autofocus werd ook een beetje sneller. De introductie van een stille elektronische sluiter in de S-versie, naast de bestaande mechanische sluiter is fijn voor de straatfotograaf die onopvallend te werk wil gaan. De uitstekende 16 megapixel aps-c X-Trans cmos II-sensor, de heldere en grote EVF en het goede scherm achterop bleven.

Firmware

Het goede nieuws voor X-E2-bezitters is dat Fujifilm ook de bestaande modellen uitrust met die nieuwe functies – behalve natuurlijk de verbeterde handgreep. Na het downloaden van nieuwe firmware staan die nieuwe features tot hun beschikking. En dat maakt die X-E2 vergeleken met z’n 200 euro duurdere opvolger echt het ‘koopje van de maand’. De nieuwe X-E2S is net als de X-E2 een heerlijke back to basics fotocamera, met helaas wat minder goede filmfeatures. Maar als je passie niet bij bewegend beeld ligt, maar bij het maken van stills, heb je voor weinig geld een goed presterende systeemcamera.

Plus- en minpunten
compacte mooi ontworpen retro body
mooie grote elektronische zoeker
snelle autofocus
wifi
grote selectie filmsimulaties
7 bps burstrate met AF
geen touchscreen
niet spatwaterdicht
video-instellingen en kwaliteit beperkt
geen hoofdtelefoonaansluiting

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,0

Specificaties

  ModelFujifilm X-E2S
  Prijs€ 699,- (body) € 999,- (body plus 18-55mm f2,8-f4)
  LeverancierFujifilm, tel. 0800-38543854
  Sensor15,6×23,6 mm X-Trans cmos II aps-c-sensor, 16 megapixel
  Resolutie4896×3264, 3456×2304, 2496×1664
  Videoresolutie1920×1080, 60 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 200-6400 en automatisch
  Burstrate7 bps
  Opnameformaatraw, jpg (fijn, standaard), h.264, mov
  Soort lenzenFujifilm X-mount
  Verlengingsfactor1,5x tov 35 mm
  ScherpstellenDDL autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig, hybride contrast- en fasedetectie AF
  Zoeker2.360.000 oled elektronische zoeker
  LCD-monitor3 inch scherm 1.040.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body381 gram/11,8×8,2×4,0 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Surrealistische HDR in Photoshop CC en Photomatix Pro

Maak een omgekruld fotohoekje in Photoshop